自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

打算4月復活節去廣州天河區一帶玩,但完全冇微信、支付寶……

如只有現金,會唔會買唔到野/食唔到野??

珍珠宮

hcd 發表於 19-2-28 20:13

如只有現金,會唔會買唔到野/食唔到野?? ...

一般實體商店一定收現金。除非係新興的無人商店。

Poyau    發表於 19-2-28 21:01

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

仍然可以用現金

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

10月,2月都去過
好多都收咩pay咩pay, which 我從來攪唔掂
但拒收現金就無遇過,大小店買野食野搭的士都ok,拒收visa master就試過,小店都幾常見tim,最好有銀聯就好好多
係試過有間食肆一定要wechat落單,我地有wechat但攪唔到pay,所以落唔到單,職員又一般helpful,而且等左好耐最後我地走左(佢有借機俾我地落單,同知道我地無咩咩pay)

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Alex123 發表於 19-2-28 20:16
一般實體商店一定收現金。除非係新興的無人商店。

你講得岩,我地最後去到商場,pat pat痕想試玩一人卡啦ok,攪唔掂

男爵府

謝謝大家的回應!

男爵府

Charlotte_mom 發表於 19-2-28 20:18
10月,2月都去過
好多都收咩pay咩pay, which 我從來攪唔掂
但拒收現金就無遇過,大小店買野食野搭的士都ok ...
我同你一樣,攪唔掂d 咩pay咩pay 付款方法。
一來我好抗拒電子付款媒介(除了信用咭,因为簡單,唔使拑制),二來我又驚自己拑錯制,搞到亂曬,好麻煩!
不過,我怕3、5、7年後,真係越來越少商舖收現金,我地有時都貪近會上深圳玩,咁始終遲d都要搞嗰d咩pay 物pay......
想學搞,上youtube 睇人教点开户,睇到都頭暈!

珍珠宮

畀面勳章

我次次返廣州都用現金,9成9的鋪頭系收現金,有極少數的鋪要用手機點餐比錢,就算用唔到手機,店員都會樂意幫手,不過好慢。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

hcd 發表於 19-2-28 21:05
一來我好抗拒電子付款媒介(除了信用咭,因为簡單,唔使拑制) ...

其實去返香港人去果d分行開, 職員已好熟手, 甚至係講廣東話! 帶齊文件就得
放下自在

翡翠宮

一來我好抗拒電子付款媒介(除了信用咭,因为簡單,唔使拑制) ...

放心喎,三五七年應該唔洗手機,認樣就收到錢

翡翠宮

維仔媽媽 發表於 19-2-28 21:15
我次次返廣州都用現金,9成9的鋪頭系收現金,有極少數的鋪要用手機點餐比錢,就算用唔到手機,店員都會樂意 ...

上次去廣州,都遇過只收現金嘅店,老字號食店,我估老闆都搞唔掂電子收款。

王國長老

咪就係咁囉
我仲好神心咁去中國聯通出左張實名嘅電話卡,滿心歡喜可以訂位團購盛盛,點知去到電話打唔到、sms收唔到,激到我噴血!好彩只簽左6個月約

水晶宮

我返深圳都係用現金咋!

公爵府

回覆樓主:

上個月去廣洲, 見一間食店的食物很吸引, 大排長龍, 我仔又想食, 但找來找去都唔見比錢同落單個位, 原來只接受wechat落單及付款, 我地好想食, 唯有求人幫我地點餐, 我地比返現金佢, 無wechat 真係唔方便

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

某實我都不喜歡用手机支付,手机太易被hack入,我從不用手机上網去財务机構。

不過大勢所趨,上大6都要有we chat pay 方便d,download左個app,去7仔或OK 入幾千,夠你旅行用就夠,唔好绑信用卡,出事的話,損失少d。

香港we chat pay可在大6用,但香港支付宝仍未可以。但你在大6上網付款要另外買電話卡上網。

我冇上大6好耐,有錯請指正。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

Charlotte_mom 發表於 19-2-28 21:23
咪就係咁囉
我仲好神心咁去中國聯通出左張實名嘅電話卡,滿心歡喜可以訂位團購盛盛,點知去到電話 ...

你去大6聯通買卡?點解實名認証左都唔用得?

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都打算, 有冇酒店, 食店推介?

大宅

BK Milk勳章

喜茶在大陸大部份都只接手手機落單,其他的鋪都有接受現金付款

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

大陸版支付寶,是不是唔需要內地銀行戶口?

首頁

尾頁

跳至