自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

【華為美】Huawei Mate 20 Pro 獲 MWC 大獎 Google 贏技術獎項

在西班牙舉行的 MWC 2019 進入尾聲,近日因為出位廣告歌《華為美》成為熱話的中國品牌 Huawei Mate 20 Pro 就憑著出眾的表現,贏得由傳媒及市場分析師組成的評審小組,選出奪 2018 年度 Glomo 最佳手機大獎;而 Google 就在同一個類別,憑 Night Sight 贏得 2018 年度 Glomo 突破性設備創新獎。

MWC 除了是每年各大廠商展示新手機新技術的業界大展外,GSMA 協會每年亦會邀請傳媒及市場分析業界代表,組成評審小組,選出廠商無法自行報名,Glomo(Global Mobile 的縮寫)眾多獎項中,最重要的 Glomo 最佳手機及突破性設備創新獎兩項大獎。記者有幸跟其他 17 位來自歐、美、亞洲的大型媒體及市場分析機構參與本年度兩項大獎的投票,可以第一手為大家分析兩項大獎的得獎原因。

入圍名單:
Apple iPhone XS Max
Google Pixel 3
Huawei Mate 20 Pro
OnePlus 6T
Samsung Galaxy Note 9

Huawei Mate 20 Pro 贏得本年度可謂實至名歸,亦是記者參與評審小組多年來,勝出票數最懸殊的一次。Huawei Mate 20 Pro 打破了過去多年由 Samsung 及 Apple 壟斷本獎項的情況,在過去最少五屆當中,本獎項均由上述兩大廠商以 5:5 到 6:4 之間分出勝負,不過今次 Huawei Mate 20 Pro 所得票數,比第二名的 Google Pixel 3 及 Samsung Note 9 相加還要多,可以說是獲得傳媒及市場分析業界的一致認同。

其中 Leica 跟 Huawei 合作的拍攝系統,以及廠商創新的 AIS 人工智能手持夜拍模式,自然是手機其中最重要的得分部分。另外 Mate 20 Pro 同時設有 3D 人面解鎖及屏下指紋解鎖,使用市場上第一枚 7nm 處理器 Kirin 980,穩定而出眾的手機表現,亦是遠遠拋離其他入圍手機的原因。另外值得一提,在國際市場主打性價比的 OnePlus,亦憑著 6T 首次擠身入圍名單,可說是對廠方多年努力的一次肯定。

珍珠宮

恭喜華為!

我之前看了版友的使用分享,發覺iPhone的創新能力已經被拋離得越來越多了。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

平平常常 發表於 19-2-28 22:47
恭喜華為!

我之前看了版友的使用分享,發覺iPhone的創新能力已經被拋離得越來越多了。

無左教主, 無乜新意了
放下自在

珍珠宮

回覆樓主:

恭喜!激死浸浸

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

恭喜!

侯爵府

回覆樓主:

下部手機一定買佢

大宅

回覆樓主:

恭喜!

伯爵府

回覆樓主:

水晶宮

回覆樓主:

上年攞呢個獎[最佳智能拍照手機]

https://www.hk01.com/數碼生活/180641/huawei-p20-pro榮獲2018-tipa攝影大獎-最佳智能拍照手機

wcpcelia    發表於 19-3-3 10:30

珍珠宮

青青河邊草 發表於 19-2-28 23:23
下部手機一定買佢

me too

侯爵府

回覆樓主:

我都想買,但c6 岩先買咗note9比我 佢話因為軟件揀三星

水晶宮

畀面勳章

青青河邊草 發表於 19-2-28 23:23
下部手機一定買佢

X2

等部 mate 10 壞就換。

翡翠宮

回覆樓主:

仲有大班鐵果粉唔肯相信呢個事實

珍珠宮

華為

禁止訪問

回覆樓主:

禁止訪問

水晶宮

畀面勳章

cinda72. 發表於 19-3-1 00:01
我部mate10仲壯健如牛,驚出到mate30先壞喎

我部都係

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

cinda72. 發表於 19-3-1 00:01
我部mate10仲壯健如牛,驚出到mate30先壞喎

me2, 我mate 9 仲雙卡,個尿袋太耐冇用到都失左蹤了。

水晶宮

畀面勳章

fatchu@home 發表於 19-2-28 23:50
仲有大班鐵果粉唔肯相信呢個事實

有D真係好鬼煩。
你咪用 iphone 囉,係都要話人部電話唔好用,影相唔靚唔真,唔順又慢,D掣唔知點㩒,乜好用咩!!

我實話唔好用,唔好換機呀。

首頁
12345...9

尾頁

跳至