6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

我係想繼續餵既...但準備出差一個星期...基於之前自由身出差2日感覺安排得麻麻地。呢次堆滿會議既行程唔係咁有信心。除非係有d會議唔出現,但就比人感覺表現得好差。而且每日要安排時間清潔和消毒泵奶器,每日要擔心冰係酒店d人奶衛生問題。覺得好頭痛。bb已經6個月,係咪可以放棄人奶了?

侯爵府

回覆 venvenchan 的帖子

其實6 個月後BB 先係最需要人奶, 佢身體已經無哂來自母體的抗體, 所以唯有靠人奶補給, 如果你想BB 身體抵抗力好D 就要繼續餵, 呢個都係我堅持想餵到一歲的原因

別墅

freshrose 發表於 19-2-28 13:15

其實6 個月後BB 先係最需要人奶, 佢身體已經無哂來自母體的抗體, 所以唯有靠人奶 ...

半人奶半奶粉?

侯爵府

venvenchan 發表於 19-2-28 13:59
半人奶半奶粉?

而家加固左,3餐人奶+2餐奶粉

別墅

freshrose 發表於 19-2-28 14:01
而家加固左,3餐人奶+2餐奶粉

仲未加固到...我有霖過出差中泵出來倒維持奶量only

侯爵府

我BB 4個半月已經加固, 我出差都有帶奶返黎架, KEEP 住泵奶, 我最遠去過澳洲, 係麻煩但係都值得

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

其實你已經好犀利啦,如果你工作上真係忙唔過黎既話,可以唔使逼得自己咁緊架,但係工作上依然允許既話,我都支持你繼續餵人奶架

別墅

freshrose 發表於 19-2-28 14:30

我BB 4個半月已經加固, 我出差都有帶奶返黎架, KEEP 住泵奶, 我最遠去過澳洲, 係 ...

澳洲7-9個鐘飛機喔~ d奶得嗎?

別墅

我要做媽媽 發表於 19-2-28 15:19
其實你已經好犀利啦,如果你工作上真係忙唔過黎既話,可以唔使逼得自己咁緊架,但係工作上依然允許既話,我 ...

多謝,掙扎中。全人奶真係好辛苦....

侯爵府

唔只, 係飛10 個鐘, 仲要計埋TRANSPORT 同CHECKIN 時間OVER 12 個鐘, 買D 好D 的雪種同埋保溫箱就無問題

珍珠宮

我要做媽媽 發表於 19-2-28 15:19
其實你已經好犀利啦,如果你工作上真係忙唔過黎既話,可以唔使逼得自己咁緊架,但係工作上依然允許既話,我 ...

係亞,如果條件允許,我支持繼續人奶

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

在職媽媽全人奶更加犀利亞

複式洋房

我要做媽媽 發表於 19-2-28 19:56

在職媽媽全人奶更加犀利亞

如果有足夠存貨,我會出差時泵出來倒咗佢,咁就唔洗考慮消毒等問題

伯爵府

venvenchan 發表於 19-2-28 12:41
我係想繼續餵既...但準備出差一個星期...基於之前自由身出差2日感覺安排得麻麻地。呢次堆滿會議既行程唔係 ...

你有無存到貨?夠貨嘅情況下無問題

珍珠宮

全人奶媽媽真係偉大!我就堅持唔到了

男爵府

venvenchan 發表於 19-2-28 12:41
我係想繼續餵既...但準備出差一個星期...基於之前自由身出差2日感覺安排得麻麻地。呢次堆滿會議既行程唔係 ...

一星期唔俾基本上翻倒來唔會再食嘠啦

別墅

shanshan826 發表於 19-3-1 11:45
如果有足夠存貨,我會出差時泵出來倒咗佢,咁就唔洗考慮消毒等問題

只是覺得倒好可惜 全部有血有淚

別墅

RubyYu07 發表於 19-3-1 23:06
全人奶媽媽真係偉大!我就堅持唔到了

犧牲左好多同bb玩既時間....其實兩睇啦

別墅

bchuma 發表於 19-3-1 23:30
一星期唔俾基本上翻倒來唔會再食嘠啦

有4-5日冰奶

男爵府

venvenchan 發表於 19-3-2 23:08
有4-5日冰奶