自由講場

跳至

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

老公8月暑假頭才出更表,如我8月頭才買8月中的机票book酒店(歐洲)可以嗎?我知會勁貴,但冇辦法

子爵府

why not~
我起飛前1日先買, 都一樣OK有錢就OK 架喇~

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有位咪得囉!!

男爵府

無問題最緊要捨得比錢

男爵府

可以,有機位同有錢就得

珍珠宮

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

有錢,walk in 買都得㗎

侯爵府

早一日都試過,早一個禮拜試過幾次

大宅

2019新春慶豚圓

sabun 發表於 19-2-27 14:20
老公8月暑假頭才出更表,如我8月頭才買8月中的机票book酒店(歐洲)可以嗎?我知會勁貴,但冇辦法 ...

其實我真係唔知有人話貴好多係佢試過咁買未, 因我次次都係出發前兩星期至最後一日先買, 機票唔會貴好多,好耐以前都唔會,因我呢個習慣已十幾年,仲有時會平左, 因航空公司最後放番多d 位出黎,但當然亦有例外會貴少少但差唔遠,但我真係每年去幾次旅行都臨出發先買機票訂酒店唔會貴,仲會有時無既都會放番d 酒店機票出黎仲平左,所以好多人話貴左好多又話貴成倍我都係未見過,貴幾伯蚊我見過,我多數坐CX!

大宅

試過出發前2日買無問題

珍珠宮

Ronnym 發表於 19-2-27 14:24
why not~
我起飛前1日先買, 都一樣OK有錢就OK 架喇~

即世界各地機票也可以?
咁酒店也是?

珍珠宮

mcheung111 發表於 19-2-27 14:37
其實我真係唔知有人話貴好多係佢試過咁買未, 因我次次都係出發前兩星期至最後一日先買, 機票唔會貴好多 ...

即你試過下星期飛,今天才買機票?甚至明天飛今天才買?好勁呀!我以為會贵一個double㖭!

珍珠宮

Rubik 發表於 19-2-27 14:36
早一日都試過,早一個禮拜試過幾次

你早一日那次是去那兒?

版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 夏天玩到顛 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

出到機場先買機票,飛到過去行入酒店過即刻住都得
貴之嘛

侯爵府

sabun 發表於 19-2-27 14:43
你早一日那次是去那兒?

澳洲

版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 夏天玩到顛 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

mcheung111 發表於 19-2-27 14:37
其實我真係唔知有人話貴好多係佢試過咁買未, 因我次次都係出發前兩星期至最後一日先買, 機票唔會貴好多 ...

我老闆經常咁做,商務客唔駛睇價錢,無經濟坐商務。大把經驗

岩岩有同事臨過年要一家飛東京,每人兩皮!

子爵府

sabun 發表於 19-2-27 14:39
即世界各地機票也可以?
咁酒店也是?

YES, 一定可以.
只要有機位有房, 你有錢, 就OK
但講真, 我2次經驗都好貴好貴, 但係公司比, 我唔理得禁多

一次SHANGHAI, 少於18HRS 起飛, 我買機票, 又近5月1日, 所以張機票5XXX (將近6000) 平時貴極都3XXX左右
HOTEL, 平日平均RMB450, 果次頭一日已經收左我RMB800. (去18日)

一次去英國開會, 開會前2日先話要我飛, 到申請得BUDGET 黎, 再買, 已經貴2000蚊, 好似成HKD8000蚊埋單.
HOTEL 更加唔洗講.... 平時全開果間爛鬼野都HKD800, 果次好似要1200... (去2日)
因為BUDGET大, 係公司幫我買, 所以我無特別為意銀碼.

仲有一次去美國, 因為出左D內部爭吵, 攪到飛前1星期先可以出BUDGET買PACKAGE. 同我地早2個月做既BUDGET 多左6XXX 蚊. (5日)

子爵府

sabun 發表於 19-2-27 14:39
即世界各地機票也可以?
咁酒店也是?

仲有一次
不過唔係我.

係我地公司既OVERSEAS PARTNER.
響HK 同我地開會, 佢無啦啦唔知咩事, 要馬上飛返巴拉圭, 佢要先飛NYC 再轉機, 我係車佢去機場, 就響COUNTER 買. 我記得, 好記得果張機票散買單程NYC... 係HKD1萬2千蚊, 因為係我LOOK 卡.......幫佢比住先.

珍珠宮

2019新春慶豚圓

sabun 發表於 19-2-27 14:42
即你試過下星期飛,今天才買機票?甚至明天飛今天才買?好勁呀!我以為會贵一個double㖭!
...

我答你, 我试过買10天內出發的機票及订酒店, 台北、bkk, 又真係唔贵

子爵府

birdbird 發表於 19-2-27 14:54
我答你, 我试过買10天內出發的機票及订酒店, 台北、bkk, 又真係唔贵

如果唔係旺季, 其實有時都有呢D彩數~
我成日見我同事, 上網買1-2星期後既BANGKOK TICKET...買到平既佢就請假~ 仲要一定係星期5,6, 日, 一.
話飛就飛

但樓主係8月, 我覺得好難會平...

珍珠宮

birdbird 發表於 19-2-27 14:54

我喺暑假8月中去歐洲阿姆斯特丹,不知会否勁貴,我是凡人只能買經濟位。

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊