嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

民房

可以點樣減輕 令佢吾好甘難受?
令佢吾好再爆喊幾個鐘 完全無得休息

回覆 S1uk1u 的帖子

Hi S1uk1u ,BB幾大? 肚仔有冇漲漲實實咁? 放唔放到屁? 如果BB有肚風排唔到出黎,都會比較扭計/瞓得唔好,媽媽可以係食奶前/兩餐中間,5隻手指靠攏掌心微曲,用陰力順時針方向按摩肚仔,先從5分鐘開始,然後延長到10-15分鐘,促進腸道蠕動同放屁,皮膚觸摸亦有安撫BB情緒作用。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

民房

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-2-27 15:05
回覆 S1uk1u 的帖子

Hi S1uk1u ,BB幾大? 肚仔有冇漲漲實實咁? 放唔放到屁? 如果BB有肚風排唔到出黎, ...

個bb系滿月寶寶 我吾識分有無漲漲實實
但佢有放屁 我上網搵啲資料叫我飛機抱可以援解到
我試過 一飛機抱吾夠半分鐘 佢就連放咗3個屁
S1uk1u 發表於 19-2-27 18:51
個bb系滿月寶寶 我吾識分有無漲漲實實
但佢有放屁 我上網搵啲資料叫我飛機抱可以援解到
我試過 一飛機抱吾 ...

初生BB腸道未成熟容易有肚風, 排除左唔舒服因素,肚風係比較常見令BB經常哭鬧嘅原因,食奶前用飛機抱/順時針按摩肚仔/掃一陣風/BB平躺左右腳輪流提高(好似踩單車咁),刺激腸道蠕動和放屁,清左d 風先餵奶,食飽奶後將BB抱高少少伏係您膊頭,肚仔貼住您心口黎掃風(背脊深長咁掃上去), 媽媽睇下有冇幫助。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

S1uk1u 發表於 19-2-27 03:22
可以點樣減輕 令佢吾好甘難受?
令佢吾好再爆喊幾個鐘 完全無得休息

用咩奶樽?

大宅

我女係滿月前已能在夜晚訓到較長時間....直至5-6個月左右,突然連續幾個清晨爆喊,氹極都唔掂....不是唔舒服,但唔明原因....後來佢可放到長長的屁後,就回復正常地可訓天光

大宅

丫,平時飲奶後都順利掃風亦冇嘔奶的情況

首頁

尾頁

跳至