在職全職

跳至
[在職媽媽] 骨肉分離之苦

首頁

尾頁

複式洋房

bobocheung65 發表於 19-2-26 19:39
我情況 生完三個月返工 而家bb 五個月 老公人工低不可能唔做嘢湊b 我同奶奶十個地鐵站相隔 佢屋企離地鐵站 ...

起碼你有得見,我連見嘅機會都無,你已經好幸福啦,我囡無人湊,迫於無奈带返大陸湊,基本就機會見到

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

除非你係意外有左, 否則你生b 前應該預計到道而家既生活就係咁樣.

試下分析家人說話, 佢地話你搞事, 只係用詞不當啫.... 而家百物騰貴, 人工追唔上通漲, 大家都係想你地有多個錢自己駛, 而家湊b 開支有限, 但第日就倒水咁倒.

如果你地有能力租樓, 搬近99 咪搬, 或者再努力游說老公請工人/搵育嬰園. 如果第日bb 去你果區返學, 放學邊個湊?

男爵府

yanwendy 發表於 19-2-28 16:48
我個囡k2前排系嫲3個月,星期五晚上湊返來.
有時個囡都話唔跟我返屋企。
...

我就係唔想咁 另外老人家管教方式不同 好難溝通
te quiero mucho mi amo

男爵府

bosch 發表於 19-2-28 17:23
除非你係意外有左, 否則你生b 前應該預計到道而家既生活就係咁樣.

試下分析家人說話, 佢地話你搞事, 只 ...

問題就係咁 佢地唔肯請工人話外人 咩都話到時先
叫奶奶日日咁遠湊不可能
我想問問 校車會否跨區接送㗎

大宅

bobocheung65 發表於 19-3-1 19:51
我就係唔想咁 另外老人家管教方式不同 好難溝通

你屋企可以請姐姐,我屋企太細無請,只能自己湊。

翡翠宮

回覆樓主:

而家吾冼交租,你真係諗清楚先好,仲要老公心甘情願。如果吾係日後一定嘈交。
個仔愈大愈洗錢,係我就現實D而盡揍/探,儲錢比佢讀書用。touch wood 一家三口儲多D錢心都定D

男爵府

mini1204 發表於 19-3-2 19:17
而家吾冼交租,你真係諗清楚先好,仲要老公心甘情願。如果吾係日後一定嘈交。
個仔愈大愈洗錢,係我就現實D ...

奶奶無出聲 但佢地全部覺得我不可理喻 唔俾 奶奶湊 唉

子爵府

明白的,但坦白講,未生前已經知道係咁。
生活難以事事順心,你唯有暫時接受,在有限條件內、在可控制範圍內盡量做,週末見BB時,全心全意陪伴,BB大了,會知道的,加油。

別墅

bobocheung65 發表於 19-2-26 19:39
我情況 生完三個月返工 而家bb 五個月 老公人工低不可能唔做嘢湊b 我同奶奶十個地鐵站相隔 佢屋企離地鐵站 ...

我都覺得長老湊會好過工人,至於擔心縱,工人更甚。所以一定屋企人湊好。

不過亦非常明白你心情,我以前同你情況一樣,到了兩歲囡囡入幼稚園(全日班),我自己同老公送返學接放學,放工自己湊返。

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

其實咁樣嫲嫲都好累架。每晚帶返屋企好架。請個工人,觀察下,信得過可轉移工人湊。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

男爵府

Wonda 發表於 19-3-4 09:35
我都覺得長老湊會好過工人,至於擔心縱,工人更甚。所以一定屋企人湊好。

不過亦非常明白你心情,我以前 ...

你可以確保日日早收工? 而家七點香港人都叫早收工

別墅

bobocheung65 發表於 19-3-4 21:18
你可以確保日日早收工? 而家七點香港人都叫早收工

哦原來你夜收工嘅,咁無計喇。我五點四十五分即閃,所以日日早收到。

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

我都好似樓主咁,個仔10個月開始就放係婆婆到過夜,星期五晚就接返佢返屋企,星期日送返去婆婆到!個仔依家3歲幾,好痴我!每星期五都期待返屋企!當初放佢係婆婆到訓,兩個原因,第一我返新工,唔知咩環境;第二我想個仔訓多d,對腦部發展又好d,唔想佢成日都要咁早起身!
我每日放工都返去同佢玩,照顧佢,依家返學,仲陪佢做功課!只要用心陪佢,時間多少其實係無問題!最緊要係「重質不重量」我係抱住咁嘅心態!不過我目標係小學就要接返佢返黎啦!

複式洋房

我有時都有呢種感覺。。。
我仲要一星期只見一晚
有時都覺得,每晚見到BB系作為媽媽嘅基本權利。

你晚晚都有得見BB,
其實已經好好,
同埋你應該感恩,
你奶奶肯湊佢之餘仲日日煮飯俾你食,
俾你晚晚見,
其實湊住細路已經好辛苦,
仲要煮埋飯
你又唔使同奶奶一齊住

我自己係婆婆湊
我唔敢日日去
因為我知道佢地要等埋我地收工一齊食,會打亂佢哋節奏
始終如果晚晚煮埋我哋飯
要預備多啲野。。。會更加辛苦
所以唯有忍痛見少啲

大宅

瞓得好勳章

我同事都係咁,放工上去奶奶度食埋飯,等到哄埋bb訓左覺先返自己屋企。大人累啲,每晚凌晨一點先返到屋企,早上7點半就起身準備返工,但起碼每日都有親子時間

大宅

直接自己搬入去奶奶度住..叫C6自己住

男爵府

真係接受唔到日日唔係同自己個B一齊,咁生黎做咩?我支持請工人自己湊返屋企,咩地方細咩外人,咁有需要就要請架啦!邊個唔知養多個人地方逼左洗錢多左?至於縱唔縱睇你你點教個b同工人,工人仲可以話,長老你話佢呀?比左錢都係欠人人情。
兩歲返N,三歲返全日班K,其實小朋友好快就大,有啲時候,過去左就係過去左,返唔到轉頭。

大宅

Poo得好勳章

回覆樓主:

羨慕你,奶奶幫到手。
另外喂夜奶好辛苦架

男爵府

你已經比好多好多人幸福好多啦!
請珍惜!

首頁

尾頁

跳至