自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

hanangah 發表於 19-2-24 17:13
回覆 netbb 的帖子

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

百日宴將bb舞龍咁玩,我b嚇親喊左4日,係日夜不停除左奶奶同嘔就係喊

如果俾我再揀我唔會擺,就算擺都揾定人之後幫bb喊驚同買定藥俾佢同我定驚

大宅

媽媽懷胎大約9個月,30日×9=270日
加上百日,就是270+100=370日約一年時間
所以擺百日宴係慶祝bb出現在這個世界一年的日子呢

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

秋天與楓葉 發表於 19-2-24 17:55
通常係長老要求擺
我同老公覺得bb咁細要應酬係搵嚟搞...

完全同意!不能同意更多! 我上個月擺完,我自己都好倦,bb夜晚喊到九彩 但我老公勁多親戚 佢地一定要擺,我屋企人一圍,佢地5圍

大事化小, 小事化毛.........

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

竇漪房 發表於 19-2-24 23:48
百日宴將bb舞龍咁玩,我b嚇親喊左4日,係日夜不停除左奶奶同嘔就係喊

如果俾我再揀我唔會擺,就算擺都揾定 ...

講得好,真係舞龍咁玩,影相影幾粒鐘,轉手轉手又轉手,我b果晚都喊到失控諗起都心痛
大事化小, 小事化毛.........

男爵府

回覆樓主:

因為鐘意攪大龍鳳

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

wyl 發表於 19-2-24 17:52
百日比滿月好好多!媽咪精神好啲,BB又大啲抵抗力好啲。

X2

男爵府

百日時間充足好凖備

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

netbb 發表於 19-2-24 17:03
如題

以我記得以前通常擺滿月、或雙滿月,好少聽100日宴。開心事大家食餐飯咁啫。
係徐子淇開始擺100日宴,就全世界跟住擺100日。
不過又咁講,bb大d才宴客,媽媽都冇咁辛苦既。

首頁

尾頁

跳至