自由講場

跳至

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

我女每晚都話發燒,要量體溫,結果當然是正常,佢就會好唔開心其實是逃避唔想返學,今晚做做下功課又去量體溫,點知真是發燒37.9,即刻好開心話發燒媽咪聽日發燒我唔駛返學,咩人來架

瑪瑙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

應該引導佢問佢咩事咁唔想返學!

別墅

2019勳章

係咪學校發生咩事所以唔想返學?

子爵府

2019新春慶豚圓

我同個仔講,唔好以為病咗唔駛返學好開心,病咗嗰日都要做功課!
佢之後就話咁我唔要病~

侯爵府

cy101 發表於 19-2-26 21:25
應該引導佢問佢咩事咁唔想返學!

問過了,話要早起身,返學6:15分起身,放學又要做功課默書測驗甘囉我同佢解釋過每個人都會經歷過,個個人都讀書返學...但講到口臭,都係甘先激死我

侯爵府

Bradbubu 發表於 19-2-26 21:28

沒事,我每日都問佢返學開心嗎,發生咩開心和唔開心事啊,佢每次都話唔開心,問點解又唔講

珍珠宮

2019新春慶豚圓

2仔昨天肚痛冇返學,今日要趕功課放學後食個下午茶就開始做到9點,啱啱先瞓

侯爵府

Bradbubu 發表於 19-2-26 21:28

我間中都問班主任佢咩情況,老師話佢平時在學校冇野好正常,而且都有固定同學仔一齊玩

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

她几多年级?功課多嗎?

侯爵府

小貓1124 發表於 19-2-26 21:28
我同個仔講,唔好以為病咗唔駛返學好開心,病咗嗰日都要做功課!
佢之後就話咁我唔要病~
...

佢知要補做的我都同佢講,返少一日學你學少好多野,人地識得你唔識,又要補做兩日功課,但佢都沒反應,總之唔駛返學病都制佢平時都甩漏功課

侯爵府

Vinccy 發表於 19-2-26 21:30
2仔昨天肚痛冇返學,今日要趕功課放學後食個下午茶就開始做到9點,啱啱先瞓
...

做到九點算好啦我女做到9點幾10點,試過做到11點

侯爵府

Jasmine-4711 發表於 19-2-26 21:31
她几多年级?功課多嗎?

小三,唔多功課架,每日得4-5樣,但每日都甩甩漏漏又要改正,變左加落第二日的功課度,寫字又慢,感覺多其實算少啦

子爵府

回覆樓主:

其實人之常情,我都成日唔想返工

tsung    發表於 19-2-26 21:45

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

她在校中有冇好朋友,佢唔enjoy有人陪佢玩或有冇俾人蝦?

老師有冇觀察倒在校中有咩異样?例如,完全唔舉手答問題?上堂遊魂?

她有咩特別鐘意,可做快d完成功課的獎勵?

大宅

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

男爵府

寵壞了 發表於 19-2-26 21:23
我女每晚都話發燒,要量體溫,結果當然是正常,佢就會好唔開心其實是逃避唔想返學,今晚做做下功課又去量體 ...

她因咩事不想返學?要找出壓力來源。不想返學呢個信息,可大可小,快D了解下!

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

想病是因為唔想返學,聽落好似幾嚴重,搵補習老師跟功課會否好啲?

侯爵府

Jasmine-4711 發表於 19-2-26 21:44
她在校中有冇好朋友,佢唔enjoy有人陪佢玩或有冇俾人蝦?

老師有冇觀察倒在校中有咩異样?例如,完全唔舉 ...

都固定同學仔一齊玩的,間中聽到佢講某個同學仔蝦佢,之後我打電話同老師講左老師第二日即時處理左,病之前兩日聽到佢話有個女同學叫其他同學唔好同佢和另一要好的同學仔玩,但佢話其他人唔聽照同佢玩所以我沒理佢,同一日問佢學校有咩事分享下,佢話老師要幾個同學仔(包括佢)企課室門口,原因數學成日唔改正,上課有老師說佢遊魂,有科比較積極成日舉手和做小老師,平時做晒功課都口頭贊下,冇實物獎勵,以前試過一星期交齊功課就獎禮物,但一次都沒羅到

侯爵府

茄子 發表於 19-2-26 21:57
她因咩事不想返學?要找出壓力來源。不想返學呢個信息,可大可小,快D了解下!
...

不外孚要早醒,要做功課,測驗默書

侯爵府

cloudwingwing 發表於 19-2-26 22:01
想病是因為唔想返學,聽落好似幾嚴重,搵補習老師跟功課會否好啲?

有補習老師跟的,一對一,跟功課,老師已好好過晒鐘都幫埋佢,有時未夠鐘去佢度,我地又未收工,姐姐搞唔惦,叫佢早點過去坐一邊做著先,因老師仲有其他學生,有時過鐘都做埋佢,但耐何佢寫字太慢和太依賴

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊