自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

岩岩有媽媽share!

外國媽媽分享!最近有喺YouTube有隻嘢叫「Momo」會喺小朋友睇緊YouTube小朋友節目/卡通片嘅時候冇拿拿出現同小朋友傾計,然後呢隻嘢會慢慢叫小朋友自己去廚房開焗爐,去攞藥自己食,俾小朋友一個自殘/自虐/自殺嘅想法~ 為左避免俾大人發現,呢幾隻嘢會恐嚇小朋友唔可以講俾大人知道,若果唔係,佢會黎殺死曬啲屋企人⋯

1.Saw this earlier so decided to ask jj if he’d heard of “momo” his face dropped the smile came right off his face 😟 he just side eyed me so I asked what she does and he said “I’m not allowed to say 😐” I told him to tell me and he said she stabs everyone and kills them 😧 I’m mortified (bets tate share)

2.This is my boys reaction when I asked him if he had ever heard or seen this MOMO iv had to spend the last half hour trying to convince my sobbing boy that it's not real and nobody is going to hurt him this is sick how it's on YouTube is beyond me people please speak to ur children about it my son had kept it a secret for a while and his reaction says it all xx (becci muguigan share)

日月水火    發表於 19-2-27 16:05

子爵府

痴線架!家長真係要小心

大宅

痴線

大宅

之前已經話有d youtube公仔片 就咁睇係一般公仔 但係內容就係打人 擰斷個頭 斬手指好癲

翡翠宮

回覆樓主:

好恐怖
啲人咁都諗到
真係害死人

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

YOUTUBE 要SET 返個保護模式。爸爸媽媽唔只SET 自己個部, 真係要記得幫埋D 長老電話SET, 因好多時長老湊孫, 至愛俾電話佢地睇。
Childhood is journey, not a race.

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

謝謝提醒

子爵府

是是但但 發表於 19-2-27 16:46
YOUTUBE 要SET 返個保護模式。爸爸媽媽唔只SET 自己個部, 真係要記得幫埋D 長老電話SET, 因好多時長老湊孫, ...

請問點set 架?

珍珠宮

西瓜MAMA 發表於 19-2-27 15:54
岩岩有媽媽share!

外國媽媽分享!最近有喺YouTube有隻嘢叫「Momo」會喺小朋友睇緊YouTube小朋友節目/卡通 ...

謝提醒

大宅

是是但但 發表於 19-2-27 16:46
YOUTUBE 要SET 返個保護模式。爸爸媽媽唔只SET 自己個部, 真係要記得幫埋D 長老電話SET, 因好多時長老湊孫, ...

請問如何設定?

水晶宮

粒粒芝士 發表於 19-2-27 17:10
請問點set 架?

首先去自己acc >揀我的頻道>再揀設定>一般,之後你會見到以下版面,開啟個限制模式。
Childhood is journey, not a race.

大宅

回覆樓主:

上年有單新聞:網絡上又有新遊戲「Momo」,鼓吹挑戰者向陌生人透過通訊軟件「挑機」,近日阿根廷就有一女孩上吊自殺懷疑與該遊戲有關。

水晶宮

Ng_Taitai 發表於 19-2-27 17:13
請問如何設定?

refer 11樓回覆

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

我唔會直接開機比細路睇YouTube。我會download咗然後放入USB比佢哋係電視睇。起碼我知道佢哋睇緊乜。

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

(emoji)(emoji)咁癲
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

水晶宮

回覆樓主:

路過~ 我從來都唔明點解咁多父母會放心比個豆丁自己揀自己睇 YouTube ,睇電話對眼睛已經唔好,比佢自己揀,揀下揀下都唔知揀左 d 咩黎睇

大宅

bluetulip 發表於 19-2-27 17:27
路過~ 我從來都唔明點解咁多父母會放心比個豆丁自己揀自己睇 YouTube ,睇電話對眼睛已經唔好,比佢自己揀 ...

因為以為佢選擇欄大部分係相關節目 唔怕出事我只會每日固定比佢睇下電視 唔會比電話由佢睇

別墅

回覆樓主:

找到詳細新聞

https://www.google.com/amp/hd.stheadline.com/amp/news/realtime/wo/1443780/

大宅

是是但但 發表於 19-2-27 17:16
refer 11樓回覆

已設定,謝謝

首頁

尾頁

跳至