婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

叫極唔好比蛋糕BB食,因蛋糕cream未經煮熟有沙門氏菌,但仍然塞落亞B咀到

話唔好比鹽野食物,因一歲前腎未發展好負荷唔到,係都要比酒樓食物亞B食,大佬,有味精架
話咗亞B唔鍾意出夜街,又唔鍾意人抱,係都要約晚上出街食飯,出到去喊又話亞B扭計,最後咪又攪到喊晒,而我做亞媽既成晚勁辛苦

好啦,新年日頭拜年唔得,係要夜晚上去奶奶到食飯,老公又唔理我講話亞B唔鍾意出夜街。當日我就冇返奶奶到,得亞B同老公返到,大佬,我都預警咗亞B夜晚只喜歡在BB床玩,佢哋揍唔點就好話我唔理BB,點解唔係大人就小朋友時間呢?
相反,我媽一句都冇話過我老公任何野,仲幫我手揍B.

大宅

ejobwong 發表於 19-2-24 16:32
叫極唔好比蛋糕BB食,因蛋糕cream未經煮熟有沙門氏菌,但仍然塞落亞B咀到

話唔好比鹽野食物,因一歲前腎未 ...

如果佢當面話你,你咪串反佢囉~如果背後話你咪當聽唔到囉!

別墅

sytse 發表於 19-2-24 16:56
如果佢當面話你,你咪串反佢囉~如果背後話你咪當聽唔到囉!

佢尋日突發當面話我,我老公聽到都唔出口幫我,扮聽唔到就算。我真係嬲到爆。仲話咩唔介意唔上嚟,話要一個男人揍女揍唔掂,仲話出年唔嚟唔緊要,話咁佢去酒樓都得,初一就同我哋開年。句句有骨!如果真係錫小朋友就唔會咁。我亞B唔識叫佢做嫲嫲就兜口兜面話佢蠢,但我亞b係識叫婆婆囉!只係佢唔鍾意佢咪唔叫佢囉!又話亞b個田圍欄係豬欄,佢老板,尋日三伯娘佢哋係到我先唔出聲扮聽唔到,費時三伯娘尷尬,但我老公一粒聲都冇出聲。
Ms. Wong

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

ejobwong 發表於 19-2-24 16:32

話唔好比鹽野食物,因一歲前腎未 ...

有外母難頂。不過啲男人好少上嚟開post講。

rainbowchuuu3    發表於 19-3-27 17:09
babymama07    發表於 19-2-28 16:16

別墅

因為老婆會搞掂自己呀媽(外母), C6 唔會理自己呀媽(99)

rainbowchuuu3    發表於 19-3-27 17:09

大宅

乜蛋糕啲cream要煮嘅咩?

子爵府

回覆樓主:

當然有外母難頂㗎,不過我老公唔會上網開鋪之嘛

我老公其實同一般新抱一樣,睇我成家唔順眼。我媽事實係偏心我細佬,18嵗已送車送樓俾我細佬,但所有開支就搵我俾。所以我老公憎到我媽死,今日我媽屈我成萬蚊全數俾曬配副漸進眼鏡,我老公已警告我不能再獨自同我媽見面。我亦已被哦咗大半日

別墅

id4pat 發表於 19-2-24 21:29
乜蛋糕啲cream要煮嘅咩?

蛋糕cream係牛奶打出嚟,未經煮熟既牛奶同雞蛋對BB嚟講係唔食得,因蛋內會有沙門氏菌,巴士德菌未必消毒所有菌,好易肚疴。我亞B向六個月大時就係比奶奶攪到有沙門氏菌,入咗院4日,疴咗兩三個星期,打抗生素4日。如果嚴重係會血毒,係唔講得笑既菌。

別墅

MyTulip 發表於 19-2-24 21:31
當然有外母難頂㗎,不過我老公唔會上網開鋪之嘛

我老公其實同一般新抱一樣,睇我成家唔順眼。我媽 ...

角色掉轉喎。(emoji)可能男人係冇女人有period,有時period真係好易影響情緒(emoji)
Ms. Wong

別墅

crystal媽咪 發表於 19-2-24 18:25
有外母難頂。不過啲男人好少上嚟開post講。 我有時都講阿媽係難頂嘅,我同老公講有咩事同我講,我會解決
...

你都好肯解決,但我個男人就龜縮。。。

Ms. Wong

子爵府

ejobwong 發表於 19-2-24 21:36
角色掉轉喎。(emoji)可能男人係冇女人有period,有時period真係好易影響情緒(emoji)
...

坦白講我感覺自己似男人,夾在中間好女兩頭瞞

別墅

wingin206 發表於 19-2-24 18:39
因為老婆會搞掂自己呀媽(外母), C6 唔會理自己呀媽(99)

絕對認同,好似唔識處置咁。
Ms. Wong

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

ejobwong 發表於 19-2-24 21:38
你都好肯解決,但我個男人就龜縮。。。

別墅

MyTulip 發表於 19-2-24 21:39
坦白講我感覺自己似男人,夾在中間好女兩頭瞞

其實我都係男人性格,有事就係要講清楚,咁樣先至唔會有咩誤會,免得傷感情呀。唔解決只會日積月累。
Ms. Wong

別墅

crystal媽咪 發表於 19-2-24 21:40
我係對事唔對人,邊個唔啱我都會出聲。 有事唔解決,問題只會越積越多
...

我都係,所以我同媽咪感情好,因有時老人家唔update唔知生雞蛋B.B. 唔係得,我講咗比我媽知後我媽話以前佢都唔知原來咁,仲好小心咁留意食物熟唔熟等等。但我奶奶講極都比蛋糕(連cream)咁亞B食,攪過亞B入過院架啦。唉⋯
Ms. Wong

大宅

Cream唔係用生雞蛋打,

別墅

Pianocake 發表於 19-2-24 22:22
Cream唔係用生雞蛋打,

唔好意思,係用奶油,但都一樣係唔食得住,牛奶都係有菌。
Ms. Wong

大宅

ejobwong 發表於 19-2-24 22:44
唔好意思,係用奶油,但都一樣係唔食得住,牛奶都係有菌。

整蛋糕一般用pasteurised嘅奶油打cream, 基本上香港好難買到未經處理raw milk做嘅cream, 我覺得反而係儲存環境同溫度問題令佢變壞,cream唔一定有害,當然太油膩同甜多食冇益, 我老公腸胃唔受得食得多都會痾

別墅

ejobwong 發表於 19-2-24 17:04
佢尋日突發當面話我,我老公聽到都唔出口幫我,扮聽唔到就算。我真係嬲到爆。仲話咩唔介意唔上嚟,話要一 ...

你奶奶已經好好當年我仔一歲未有,係咁叫我仔叫佢做嫲嫲,果時佢連媽媽都未叫正,點識叫嫲嫲呢?跟住我奶奶就兜口兜面對住我仔講,你啞架?嫲嫲都未識叫 果下真係嬲到呢,跟手我就同奶奶講,呀媽都未識叫就叫你咁得意?如果佢啞第時一定唔會嗌你囉

別墅

Kikifai198 發表於 19-2-25 01:23
你奶奶已經好好當年我仔一歲未有,係咁叫我仔叫佢做嫲嫲,果時佢連媽媽都未叫正,點識叫嫲嫲呢?跟住我奶 ...

點解d老人家講野咁mean,真係痴架喎。
Ms. Wong

首頁

尾頁

跳至