美容扮靚

跳至

翡翠宮

2019新春慶豚圓

請問化粧係咪一定要搽粉底同最後要搽碎粉架?
有个場合要化粧出席(最好), 我無化開粧無尼 d 架生, 唇膏我有, 我諗住買眼影, 烟脂, 就咁够唔够呢? 定一定要用埋粉底, 碎粉果 d , 因為用一次之後又未必再用.

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

Nancy20090615 發表於 19-2-26 14:14
有个場合要化粧出席(最好), 我無化開粧無尼 d 架生, 唇膏我 ...

如果皮膚好,我覺得吾搽粉仲靚,我見很多朋友皮膚好只畫眼線,mascara 已好靚

我皮膚吾好,所以一定要搽粉遮

伯爵府

2019新春慶豚圓

Nancy20090615 發表於 19-2-26 14:14
有个場合要化粧出席(最好), 我無化開粧無尼 d 架生, 唇膏我 ...

我本身皮膚嘛嘛,如果新手的話,用粉餅易過用濕粉,之前一星期可以先練習一下,到去嘅時候會好好多。

粉餅精髓:
秘技 先用碎粉後用粉餅(妝容會較持久不卡粉)

因為粉餅比較乾,更要打好個底,等一會兒吸收後,可用化妝綿抹面上去多餘保養品避免卡粉。用遮毛孔嘅base,撲上碎粉,最後慢慢輕輕力按壓粉餅,切勿大力塗抹。

化妝師唔會講亦唔會咁做,但我睇到好多台灣嘅女仔都會咁做,可以令妝容輕啲,最緊要落粉餅時好輕好輕手,睇吓呢個方法幫唔幫到你

翡翠宮

2019新春慶豚圓

leeleebaba 發表於 19-2-26 15:12
如果皮膚好,我覺得吾搽粉仲靚,我見很多朋友皮膚好只畫眼線,mascara 已好靚

我皮膚吾好,所以一 ...

多謝你意見. 我皮膚 OK, 面圓, 因到時上台會打灯, 驚唔整整塊面影相出黎會成塊餅咁

翡翠宮

2019新春慶豚圓

芒果米池 發表於 19-2-26 15:20

我本身皮膚嘛嘛,如果新手的話,用粉餅易過用濕粉,之前一 ...

哇, 好詳細的意見, 多謝你.

子爵府

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章

回覆樓主:

如果你買左得都唔會用,我建議你去化粧counter揾ba化,費用係買番產品,咁你可以買d防晒,落妝洗面等。。

wwyo    發表於 19-2-26 18:44

翡翠宮

2019新春慶豚圓

pinkiesalbe 發表於 19-2-26 15:52
如果你買左得都唔會用,我建議你去化粧counter揾ba化,費用係買番產品,咁你可以買d防晒,落妝洗面等。。
...

你个提意好好喎, 去 counter 化都好, 佢幫我諗埋用色.

唔該晒咁多位 jm 等我去 counter 睇下先.

伯爵府

2019新春慶豚圓

Nancy20090615 發表於 19-2-26 15:40
哇, 好詳細的意見, 多謝你.

羨慕皮膚好

珍珠宮

芒果米池 發表於 19-2-26 16:19
羨慕皮膚好

X2

侯爵府

pinkiesalbe 發表於 19-2-26 15:52
...

同意。唔使買左啲野之後冇用。

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊