0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

換片膏一出世就已經可以用?還是滿月後,或者紅patpat先用?另外洗完白白係咪都要全身全面搽lotion? 我怕bb一出世已經要用䕶膚品(已經揀了話純天然牌子)去保護皮膚,會不會冇咗自己抵抗力?各位媽媽可以教下路嗎?Thanks.

回覆 Wonda 的帖子

Hi Wonda ,Pat pat/ 換片膏通常BB有紅patpat先用架 初生BB 皮膚角質層比較薄, 需要經常做保濕黎保護佢幼嫩皮膚,特別是pat pat長時間包住片片,焗住係濕潤有排泄物環境,建議媽媽選用中性/弱酸性(PH.4-7)冇香料的沖涼液(每次少量)、沖涼時間唔好太耐,沖完涼(全身)/換左片後(patpat), 揸無香料成份天然lotion、薄薄凡士林、橄欖油、椰子油形成皮膚屏障作用, 有助預防皮膚出紅疹。BB幾大呀?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

別墅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-2-26 16:59
回覆 Wonda 的帖子

Hi Wonda ,Pat pat/ 換片膏通常BB有紅patpat先用架 初生BB 皮膚角質層比較薄 ...

BB 預產期八月,而家睇定forum溫書,因為大女啱啱五歳,我好多嘢唔記得咗。
Wonda 發表於 19-2-26 21:43
BB 預產期八月,而家睇定forum溫書,因為大女啱啱五歳,我好多嘢唔記得咗。
...

恭喜媽媽,屋企將會增加1個新成員,囡囡就黎做大姐姐 中等身型婦女整個懷孕期間體重增加大約11-16kg之間 (25-35磅),中後期體重維持每星期重唔多過0.5kg (1.1 磅)就好標準。 建議均衡飲食、少肉多菜少醬汁、避免高卡路里、高糖、高脂、高碳水化合物和未徹底煮熟嘅食物。每日適量體能運動,曬太陽吸引維他命D,例如同囡囡落街散步,對控制體重和血液循環都有幫助。 媽媽有運動習慣嗎?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

別墅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-2-27 11:24
恭喜媽媽,屋企將會增加1個新成員,囡囡就黎做大姐姐 中等身型婦女整個懷孕期間體重增加大約11-16k ...

我之前唔敢做運動,怕整到bb,最多都係散步/快步行。而家15weeks, 請問有冇運動建議?thanks.
Wonda 發表於 19-2-27 19:49
我之前唔敢做運動,怕整到bb,最多都係散步/快步行。而家15weeks, 請問有冇運動建議?thanks.
...

媽媽有散步/快步行好好呀 產前運動有助預防懷孕期腰背痛,多做關節伸展、強化肌肉運動,為分娩做好預備,媽媽可以參加醫院物理治療部所舉辦的產前運動班,或者參考以下連結: https://www.fhs.gov.hk/tc_chi/health_info/woman/14744.html

珍珠宮

換片膏我係見紅pat先用,平時無乜就唔用啦

別墅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-2-28 12:55
媽媽有散步/快步行好好呀 產前運動有助預防懷孕期腰背痛,多做關節伸展、強化肌肉運動,為分娩做好 ...

好,Thank you

別墅

RubyYu07 發表於 19-2-28 16:21

明白,thanks.
Wonda 發表於 19-2-28 23:38
好,Thank you

珍珠宮

RubyYu07 發表於 19-2-28 16:21

我都係亞,patpat紅先用咋

珍珠宮

GCHK 發表於 19-3-1 20:42
我都係亞,patpat紅先用咋

係囉,平時無乜就唔用啦,注意清潔就得!

男爵府

Wonda 發表於 19-2-26 12:12
換片膏一出世就已經可以用?還是滿月後,或者紅patpat先用?另外洗完白白係咪都要全身全面搽lotion? 我怕bb ...

出世可以用啦

珍珠宮

RubyYu07 發表於 19-3-1 22:39
係囉,平時無乜就唔用啦,注意清潔就得!

係亞,保持乾淨同乾爽

禁止訪問

別墅

puilili 發表於 19-3-2 20:40
pat pat 膏我平時都有幫啊B搽啊, 唔洗直接貼住片片麻, 有聽過D媽媽話唔好成日搽有藥性果D, 我用petixx plan ...

想問下換片時已經搽了Pat Pat 膏,咁pat pat 仲要再搽lotion嗎?

有冇lotion介紹可以臉加全身搽?係咪就係Petixx 呢個牌子?thanks.

大宅

如果BB有PAT PAT 紅, 我會腦MUSTELA, 如果唔係好勁,我用凡士林~~

男爵府

Wonda 發表於 19-2-26 12:12
換片膏一出世就已經可以用?還是滿月後,或者紅patpat先用?另外洗完白白係咪都要全身全面搽lotion? 我怕bb ...

無用patpat 膏,唔紅唔駛搽好似好笠咁。
相反我有用植物性爽身粉,因為我囡對片濕咗好敏感,用爽身粉乾爽啲。
身用aveeno沖涼好好無乾,都無特別搽cream,但臉就有用施巴,so far好好用。

別墅

阿隨 發表於 19-3-9 07:33
無用patpat 膏,唔紅唔駛搽好似好笠咁。
相反我有用植物性爽身粉,因為我囡對片濕咗好敏感,用爽身粉乾爽啲。 ...

植物性爽身粉係咩牌子呀?臉用施巴嘅lotion? Thanks.

男爵府

Wonda 發表於 19-3-9 10:07
植物性爽身粉係咩牌子呀?臉用施巴嘅lotion? Thanks.

和光堂有隻全植物性爽身粉,無滑石粉嘅。
施巴就護面霜。

首頁

尾頁

跳至