論盡家傭

跳至

複式洋房

請問工人姐姐係咪唔會同小朋友玩架, 工人姐姐坐係到睇電視或者玩電話, 小朋友自己玩, 但工人姐姐會坐係小朋友附近.

有時工人姐姐會等小朋友瞓著, 會傾電話同傾視像電話. 但我又擔心佢傾電話時會聽唔到小朋友瞓醒叫.

其實工人姐姐揍小朋友, 一般會做咩,例如煮食, 餵飯, 沖涼……...

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

ckwok10 發表於 19-2-25 20:06
請問工人姐姐係咪唔會同小朋友玩架, 工人姐姐坐係到睇電視或者玩電話, 小朋友自己玩, 但工人姐姐會坐係小朋 ...

當然唔係,我每個工人的duty 一定要同小朋友玩

複式洋房

ckwok10 發表於 19-2-25 20:06
請問工人姐姐係咪唔會同小朋友玩架, 工人姐姐坐係到睇電視或者玩電話, 小朋友自己玩, 但工人姐姐會坐係小朋 ...

沖涼我會自已沖,親子時間。姐姐有smart pen 讀認字咭,陪玩係工作,所以工作時不可用電話。

複式洋房

回覆 gallychu 的帖子

因為我要返工,所以平日無得同佢沖涼親子時間。我都有買點讀筆,同其他玩具,但工人姐姐唔會同佢玩,淨係睇電視睇電話,係小朋友隔離坐。叫做看住佢。

伯爵府

bigyanb 發表於 19-2-25 20:27
當然唔係,我每個工人的duty 一定要同小朋友玩

x2

複式洋房

回覆 bigyanb 的帖子

我最主要照顧小朋友,一般清潔,抺地,但有時地都無抺。我有時見到暖風機,風扇有好多塵,都無叫工人姐姐抺,因為佢要睇住小朋友。所以我都唔知揍住小朋友佢可以做到啲咩家務。

複式洋房

回覆 ninachu 的帖子

我成日都以為工人姐姐只做睇住小朋友同家務。

子爵府

ckwok10 發表於 19-2-25 21:11
回覆 gallychu 的帖子

因為我要返工,所以平日無得同佢沖涼親子時間。我都有買點讀筆,同其他玩具,但工人 ...

工人唔可以就咁坐喺度同㩒電話

複式洋房

我都有講過唔好玩電話,我話做晒野,小朋友瞓晏週覺,可以玩電話。但佢係自己玩,開住電視比我小朋友睇。

伯爵府

ckwok10 發表於 19-2-25 21:18

我成日都以為工人姐姐只做睇住小朋友同家務。

day1已經講明小朋友第一,陪玩唱歌係必須,家務次要

如果小朋友嗰日病左,工人唔需要做家務,專心湊我女,我屋企最重要係湊好小朋友

伯爵府

ckwok10 發表於 19-2-25 21:20

我都有講過唔好玩電話,我話做晒野,小朋友瞓晏週覺,可以玩電話。但佢係自己玩,開 ...

工作期間工人禁止使用電話,不可午睡,我比較嚴

複式洋房

聽你地咁講,我都有啲無奈,我係咪教錯左工人呢,唉!

複式洋房

我都係呀,小朋友第一,家務第二。佢都有睇實我小朋友

複式洋房

我唔比佢午睡,但可以坐係sofa休息玩電話。但我係見佢揍住都玩

複式洋房

但我想問可以點樣唔比用,佢會入厠所用

複式洋房

之前都睇到上線時間,依家佢收埋左,我都唔知點攪

伯爵府

ckwok10 發表於 19-2-25 21:30

但我想問可以點樣唔比用,佢會入厠所用

有冇cam?我指定工人手提放枱面,cam睇到地方,佢一玩電話我會知道,嗰日我會同佢傾計 檢討所有工序大概一小時,延遲佢收工時間,之後佢會收斂,工人如廁太耐我會日日同佢檢討工序

子爵府

ckwok10 發表於 19-2-25 21:20

我都有講過唔好玩電話,我話做晒野,小朋友瞓晏週覺,可以玩電話。但佢係自己玩,開 ...

你要同佢講唔得咁,拎返老細主導權

子爵府

ckwok10 發表於 19-2-25 21:27

我都係呀,小朋友第一,家務第二。佢都有睇實我小朋友 ...

但你嘅睇實係冇作為的睇,玩同教育意義都冇

複式洋房

呢個方法係咪要開始就教,佢做左成年,仲可唔可以咁樣話佢。我試過有日佢洗晒碗先餵我小朋友食飯,但已經夜晚9:00. 我話工人你洗晒碗未。佢即刻黑面,仲好灰氣咁餵小朋友食飯,我最後要氹下佢。

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊