6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

bchuma 發表於 19-3-2 23:23
关键佢唔肯埋身

自從工人進駐,已經認錯啊媽,很久不肯埋身了.......哎.......

珍珠宮

venvenchan 發表於 19-3-2 23:07
犧牲左好多同bb玩既時間....其實兩睇啦

仲有係休息時間。因為bb訓覺先有時間馬上泵奶

禁止訪問

大宅

venvenchan 發表於 19-2-28 12:41
我係想繼續餵既...但準備出差一個星期...基於之前自由身出差2日感覺安排得麻麻地。呢次堆滿會議既行程唔係 ...

我剛去完旅行,一日揼4-5次,揼出黎倒左無要,因要搵雪櫃好有難度,同埋下下要靠酒店雪,我信唔過,怕壞左都唔知,所以狠心倒左。我每日都用熱水淥,到真係返香港,一次過再徹底消毒。
我買左個免提揼奶,去餐廳坐低食野,揼緊都無人知,但有少少聲,如果你去開會就可能尷尬d,但都可以用食飯時間揼。

複式洋房

我係想繼續餵既...但準備出差一個星期...基於之前自由身出差2日感覺安排得麻麻地。呢次堆滿會議既行程唔係 ...

唔好放棄,對寶寶有益呀

男爵府

venvenchan 發表於 19-3-3 07:07
自從工人進駐,已經認錯啊媽,很久不肯埋身了.......哎.......

認錯啊媽咁嚴重⋯⋯

別墅

bchuma 發表於 19-3-6 21:09
認錯啊媽咁嚴重⋯⋯

我都唔知應該怪一個好鍾意bb既工人,還是應該怪一個要返工既啊媽...

別墅

Hotcalbee 發表於 19-3-5 23:54
唔好放棄,對寶寶有益呀

d冰奶如果一日一餐拖長d算唔算有人奶?

別墅

Happy-pp 發表於 19-3-5 23:27
我剛去完旅行,一日揼4-5次,揼出黎倒左無要,因要搵雪櫃好有難度,同埋下下要靠酒店雪,我信唔過,怕壞左 ...

旅遊都起碼可以自己安排時間,出差真係不由自主....

別墅

wing21chan 發表於 19-3-5 21:09
我之前都係人奶 但返工真係好有難度 所以都轉左奶粉 好羨慕有啲人返工可以泵奶 堅持畏到
但我諗每個人唔同 ...

我就係有d覺得自己唔夠好,但自問日日得5個鐘訓覺又要返工,真係好好好好辛苦。

別墅

RubyYu07 發表於 19-3-4 15:09
仲有係休息時間。因為bb訓覺先有時間馬上泵奶

無一日係覺得訓飽既...

大宅

venvenchan 發表於 19-3-6 22:45
旅遊都起碼可以自己安排時間,出差真係不由自主....

Keep 住揼,但d奶唔要,得唔得,可以定早、晚自己起身和瞓覺時揼,另外2次係中午和黃昏時間,其實每次15分鐘都得,不過就會辛苦少少,其實最主要睇自己可唔可以承受,如果唔得,都唔好勉強。

男爵府

venvenchan 發表於 19-3-6 22:43
我都唔知應該怪一個好鍾意bb既工人,還是應該怪一個要返工既啊媽...

不過媽咪始終係媽咪 大個自然明白 無事嘅

珍珠宮

venvenchan 發表於 19-3-6 22:47
無一日係覺得訓飽既...

所以人奶媽媽好偉大,付出係會有收穫!

禁止訪問

別墅

認識瑞士牛牛第一回

回覆樓主:

我都係,打算過幾月去旅行前停人奶。個時都有10個月,但係老公唔讚成,話難得佢食得好,我去幾日啫,唔使戒。話最好餵到一歲再考慮戒。我個個都係唔可以埋身餵,個胸用手擠奶,搞到成個胸都又淤又黑,下垂埋,但為個bb好都冇辦法

子爵府

離開香港太長時間,唔建議keep住d奶,我會泵出來唔要,起碼話俾身體知仲有需要,回來香港再餵bb,囡囡都係半人奶半奶粉bb,我係漸漸減奶,無食咩回奶食物,餵到7個月左右,之後一半固體一半奶粉,雖然人奶好,但都要考慮現實情況,在職媽媽難d。

民房

回覆 freshrose 的帖子

Agree

大宅

venvenchan 發表於 19-3-2 23:06
只是覺得倒好可惜 全部有血有淚

可以問酒店有無消毒奶樽機可以借,無就問佢借微波爐消毒。出邊有得賣可入微波爐既袋係for奶樽奶泵配件放入微波爐叮消毒。

男爵府

唔好放棄,而家個仔10個月多啲,我都是早晚泵,夠佢食1餐,8安,個仔要補1-2餐奶粉,我都唔想放棄,食奶粉食到佢好臭。

首頁

尾頁

跳至