自由講場

跳至

首頁
12345...16

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

我好耐好耐無返過大陸玩,應該有廿年。岩岩換左張回鄉卡。想上去玩,但我同老公都知深圳已經變得唔同哂。 應該自己上都唔認得d 路。

請問我應該從邊度開始玩起?點搭車,大家有嘜推介? 食野買野用現金又得唔得?

希望大家推介一下,謝謝!

禁止訪問

象牙宮

回覆樓主:

玩地鐵沿線!大商場駁埋地鐵,ok架

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

senchacha 發表於 19-2-25 12:45
上去youtube到睇睇,應該有教

好的,謝謝!

唔好用自己既諗法,夾硬套落人地身上囉~ 唔該!!!!

翡翠宮

無話可說 發表於 19-2-25 12:45
玩地鐵沿線!大商場駁埋地鐵,ok架

請問,如我響羅胡過關,易唔易搵到地鐵站? 我有搵YouTube. 但驚去d 路已經唔識,會好難搵到地鐵站。同埋應該去到先換人民幣定響香港換左先呢?

唔該哂你先。 其實本身想參加左2天團先架,但想下星期過去玩,團無咁岩有,所以想自己過去玩一日。

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

高鐵福田站就有商場,食買都有。

玩就唔知你想玩邊D。

翡翠宮

Sumyeema1 發表於 19-2-25 12:50
高鐵福田站就有商場,食買都有。

玩就唔知你想玩邊D。

都係行下街,按摩下咁。食下睇下咁。

象牙宮

大少拉 發表於 19-2-25 12:49

請問,如我響羅胡過關,易唔易搵到地鐵站? 我有搵YouTube. ...

羅湖駁住地鐵架,唔使驚,跟路牌行!唱錢我習慣香港櫃員機拎人仔既!download定深圳地鐵圖,到時睇住坐邊條線,邊度轉車

wcpcelia    發表於 19-2-26 19:34

翡翠宮

無話可說 發表於 19-2-25 12:54
羅湖駁住地鐵架,唔使驚,跟路牌行!唱錢我習慣香港櫃員機拎人仔既!download定深圳地鐵圖,到時睇住坐邊條 ...

即個地鐵站就響羅湖果邊?唔使再行出去就會搵到架喇?

咁我都響香港換定人仔喇!

好,我出法先先dl 定深圳地鐵圖先。 十分唔該哂你。

大宅

回覆樓主:

有無開通大陸微信, 北上第一件事要做既

大宅

琴日去左歡樂海岸,近深圳灣口岸,福田過關坐地鐵也可,不過,條食街整古香古色!好舒服。行街就無咩好行

翡翠宮

有大食大 發表於 19-2-25 12:59
有無開通大陸微信, 北上第一件事要做既

無呀! 唔識開。

所以都有諗過用現金得唔得。

伯爵府

帶定散銀,因為搭地鐵要買地鐵飛。
(好似已無人工售票)
入地鐵,要留意液體(包括自攜水)。因為地鉄站有安檢,會check袋。

象牙宮

大少拉 發表於 19-2-25 12:57
即個地鐵站就響羅湖果邊?唔使再行出去就會搵到架喇?

咁我都響香港換定人仔喇!

係呀,過完晒關跟住搵“地鐵”路牌,印象中唔使上地面架!我自己少過果邊關,睇下有無其他jm形容好d!

翡翠宮

Himson媽 發表於 19-2-25 13:00
琴日去左歡樂海岸,近深圳灣口岸,福田過關坐地鐵也可,不過,條食街整古香古色!好舒服。行街就無咩好行
...

深圳灣口岸我唔識點去,我淨係記得點去羅湖。 所以都係由羅湖開始。 我都想行下呢d 街, 我無嘜諗頭,所以唔知由邊度開始玩好。

翡翠宮

無話可說 發表於 19-2-25 13:02
係呀,過完晒關跟住搵“地鐵”路牌,印象中唔使上地面架!我自己少過果邊關,睇下有無其他jm形容好d!
...

好呀! 真係真係唔該哂。

因為我之前淨係識去羅湖。但我知依家應該最唔方便就係由羅湖去其他地方,我驚迷路呀!

所以上黎問定會唔會好易搵到地鐵,我有睇bk 有時有會員上深圳玩,睇到佢地食好野,心思思都想上去行下。

珍珠宮

去落馬州,搭地鐵,福田,大把嘢行,食

大宅

大少拉 發表於 19-2-25 13:01
無呀! 唔識開。

所以都有諗過用現金得唔得。 ...

用cash無話吾得既, 不過點都有比對方黑面

翡翠宮

youhello507 發表於 19-2-25 13:07
去落馬州,搭地鐵,福田,大把嘢行,食

落馬洲? 我試下搵下點去先。 過關易嘛?

福田都見好多會員提。 我都想去。

翡翠宮

有大食大 發表於 19-2-25 13:07
用cash無話吾得既, 不過點都有比對方黑面

唔理喇。由佢地黑面。

不過唔該哂你提點。

首頁
12345...16

尾頁

跳至