家庭理財

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

原帖由 靚太太 於 09-4-30 22:48 發表
好的開始起碼今個至小儲到$1000以上呀!
日有功一定儲到唔小錢!

因為怕自己忍唔住又買股票. 起碼都叫有d渣拿嘛

禁止訪問

大宅

You better check check the our Government website...

( 請 注 意 : 有 資 格 ( 請 按 這 裹 ) 並 已 選 擇 以 個 人 入 息 課 稅 方 法 計 稅 的 業 主 , 可 在 個 人 入 息 課 稅 下 , 申 索 扣 減 他 為 購 買 物 業 而 支 付 的 按 揭 貸 款 利 息 。 )

原帖由 jeffyam 於 09-4-27 16:07 發表

我冇記錯既話, 如果你層樓係用黎投資收租, 係冇得扣稅

侯爵府

每個月 stable 儲到 $1200 ( 因為供基金 ) 但月尾老公通常都有 around 5000 - 7000 左右既 $ 餘下, 我估扣埋 d 咭數 ( 因為用嚟交租, 煤, 水等 ) 應該可以再儲多 $2000-3000 cash 囉

禁止訪問

男爵府

香港人又要供樓,供養父母,請工人都用左一大筆,bb一返學用嘅錢就更加多,每月只儲到嘅錢都唔多囉.

大宅

連續幾個月都係負數, 儲鬼咩

子爵府

我save唔到錢係因為我一見到靚衫就想買,買吓買吓就無咗千元
我要自己節制,成日都要攞喲衫出來睇吓,話俾自己知我已經有好多衫唔可以再買,咁個月我就忍手
若忍到手都可以save反成千元(扣除所有開支)
save錢真係好講自制能力夠唔夠

禁止訪問

大宅

一份基金$1500~另外每月如果無人生日結婚就可以儲到$1000~今個月可能可以儲多d~晌股市市場都賺到d

大宅

原帖由 kailui1 於 09-5-8 20:06 發表
一份基金$1500~另外每月如果無人生日結婚就可以儲到$1000~今個月可能可以儲多d~晌股市市場都賺到d

My husband and I can save about $3000 per month (after deduct all expenses, such as helper la, daughter's expense, insurance, housing, transport etc)

公爵府

現在努力緊,以前一個月可以儲到7-8k一個月,現在因為有d債務,所以一個月只可以儲3k-4k.
最近睇左一篇文章'零開未的實驗' 學習點樣係生活中減省不必要的開支. 例如去超紙巿場買野埋單之前睇睇有無d係非必要用品, 盡量唔好window shopping, 買衫之前睇下衣櫃;減少外出用膳.以後好中意行行下街去飲杯野,食個下午茶餐..現在就要訂下每個星期只可以外出用膳既次數...原來幾有效架!!!繼續努力,唔好失守!!

男爵府

我地未有小朋友, 暫時一個月都可以儲到最少2萬. 但有小朋友我相信未必得喇.

伯爵府

BK Milk勳章

是一人or couple?
佔income幾多%

原帖由 bv1117 於 09-5-10 22:53 發表
我地未有小朋友, 暫時一個月都可以儲到最少2萬. 但有小朋友我相信未必得喇.

男爵府

原帖由 moyan 於 09-5-10 23:13 發表
是一人or couple?
佔income幾多%

兩個, 佔income少過一半囉....不過我老公佔大多數...我搵得唔多... 佢成日叫我讀多d書搵多d錢, 等第2時生活可以好d wor...激死....
其實都可以再儲多d, 不過我老公唔想左慳右慳咁(但都唔算亂駛0既..), 如果唔係, 應該可以儲多d呀....:;pppp:

禁止訪問

男爵府

原帖由 靚太太 於 09-5-11 00:00 發表
其實你地已經好叻架啦,我以前未有bb時都可以儲到收入一半架,但自從多左個bb之後就唔得喇!

但我覺得人返工咁辛苦點到要買d野獎勵下自己,如果唔係工作咁辛苦唔知為乜野咁!!:-|

...

係呀, 因為老公返工都好辛苦, 所以有時想食餐好, 又或者想買野, 我都唔會話佢, 如果唔係淨係做, 想享受下都唔得, 好似唔知辛苦黎為乜...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 靚太太 於 09-5-10 16:00 發表
其實你地已經好叻架啦,我以前未有bb時都可以儲到收入一半架,但自從多左個bb之後就唔得喇!

但我覺得人返工咁辛苦點到要買d野獎勵下自己,如果唔係工作咁辛苦唔知為乜野咁!!:-|

...

我反而生左bb儲多左,因為以前真係搵幾多洗幾多..
而家有個女,意識到要留d錢比佢用(eg睇醫生等),唔敢用咁多錢...
不過儲錢,要睇下果個月有冇特別野啦..
今個月,好差...因為bb病左+我去左幾次shopping(我唔係成日咁買既)...

水晶宮

d fd介紹左套台劇"命中汪定我愛你 同 敗犬女王"比我睇,
lee個月既星期6, 日都ng想去街, 只係在家boat牒追埋d劇情, 原來ng悶架~同埋ng出街洗少好多$架, 儲到成2xxx

首頁

尾頁

跳至