婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

都唔係無外母難頂嘅~無99咁多je~
外母尊重女婿都仲可以見到,99尊重新抱就係睇彩數啦~
相信將來女系社會壯大,會有機會癲倒嘅~

別墅

做個靚太 發表於 19-2-25 09:01
相信將來女系社會壯 ...

等睇⋯哈哈
Ms. Wong

大宅

ejobwong 發表於 19-2-24 17:04
佢尋日突發當面話我,我老公聽到都唔出口幫我,扮聽唔到就算。我真係嬲到爆。仲話咩唔介意唔上嚟,話要一 ...

我返到屋企一定醒到老公暈

子爵府

ejobwong 發表於 19-2-25 12:43
等睇⋯哈哈

邊有人話自己或自己呀媽係衰人㗎?正如呢道d人話c6成盲幫自己呀媽一樣。話外母好果d唔該試下去d男人網睇吓,睇下事實係唔係咁??

大宅

女婿點呻都唔會上網呻。

男爵府

做個靚太 發表於 19-2-25 09:01
相信將來女系社會壯 ...

因為大多數外母有真心當女婿係半個仔,但99就只會當新抱係外人

男爵府

回覆樓主:

有外母難頂嘅,只係做女唔會咁肓目咁,咩都阿媽啱晒,但做仔會囉,永遠99即佢阿媽,都好似唔會錯,唔會有問題姐

子爵府

同意上面JM所講,女婿唔會上網呻
我曾經係一間餐廳食嘢時,聽到一個上咗年紀的女士對話,就發現女人實在母性太強,佢同時係外母,又係99,但同一件事發生係個女,同係個新抱身上,完全兩個樣

佢當時一開始就批評個新抱放工返到屋企唔做家務,要佢個仔做,佢個仔返工都辛苦,佢就認為個新抱蝦佢個仔,到講到女婿返到屋企做晒啲家務,就讚口不絕,好錫佢個女,真係個好女婿

成件事,我只看到一個分別,就係嗰個係咪佢生,所以一個好外母,都唔一定係好99

大宅

回覆樓主:

我媽對女婿好過對新抱,無架,唔係搶左佢個寶貝仔丫麻,年年過年有大利是收,生日過節都有禮物,出到黎皇后咁侍候,去旅行又有佢份。佢新抱無佢咁好氣,理得你中唔中意,我想點就點。不過我弟婦對我媽都唔差嘅,只係大家做法唔同啫。

複式洋房

wingin206 發表於 19-2-24 18:39
因為老婆會搞掂自己呀媽(外母), C6 唔會理自己呀媽(99)

非常同意,通常女人會話自己呀媽,叫呀媽5好理,但dc6就5會出聲,由得個呀媽話個老婆

別墅

我諗因爲呢度多媽媽上嚟先少見到對外母既意見. BB宜家對住我媽多,奶奶果邊好少見,我發現就算我老公對我媽媽做既野有意見佢都唔打算出聲,要我問佢先會同我呻一兩句,反而係我對我媽既意見比較多.
我奶奶佢地都好麻煩,又係樣樣野都唔係為bb著想優先,而係佢地想點玩就點玩. 遲下我地要搬去佢地附近住

大宅

不要讓奶奶湊。寧願自己諗辦法。

大宅

ejobwong 發表於 19-2-24 16:32
叫極唔好比蛋糕BB食,因蛋糕cream未經煮熟有沙門氏菌,但仍然塞落亞B咀到

話唔好比鹽野食物,因一歲前腎未 ...

因為大多99都對女婿好過新抱咁。但都有99對女婿差,但無上黎講姐

男爵府

BB防敏心得分享勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆樓主:

男人冇女人咁計較麻,我個人覺得男人宏觀啲,女人微觀啲,出黎做野我都覺得跟男上司好過女上司。

子爵府

回覆樓主:

唔好以為男人唔識做戲,其實好多都係扮野咋。有啲女人成日話自己老公中意外母多過99,講大話,投其所好,佢哋根本知道講真話有乜後果,費時煩。

大宅

男人普遍識得討好女性,外母都係女性。女人好少討好另一位女性,有時連自己媽媽都撐到恆,99更加唔會讓。所以大部份外母都會滿意女婿的,普遍99同新抱都互相睇對方唔順眼

大宅

個人認為女人 vs 女人, 多少有點爭寵呷醋, 硬橋硬馬爭仔冇面俾; 外母 vs 女婿 ( 女 vs 男) 多數一方壓住另一方, 而且女婿醒目識 do 係會用軟功冧掂外母唔會硬砍, 當然要睇埋大家脾性, 夾唔到就火星撞地球.

大宅

回覆樓主:

生完仔之后,更加感到阿媽同99係兩回事

珍珠宮

我亞媽對新抱,女婿一樣, 唔好太好, 客客氣氣就算, 因為唔系自己仔女,
一到有病, 就知女婿, 新抱同自己仔女有分別

複式洋房

ejobwong 發表於 19-2-24 16:32
叫極唔好比蛋糕BB食,因蛋糕cream未經煮熟有沙門氏菌,但仍然塞落亞B咀到

話唔好比鹽野食物,因一歲前腎未 ...

我老公曾經講過
點解我媽對佢好似仔咁
但99唔可以當我係佢個女咁
我老公好唔開心

首頁

尾頁

跳至