6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

朋友話 聽過兒科醫生話 6個月後既人奶 無營養,如果每日無飲營養湯水更加無用。話過期奶。
有無人聽過? 係咪真的?

我bb 扭眼訓都要想啜人奶訓
不過有時出街無辦法就餵唔到
都係靠咩住佢行街 就訓到
我都唔知幾時開始介人奶好

依家奶粉佢間中都會飲 飲得多就150-200ml,飲得小就50ml -100ml
病左之後我一直一早起身用 紅米白米煲米水開奶

因為上年聖誕節bb中左流感加輪狀病毒 之後無乜胃口,埋身多左,無乜飲奶粉,
但我果陣係醫院照顧bb,自己都病埋。都有唔開心 令到bb咁辛苦 果陣bb係醫院都好慘。
之後就覺得人奶好似小左咁
湯水有時都無咩點煲 泵奶又無泵到 我會埋身

依家有餵一餐固體

珍珠宮

有條件嘅話,有湯梗係好,又有助上奶

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我個人唔就信D咁既話,如果夠奶水既話,我建議你可以至少餵到一歲,國際母乳協會都建議人奶媽媽可以餵足一歲架。飲多D湯水我覺得系保證奶水足夠提供俾bb

複式洋房

GCHK 發表於 19-2-24 15:44
有條件嘅話,有湯梗係好,又有助上奶

明白

複式洋房

我要做媽媽 發表於 19-2-24 16:08
我個人唔就信D咁既話,如果夠奶水既話,我建議你可以至少餵到一歲,國際母乳協會都建議人奶媽媽可以餵足一 ...

係囉。。咁有食飯 有飲水 間中煲魚湯 有飲下奶/豆漿 都應該唔會係過期奶掛。。

男爵府

puiki12 發表於 19-2-24 14:28
朋友話 聽過兒科醫生話 6個月後既人奶 無營養,如果每日無飲營養湯水更加無用。話過期奶。
有無人聽過? 係 ...

6個月後人奶無營養係謬誤,你朋友係聽邊個醫生講嫁
bb半歲後學爬周圍摸放野入口咬,更需要母乳中嘅抗體保護 ,如果喂到就盡量喂,1歲後既人奶仲多抗體呀~
其實bb 漸漸會改變為由固體吸收營養唔可以依賴奶粉

複式洋房

kissapplegirl 發表於 19-2-25 03:04
6個月後人奶無營養係謬誤,你朋友係聽邊個醫生講嫁
bb半歲後學爬周圍摸放野入口咬,更需要母乳 ...

我無問佢丫
果陣我bb病左 我都諗緊係咪我d人奶保護唔到bb
果陣佢先4個月多d。。
生完bb我自己反而病多左,又有睇醫生食藥 有帶口罩 都照餵人奶 bb仲係初生果陣 我都病過幾次 我都係同bb接觸最多 touchwood bb 都無事。只係果次。。可能比人傳染左。。

別墅

回覆樓主:

以我所知嘅係
BB半歲後就會用晒出世時媽媽過俾佢嘅抗體
會比半歲前更易病
所以半歲後先更需要喂人奶

BB加固後我都無咩時間煲湯煮好野俾自己食
所以我唯有keep住食materna

複式洋房

moonbabymoon 發表於 19-2-26 20:45
以我所知嘅係
BB半歲後就會用晒出世時媽媽過俾佢嘅抗體
會比半歲前更易病

謝謝您(emoji)(emoji)
我都決定繼續餵同補奶粉

首頁

尾頁

跳至