自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

由細到大,阿女比同齡嘅小朋友都懂事同算乖,由1年班到依家3年班,每年都攞到“操行獎”,每次家長日,老師對佢評價都唔錯,仲會讚我教得個女好好,但唯一嘅缺點,亦係我同佢破壞感情嘅,就係佢讀書太懶,唔會自覺,測驗考試唔合格唔會識驚,尋晚叫佢溫英文默書,俾左時間佢溫,但佢成日搵借口飲水去廁所,夠鍾我就同佢試默,點知我讀佢默,讀到第三個單詞,見佢係度睇前一頁紙,我望下,原來佢望緊佢前一頁紙嘅字迹,印住默,即係出猫啦!我一怒之下,大大力打左佢一把,點解要出猫,勤勤力力溫唔識,或者唔記得我可以原諒,但點解要呢種行為,真係令我好心痛

tsung    發表於 19-2-28 15:05

男爵府

phoebebbc 發表於 19-2-28 07:15
由細到大,阿女比同齡嘅小朋友都懂事同算乖,由1年班到依家3年班,每年都攞到“操行獎”,每次家長日,老師 ...

打面定其他部位?傷害程度大不同

珍珠宮

由細到大,阿女比同齡嘅小朋友都懂事同算乖,由1年班到依家3年班,每年都攞到“操行獎”,每次家長日,老師 ...

可能佢太大壓力,你可能俾咗無形壓力佢你自己都唔知,佢見你好欣賞佢俾人讚的時候,發生呢件事你不應該鬧佢責怪佢,要慢慢同佢傾點解咁做同有咩後果

珍珠宮

YuiYeeMa 發表於 19-2-28 07:26

樓主話打咗佢一巴應該係面

rainbowchuuu3    發表於 19-2-28 11:26

子爵府

過左一晚, 樓主心情平伏啲未?
明白小朋友做錯事父母會好心痛
做父母要繼續加油
唔好因為一時衝動破壞大家感情
坐低同囡囡再討論一下琴日既事

男爵府

我的育兒心得勳章

明白,你好心痛。啖氣落左,再好好同個女傾。

(下次換另一張紙來默,少個機會引佢出貓)

rainbowchuuu3    發表於 19-2-28 11:27

男爵府

小朋友不會明大人想法,未諗得咁遠,如果佢真係咁貪玩,就移走佢身邊雜物,每次溫少D,或者用先串後寫、鬥快串、用memo紙黙,小三真係好忙,為他訂下時間表,建立佢對讀書興趣,如果怕咗讀書仲煩,我個仔五年班,都成日掛住玩,我有時刻意唔出聲,佢就知我嬲,會乖一陣溫書,我就算,有時閙完佢,我會諗:我唔幫佢邊個幫佢!放鬆D!加油!

大宅

明白你當時係好嬲
但點解要咁衝動一巴打落去?
第一次犯嘅咪嚴肅地同小朋友傾
了解下點解要咁做先
小朋友品行乖已好值得欣賞
學習態度再慢慢建立
教小朋友係勞心勞力
樓主加油

男爵府

可能佢自己搵唔到方法去溫,
試下幫下佢。

大宅

回覆樓主:

明白會好激氣,佢平日操行唔錯,可能是温咗好耐又唔識又唔想温先會咁。了解吓點解會記唔入腦,係咪在學習上有困難。提佢如果在學校發生就會連操行獎都無了。
抱抱BB

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

小朋友怕比媽鬧,諗方法解決問題,雖然係錯,但都唔好咁沖動郁手,到左青春期咪有排打?或者佢係你同老師心目中乖同懂事,所以更覺得失望,但首先你忘記佢嘅操行獎,諗下佢點解要咁做?有咩方法幫到佢!打,解決唔到但只會增加問題

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

完全明白心情
但你有冇將自己心底話同佢講下
又聽下小朋友心底話

公爵府

帶你囡囡去參觀中學,告訴她如果要入心儀的學校便要加把勁讀書考好呈分試。你囡囡性格,既然小一至小三你都改變不了,唯有靠她自己唸通。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

大宅

其實已經知道佢讀書有問題,點解你唔同佢一齊溫,反而係畀時間佢自己溫,唔教佢啲溫習嘅方法?! 你可以同佢一齊串生字,串出聲....

你一定會同佢搵到一啲學習係有趣/有效的方法, 令佢願意去做

男爵府

YuiYeeMa 發表於 19-2-28 07:26

面,自己都好後悔

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

仔女的確係父母訓練eq既工具!!
應該問佢邊個教佢呢個方法? 知唔知出貓係唔啱?! 父母好傷心, 唔識唔緊要, 但出貓絕對接受唔到!
放下自在

伯爵府

BK Milk勳章

phoebebbc 發表於 19-2-28 07:50

面,自己都好後悔

我每次好嬲好嬲的時候都會行開一陣,飲杯水,再解釋點解要溫習,點解要讀書,再俾時間佢溫過,再黙,再溫,再黙。忍耐是這樣練成。

男爵府

luckyQ 發表於 19-2-28 07:27
可能佢太大壓力,你可能俾咗無形壓力佢你自己都唔知,佢見你好欣賞佢俾人讚的時候,發生呢件事你不應該鬧 ...

佢係成日覺得細佬做完功課就有得玩,細佬d功課又咁簡單,畫下線,油下顏色,細佬k1咋,佢好想變番細個,我同佢解釋左好多好多次,每個年齡都應該做番自己嘅野,時間過左係冇得番轉頭,你k1時都係咁,細佬讀3年班時都可能係你咁,但佢心智未成熟,解釋完又係咁,好頭痛

男爵府

crubie 發表於 19-2-28 07:30
過左一晚, 樓主心情平伏啲未?
明白小朋友做錯事父母會好心痛
做父母要繼續加油

尋晚激心又心痛到瞓唔著,1點幾瞓,4點幾已起左身

伯爵府

回覆樓主:

一巴車埋去,陰影會好大,可能以後討厭默書

首頁
12345...9

尾頁

跳至