少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

小康之家,又要供樓,衣食住行,好難得才儲到個錢
從小我已告訴囝囡,我地無錢供佢地去外國讀書,要讀就靠自己在香港讀大學
但時下青年人根本唔知道父母搵錢好辛苦,見到D同學仔可以去外國讀書,又想去⋯⋯錢呢?外國讀個學位閒閒地百幾萬⋯⋯人生有幾個百幾萬,而且我唔只有一個呢,比得一個,第二又如何?
同佢分析,又黑口黑面,好像父母欠左佢甘⋯⋯
回想自己年青時,家境不好,從沒有想過父母會供我讀書,靠自己努力半供讀,現在的年輕人,究竟想咩,好像全世界欠左佢,唉!好失望!

別墅

我老公話,將來佢地自己養到自己已經好感恩,不要奢望兒女養返自己,總要留返D錢養老。佢的話都有道理,現在養佢,講句話唔中耳就黑口黑面,將來等佢養我地都唔知要不要受氣
唉!生囝囡有時都是自付苦吃

男爵府

做父母點都係輸家,如能留個錢養老,老左都有少少尊嚴。現今世代出現什麼靠父幹.....,真係多得佢地唔少。

伯爵府

好難用以前把尺來度現在的孩子, 自己都有份參與自幼供養好東西給他們。
我都學習中,不可能永遠say yes

大宅

呢條數都計唔掂仲想去外國嘆世界 ?
我 d 小朋友細個就要幫手做屋企野賺分數, 賺夠先可以考慮買野, 佢地好早就知道唔會有不勞而獲 & 珍惜目前所有.

別墅

峰仔媽咪 發表於 19-2-25 11:47
做父母點都係輸家,如能留個錢養老,老左都有少少尊嚴。現今世代出現什麼靠父幹.....,真係多得佢地唔少。
...

別墅

asa2012 發表於 19-2-26 15:48
好難用以前把尺來度現在的孩子, 自己都有份參與自幼供養好東西給他們。
我都學習中,不可能永遠say yes:t ...

你也講得對

別墅

寶娃婆婆 發表於 19-2-27 16:42
呢條數都計唔掂仲想去外國嘆世界 ?
我 d 小朋友細個就要幫手做屋企野賺分數, 賺夠先可以考慮買野, 佢地好早 ...

你這個方法都唔錯喎
以前我只用成績替他們計分,因為有傭人,佢地確實是港童⋯⋯
前面的Jm說得對,父母永遠是輸家

大宅

三五成群 發表於 19-2-27 17:38
你這個方法都唔錯喎
以前我只用成績替他們計分,因為有傭人,佢地確實是港童⋯⋯
前面的Jm說得對,父母永 ...

有時會扮下唔舒服, 睇佢地點搞, 搞得好就知佢地成長中, 好過縱佢地變成飯來張口衣來遞手.

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

why don't you ask him to get a part time job? that way, at least, he may understand it's not easy to earn money

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

三五成群 發表於 19-2-24 23:46
小康之家,又要供樓,衣食住行,好難得才儲到個錢
從小我已告訴囝囡,我地無錢供佢地去外國讀書,要讀就靠 ...

你哋有冇每年都與子女去旅行?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都係從小就告訴孩子唔會供佢地去外國讀書,讀書要靠自己,有能力就响香港讀,冇本事就出外工作將來自己努力進修。我大仔都因DSE炒中文而錯失入大學機會,佢都有少许怨去外國咪唔驶中文囉,但我比好清楚嘅讯息佢想讀就得比心機靠自己,須然佢行多左少少路但都成功入番8大。

现今就是太多父母乜都安排好晒,所以呢一代完全唔懂得珍惜,對年青人來说究竟愛佢定害佢? 見唔少去外國讀書都係hea讀,完全浪費父母金钱。

別墅

洋蔥頭媽咪 發表於 19-3-4 08:21
我都係從小就告訴孩子唔會供佢地去外國讀書,讀書要靠自己,有能力就响香港讀,冇本事就出外工作將來自己努 ...

我一早告訴他們讀就在香港讀,而且佢應該入到大學的⋯⋯正所謂䣓離飯香,見到人地可以逃過DSE,去外國讀書,自己會羨慕。
教佢地一定有教,而且語重心長甘教,只是道理接受,態度照舊囉!
年青人講多兩句話你煩⋯⋯都唔想講甘多。
我無錢供佢,佢都耐我唔何⋯⋯鬼叫你父母窮咩⋯⋯
不過上來呻下啫

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

三五成群 發表於 19-3-4 23:31
我一早告訴他們讀就在香港讀,而且佢應該入到大學的⋯⋯正所謂䣓離飯香,見到人地可以逃過DSE,去外國讀書 ...

為人父母自問盡了責任,養佢育佢盡能力便可,凡事安排太多太温室保護,只會讓孩子不懂感恩/不懂珍惜,認為凡事必然,對佢哋其實绝非好事。孩子日後會有自己要走嘅路,待佢哋長大自然會明白父母都係想佢地好。
别氣餒,互勉之。

別墅

洋蔥頭媽咪 發表於 19-3-4 23:58
為人父母自問盡了責任,養佢育佢盡能力便可,凡事安排太多太温室保護,只會讓孩子不懂感恩/不懂珍惜,認為 ...

謝謝你

伯爵府

BK Milk勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 19-3-4 23:58
為人父母自問盡了責任,養佢育佢盡能力便可,凡事安排太多太温室保護,只會讓孩子不懂感恩/不懂珍惜,認為 ...

叫她自己有本事就自己考獎學金自己出國留學,或香港大學畢業後存錢出國讀master,將來的人生是自己的

大宅

衣家啲細路真係要乜有乜,樣樣野都好似理想當然。你關心佢,事事為佢設想,佢反而發你脾氣話你好多事,聽完不知幾心傷。既然係咁,以後自己的事自己做,等你獨立下。一個事事照顧周到嘅亞媽就只會養出懶惰的小朋友。做亞媽嘅,係時候為自己打算一下就真。呢個世界,只有自己先會對自己好。

珍珠宮

appledai 發表於 19-3-10 22:56
叫她自己有本事就自己考獎學金自己出國留學,或香港大學畢業後存錢出國讀master,將來的人生是自己的
...

同意,所以有時安排得太多,孩子不懂珍惜之馀更會不思進取。
所以我仔都好比心機考番入8大,目標會考 master or出國讀書。

首頁

尾頁

跳至