家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請教應該如何投資,可做到每月穩定收入? 想投資較低風險,回報可有多少? 現在全做定期只得2%利息,而且不是每月有收入
請賜教,謝謝

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

littlecake 發表於 19-2-28 22:30
請教應該如何投資,可做到每月穩定收入? 想投資較低風險,回報可有多少? 現在全做定期只得2%利息,而且不是 ...

你一咁講應該好多人會pm你
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

crystal媽咪 發表於 19-2-28 23:29
你一咁講應該好多人會pm你

又冇喎,我好保守,基金嗰d都買過全部蝕,一定唔會買,真係真心請教
記得有高人出過post教路,揾唔番

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

littlecake 發表於 19-2-28 23:32
又冇喎,我好保守,基金嗰d都買過全部蝕,一定唔會買,真係真心請教
記得有高人出過post教路,揾唔番
...

未收到pm姐,冇理由冇嘅。
邊個高人講個post呀?係講咩㗎?
保守得黎低風險都係定期或者股票

寶石宮

請教應該如何投資,可做到每月穩定收入? 想投資較低風險,回報可有多少? 現在全做定期只得2%利息,而且不是 ...

你全部做曬定期得兩個%咁少嘅

男爵府

crystal媽咪 發表於 19-2-28 23:43
你全部做曬定期得兩個%咁少嘅

係呀,過50萬得一個rate咋,係咪間間都係咁?

寶石宮

2023年兔年勳章

crystal媽咪 發表於 19-2-28 23:42
未收到pm姐,冇理由冇嘅。
邊個高人講個post呀?係講咩㗎?
保守得黎低風險都係定期或者股票

之前有人講美國市政債券

子爵府

買債券不失係一個好選擇,不過你要達到專業投資者資格先可以。

複式洋房

400萬是但買債都高過2%
再唔係就定息派息保險,大把派4%或以上
加息環境下要多過2%周圍都係
你俾我感覺似係做緊保險試水溫

寶石宮

littlecake 發表於 19-2-28 23:54
係呀,過50萬得一個rate咋,係咪間間都係咁?

係嗎!?
我早排喺中國銀行(每個月存款)18個月每個月存幾千蚊都已經2.1 %。 呢排人民幣唔高,定期都有2.x%。 咁大筆數2%確係少。我唔知係咪間間都咁低,冇特登逐間問

寶石宮

Poyau 發表於 19-3-1 00:06
之前有人講美國市政債券

我朋友都教我。唔熟唔做

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

我會分四份,港幣定期、外幣定期(一半人民幣一半美元) 因為呢兩種貨幣較為穩陣及D利息都ok、 買三隻大藍籌(公用股,銀行股& 類似領展嗰隻股 每樣一隻)和同埋買"保証"有三或四厘既短期儲蓄保險

寶石宮

2023年兔年勳章

crystal媽咪 發表於 19-3-1 07:38
我朋友都教我。不過一黎冇諗住夜晚睇住個市,二黎唔熟唔做

想swan有人買市政債基

寶石宮

Poyau 發表於 19-3-1 08:55
想swan有人買市政債基

複式洋房

買啲收息股一年都有十幾厘!

男爵府

宝宝爸爸 發表於 19-3-1 09:25
買啲收息股一年都有十幾厘!

請問可推介邊隻嗎?

珍珠宮

好媽媽勳章

可以部份做定期, 部份買股票, 留D現金.

我KEEP住做人仔定期好多年, 舊年續期的平均都有3%, 當然要自己睇位換人仔.

我都想每年KEEP住有5%利息收入, 學習中.

但如果你要每月有利息收入, 我只知有隻高息派息基金, 每月派息, 舊年有人SELL我, 好彩我無買.
我唔知再過幾年呢隻基金個價會如何, 我唔熟, 我覺得唔會有咁著數, 又可以保本, 又高息.

男爵府

crystal媽咪 發表於 19-3-1 07:37
係嗎!?
我早排喺中國銀行(每個月存款)18個月每個月存幾千蚊都已經2.1 %。 呢排人民幣唔高,定期都有2.x% ...

我係中信做,最高都係得2.3%

男爵府

YanYan0116 發表於 19-3-1 09:47
可以部份做定期, 部份買股票, 留D現金.

我KEEP住做人仔定期好多年, 舊年續期的平均都有3%, 當然要自己睇位 ...

基金我 以後都唔會再買,之前買過康暈,買完成日收到文件轉呢樣轉個樣,我懷疑連agent都唔知做緊咩,十年後到期蝕幾個%,攞得返蝕少少算好彩

男爵府

770217 發表於 19-3-1 08:19
我會分四份,港幣定期、外幣定期(一半人民幣一半美元) 因為呢兩種貨幣較為穩陣及D利息都ok、 買三隻大藍籌( ...

謝謝建議,我本身都有少少人仔,收3厘幾息,仲有少少5號仔,如你提議,我都會考慮下入d公用股,煤氣買唔買得過呢?可比少少意見嗎?

首頁

尾頁

跳至