0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB一月尾出世。由出院時90ml x 6餐,一星期加到120mlx6 。陪月成日話佢未夠飽,所以訓得唔冧,所以BB三星期就不停話要加到150ml一餐。但健康院同醫院講滿月最多加到120ml。

究竟應該feed on demand 定跟醫生?
加得太多又擔心腸胃未得

別墅

2019新春慶豚圓

JacJacMaMa 發表於 19-2-27 00:51
BB一月尾出世。由出院時90ml x 6餐,一星期加到120mlx6 。陪月成日話佢未夠飽,所以訓得唔冧,所以BB三星期 ...

我女滿月已經飲緊130-150ml一餐,每三個鐘左右一次。陪月個時話只要佢連續幾日都餐餐清樽就可以再加比bb. 個時我女生長線85, 一個月多d 自己夜晚連訓7個鐘。

複式洋房

Piglet5 發表於 19-2-27 01:58
我女滿月已經飲緊130-150ml一餐,每三個鐘左右一次。陪月個時話只要佢連續幾日都餐餐清樽就可以再加比bb. ...

健康院有無話佢要減肥?囡囡食完肚仔消化到嗎?我成日擔心佢好似金魚唔識飽?

想問問點解囡囡咁叻一支奶捱到7個鐘?中間有無喊?

複式洋房

2019勳章

BB一月尾出世。由出院時90ml x 6餐,一星期加到120mlx6 。陪月成日話佢未夠飽,所以訓得唔冧,所以BB三星期 ...

我個仔未滿月就食緊150,滿月無耐食到180
其實佢地有一段時間係會急升,然後就會停
我仔維持180半個月都無再要加

複式洋房

2019勳章

Piglet5 發表於 19-2-27 01:58
我女滿月已經飲緊130-150ml一餐,每三個鐘左右一次。陪月個時話只要佢連續幾日都餐餐清樽就可以再加比bb. ...

同你差唔多呀
我都係由得個仔,見佢食唔飽就加奶,
宜家佢個半月夜晚可以自己訓6個幾7個鐘

珍珠宮

2019新春慶豚圓

Ava花花 發表於 19-2-27 09:20
同你差唔多呀
我都係由得個仔,見佢食唔飽就加奶,
宜家佢個半月夜晚可以自己訓6個幾7個鐘

係亞,唔夠飽就加少少囉

男爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

食到可以加,當然你要留意bb大小便同身體狀況係點,健康院同醫院指標係參考,唔係話個個b都只可以飲120ml,要適當調節

別墅

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

佢食完唔會嘔 大小便ok即係消化到
不過應該係慢慢加上去 半安半安咁會比較適合

複式洋房

2019新春慶豚圓

唔洗跟醫生,我之前跟左,bb成日唔夠食,返健康院做檢查發現重得唔好

珍珠宮

2019新春慶豚圓

咁你bb係幾個鐘飲一次?
3星期飲150好似有D多了。。。

別墅

2019新春慶豚圓

JacJacMaMa 發表於 19-2-27 07:42
健康院有無話佢要減肥?囡囡食完肚仔消化到嗎?我成日擔心佢好似金魚唔識飽?

想問問點解囡囡咁叻一支奶 ...

無呀,最肥個時都無話要減肥。佢一直都痾得幾好,佢係頭一個月半人奶半奶粉,後尾就全人奶到一歲。佢而家兩歲喇,生長線係keep住65以上。我都唔知點解佢無叫餓喎,或者係佢識分日夜,識分日夜好快就可以訓過夜

複式洋房

Ava花花 發表於 19-2-27 09:18
我個仔未滿月就食緊150,滿月無耐食到180
其實佢地有一段時間係會急升,然後就會停
我仔維持180半個月都無 ...

原來會停,我擔心佢一路升,咁就大件事

複式洋房

pigpiglamlam 發表於 19-2-27 14:44
食到可以加,當然你要留意bb大小便同身體狀況係點,健康院同醫院指標係參考,唔係話個個b都只可以飲120ml, ...

知道

複式洋房

RubyYu07 發表於 19-2-28 15:19
咁你bb係幾個鐘飲一次?
3星期飲150好似有D多了。。。

4個鐘一次

珍珠宮

2019新春慶豚圓

JacJacMaMa 發表於 19-2-28 16:31
4個鐘一次

4個小時一次都好頂得肚餓了喔。

複式洋房

RubyYu07 發表於 19-2-28 16:33
4個小時一次都好頂得肚餓了喔。

可能佢一出世醫院訓練左佢4個鐘先有奶食(emoji)

別墅

2019新春慶豚圓

你應該睇全日飲幾多
一日8餐, 每餐120
同一日6餐, 每餐160
加埋一樣

通常奶粉B 會耐d 一餐, 母乳B 食密d, poo poo 亦密d.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊