懷孕前後

跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

tiredfatmama 發表於 19-3-30 11:30

jm 你指下面呢幾個post嗎

我係16年大肚的,我果期都有個媽媽share話抽絨毛係唐氏,但佢唔信邪最後抽胎水無事,
醫生同佢講話胎盤既組織未必會成為bb既組織,所以胎盤有事唔代表bb有事,反之亦然,
但胎水就係bb既排泄物所以胎水先係100%準

所以我點都捱到17週抽胎水而唔抽絨毛

複式洋房

我CD-rom咗一輪,今日第一次係BK留言就送俾樓主,我睇到眼濕濕!恭喜您!

大宅

回覆 happyhang 的帖子

樓主,你而家照左結構未呀?? 係未一切順利??
祝平安~

別墅

睇到眼濕濕呀~ 加油呀媽媽

大宅

好感人,睇到我喊,祝樓主同女女一路健康平安!再一次提醒左我健康最緊要!

用戶要求終止服務

happyhang 發表於 19-4-1 23:30
無事嘅!
等T21,唔好俾Oscar嚇親,
祝大細孖都健健康康!

我仔都6歲啦
我6年前,堅決唔做Oscar,直接去做nifty ,原因聽過太多俾Oscar 嚇餐飽,我心血少

大宅

happyhang 發表於 19-2-27 22:52
我34歲,第一胎,12週時bb 頸皮3.9mm,Oscar超超超極高危,想分享一下我嘅產前診斷經歷...

過山車一樣嘅個 ...

連過兩關,希望你有一個健康寶寶,加油(emoji)(emoji)

我2018年都係過左6w流血12w頸皮厚14w抽絨毛22w結構罕見心臟疾病,23w心臟醫生做超音波檢查指手術可治療,32w胎細唔長大37.4w催生bb心跳跌。一路過左咁多關bb出世,呢一年都面對無數咁多身體異常問題。

希望你同B.B. 一路順暢健康,始終2019 trio 應該準好多,唔好再出現類似我B.B. 事件
真係唔識分好彩定唔好彩,佢黎到呢個世界,但身體咁多問題。但生左出黎我都會盡力愛佢照顧佢。

複式洋房

複式洋房

睇到我眼濕濕, 真係好戥你好開心!! 希望BB健健康康成長!!

別墅

回覆樓主:

恭喜樓主啊!我都眼濕濕,大仔就黎7歲,細仔4個月,再次提醒我健康才是最重要

禁止訪問

大宅

回覆 南丁媽咪 的帖子

其實OSCAR真係可能嚇怕好多人,因為佢係screening,總會有一批人明明無事都話你係高危。

要令自己唔驚,一定要明白screening 和diagnosis的分別。OSCAR or NIPT係screening,抽絨毛和羊水先係diagnosis,一日未抽,就算話你高危,都唔需要驚住。

不過,完全依賴NIPT都有問題,因為佢只係驗基因,對其它問題(例如心臟)無警號作用。

我大仔(幾年前)做完OSCAR都高危,抽左羊水加DNA Chip排除基因問題,最後照結構醫生會更小心睇乜問題引致頸皮厚,原來係心臟有輕微心漏。

OSCAR作為發出警號的screening 都有意義,因為佢唔止睇基因咁簡單,仲會對其它問題(例如心臟或腦部)發出警號。只不過分唔清screening和diagnosis分別的人就會嚇餐飽。

公爵府

好感恩, 睇到眼濕濕

大宅

dativebond 發表於 19-5-21 16:19
回覆 南丁媽咪 的帖子

其實OSCAR真係可能嚇怕好多人,因為佢係screening,總會有一批人明明無事都話你係高 ...

但始終都係做的好,唔好唔做

首先佢係非入侵性檢查,其次佢的準確性好高+免費(book 到期的話)。俾錢可以做T21,但都係screening,佢話你positive 都有機會錯架啦

你要做diagnosis,就要面對流產風險,兩害取其輕,做oscar 我認為係必要的。

乜都唔做生左出來先知,到時仲嚇親就無謂啦~

複式洋房

你好好,好識感恩,要放鬆d,米攪到產前產後抑鬱,跟住醫生指示做就ok,唔擔心得咁多

大宅

xela 發表於 19-5-21 16:39

首先佢係非入侵性檢查,其次佢的準確性好高+免費(book 到期的話)。俾錢可以 ...

我認同。

如果OSCAR檢查都無乜異樣,當然做埋NIPT更好,多個安心,又無風險。

但如果OSCAR高危,其實真係唔駛做NIPT,做黎都唔會安心,因為佢唔係最全面最準的診斷,抽絨毛和羊水先係終極答案。

xela    發表於 19-5-21 16:43

用戶要求終止服務

dativebond 發表於 19-5-21 16:19
回覆 南丁媽咪 的帖子

其實OSCAR真係可能嚇怕好多人,因為佢係screening,總會有一批人明明無事都話你係高 ...

如果因為OSCAR 的false positive,而令到明明冇必要之下要去做有風險的抽羊水(confirmatory invasive test),倒不如去做higher sensitivity 的screening.如果連T21,nifty 都話有問題,先去抽羊水。始終抽羊水係有風險,我覺得必要時才去做吧(0.1-0.2%機會流產也是流產)。

不過,OSCAR positive,其實不一定抽胎水,依家仲可以fetal DNA test (T21),不過政府不提供。

我自己錢係要洗(一生人生得幾多個),我心血少(身邊朋友太多個打黎喊話high risk),又唔想因為false positive而去抽羊水,就直接skip OSCAR.

大肚婆,傷風感冒都怕食粒藥會對BB有影響,同你講"高風險"三個字,再排期抽羊水,壓力一定會有。

用戶要求終止服務

xela 發表於 19-5-21 16:39

首先佢係非入侵性檢查,其次佢的準確性好高+免費(book 到期的話)。俾錢可以 ...

Non invasive screening 一定要做
因為non invasive 嘛

OSCAR 和T21
自己睇餸食飯,決定做邊個

大宅

南丁媽咪 發表於 19-5-21 16:50

如果OSCAR高危,可以直接跳過NIPT啦,除非真係驚到唔想知終極答案啫,否則NIPT就算話你無事,都唔代表無事,因為NIPT只係睇到一部份基因only,只不過因為唔敢去檢查最全面果個,即係抽絨毛或羊水加DNA放大睇微缺失。咁同掩耳盜鈴有乜分別?

NIPT亦唔係OSCAR代替品,OSCAR除左對基因問題發出警號外,對其它器官問題都會有警號,反觀NIPT只針對基因,對其它器官問題完全無任何反應。

咁咩人要做NIPT呢?就係一直檢查都無問題既人去做,即係大部份人。

但唔代表NIPT可以取代OSCAR,因為兩者睇既野唔係一模一樣,OSCAR唔似NIPT咁只睇基因。

覺得NIPT可以取代OSCAR,其實係誤解左兩種screening既實際內容。

大宅

南丁媽咪 發表於 19-5-21 16:50
睇餸食飯,對對對。

首頁
12345...7

尾頁

跳至