自由講場

跳至

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章

西營盤3屍命案,42歲姓羅男戶主、40歲姓陳妻子及7歲兒子喪命。原來男死者連日來已經在facebook透露陷困境,感到「很累很累」;周五留言「一個連明天都未必應付到嘅人,你叫佢點樣正面思維諗一星期一個月一年之後嘅事」竟然成了遺言。

男死者於上周五,在fb留言「這幾天我和我太太收到好多朋友的WhatsApp問我地(哋)發生咩事,唔好意思我有好多朋友的WhatsApp都冇回覆到,因為我真係唔知點樣回覆你哋」,又指「我明白正面思維好重要,但一個連明天都未必應付到嘅人,你叫佢點樣正面思維諗一星期一個月一年之後嘅事。」友人事後紛紛留言替他們加油打氣,而女死者亦有逐一畀Like,更聲言如果捱過這關,會請食飯。

可是他於上周二(19日)已留言說「很累很累,可以點.....係咪到址(此)為止。」最終夫婦倆偕兒子赴黃泉。
男事主報稱文員,不過他對股神巴菲特與及中國首富馬雲似乎特別崇拜,不時引用兩人的金句。

上周四,他以巴菲特的相片做背景,並引用對方的名句:「如果你沒有找到一個 當你睡覺時還能掙錢的方法 你將一直工作到死」看似急於找到掙錢的方法。

另外,他為夫婦倆的困窘被部份人當作「馬騮戲」而感到難過。「我知道有啲人將我兩公婆現在嘅遭遇當成馬溜(騮)戲睇,冇幫手唔緊要因為我明白每人都有難處;有啲人會將我WhatsApp cap圖俾其他人睇,呢個我真係唔明白點解要咁做。」、「馬溜(騮)劇依家要落幕啦,只係估唔到咁快。」

https://hk.news.appledaily.com/breaking/realtime/article/20190226/59305128

rainbowchuuu3    發表於 19-3-1 18:45

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

vanfersen 發表於 19-2-26 17:06
西營盤3屍命案,42歲姓羅男戶主、40歲姓陳妻子及7歲兒子喪命。原來男死者連日來已經在facebook透露陷困境, ...

一個咁諗唔奇,兩個都咁諗就煩
*唔好響POST叫我PM你, 問嘢請直接留言或主動PM,唔好做伸手黨,Google係你的好朋友

子爵府

2019新春慶豚圓

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

good_pig 發表於 19-2-26 17:12
一個咁諗唔奇,兩個都咁諗就煩

女嘅仲會fb逐一俾like,似乎男嘅較消極
生活係香港確係迫人

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

到底舌幾錢要咁.............
.....可憐個小朋友............

子爵府

2019新春慶豚圓

真係好惋惜,錢可以解決的,點解要甘傻

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cindy618 發表於 19-2-26 17:16
女嘅仲會fb逐一俾like,似乎男嘅較消極
生活係香港確係迫人
...

其實佢係咪話屋企人唔幫佢填數?
*唔好響POST叫我PM你, 問嘢請直接留言或主動PM,唔好做伸手黨,Google係你的好朋友

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

good_pig 發表於 19-2-26 17:19
其實佢係咪話屋企人唔幫佢填數?

我以為佢講朋友取笑佢乍

珊瑚宮

Nbs 發表於 19-2-26 17:19
真係好惋惜,錢可以解決的,點解要甘傻

佢就係話無錢

男爵府

2019新春慶豚圓 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章

其實破產之後又係一條好漢,睇下你放唔放得底身段吧,咁樣去死,仲要帶埋小朋友,好可惜。

大宅

2019新春慶豚圓

Debbie0331 發表於 19-2-26 17:17
到底舌幾錢要咁.............
.....可憐個小朋友............

https://topick.hket.com/article/2280271/【三屍命案】夫婦欠債嘆被落井下石%E3%80%80男死者遺言:為何無幫手卻要當馬騮戲睇?mtc=10012

另一報章,話欠財仔幾十萬,借得財仔,可能另外又有銀行卡數。
最賤係 d 唱佢地的朋友。

大宅

回覆樓主:

我突然諗,如果一夜清袋無哂錢,屋企人又單打你,又冇錢交租,又冇錢食飯,揾社工又未咁快批到錢,搞破產又要是時間,咁個步驟應該點做呢?

男爵府

BGCOME08 發表於 19-2-26 17:29
我突然諗,如果一夜清袋無哂錢,屋企人又單打你,又冇錢交租,又冇錢食飯,揾社工又未咁快批到錢,搞破產又 ...

咪就係死左去

子爵府

2019新春慶豚圓 環保接龍勳章

唉...RIP
呢度都時時有人開POST話有朋友問借錢,
差不多都係覆話唔好借啦, 問人借錢真係好難. 所以先問財仔.
投資失利, 雪球越滾越大.
其實都係錢啫,
破產都係一個方法呀, 點解要BBQ呀
唉..

大宅

fishfish121 發表於 19-2-26 17:31
咪就係死左去

我認真問的,咁你又會點做?

珊瑚宮

BGCOME08 發表於 19-2-26 17:29
我突然諗,如果一夜清袋無哂錢,屋企人又單打你,又冇錢交租,又冇錢食飯,揾社工又未咁快批到錢,搞破產又 ...

可能要諗下

大宅

破產,重新努力工作,仲有個仔,不負責任先會去死

學會放下    發表於 19-2-26 19:18

大宅

"WhatsApp cap圖俾其他人睇",呢D人就間接害死佢哋。人唔到絕路都唔想問朋友借,問得你借就當你喺好朋友,又何必將人地的處境cap圖比其他人知呢。。。

男爵府

BGCOME08 發表於 19-2-26 17:32
我認真問的,咁你又會點做?

我諗我會先申請破產然後死左去, 但唔會帶埋其他人一齊死

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

我成日都係FB 打"很累很累",不過我同個仔都健在,因為路係人行出黎既

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊