自由講場

跳至

首頁
45678...32

尾頁

水晶宮

Moti 發表於 19-3-1 01:16
你連喺邊度生BB嘅話事權都冇,如果你係我囡,我會覺得好心痛。
...

有話事權

係樓主唔捨得自己比私家生費用而已

侯爵府

ling212 發表於 19-3-1 01:24
多謝你. 其實我都有諗過公立生. 只係驚到時痛好耐無人理 同床位唔夠. 都知早產case私家唔接
...

公立產房姑娘我個人感覺比私家謹慎. 佢哋會成日check住你. 同埋唔會床位唔夠因為你係要預約. 我兩邊都生過我覺得公立好啲. 但係覆診要兩邊睇, 多個意見. 公立也可以要求無痛分娩同多種止痛作用

侯爵府

ling212 發表於 19-3-1 00:32
男家埋單,我老公比,但佢財政一樣要睇屋企,好透明。我唔想決定左私家 人地之後感覺唔良好..
...

生仔果個係你, 辛苦嗰個係你, 用條命去搏嗰個又係你。你心想去私家,而老公又比得起,當然去私家啦。
我一定唔會理男家點諗,人地感覺好唔好唔重要,你身心健康才重要。
我同老公所以plan 都唔會同父母交代,將來如果生仔我都想去私家,我99係覺得政府醫院係最好,平靚正,老公都覺得冇必要私家,但我係唔會理,如果佢地唔同意我都會照去私家,我自己出錢都會堅持私家。錢搵得番,生仔係女人大project

珍珠宮

回覆樓主:

如果老公錫你又負擔得起就當然去私家,但係如果自己負擔唔起就算公立都要生既,又唔可以話公立唔好,其實touchwood 有咩野私家都係掉返去公立咖

wcpcelia    發表於 19-3-3 10:36

子爵府

ling212 發表於 19-3-1 00:37
大家都叫我順產的. 話對胎兒好d...
自己比都幾甘. 同埋覺得都幾委屈

樓主,如果你呢個唔係膠post,你係認真嘅話,我相信你一定係國內人!

依照你嘅描述,男家根本唔屬於你所謂嘅有錢人。你自己想去私家醫院生仔、但竟然要男家俾錢,覺得如果要自己俾錢就好貴和好委屈,你這種思維好難怪呢度姊妹嘅留言唔尊重你!兩公婆俾唔起錢又要去私家醫院生仔,仲要喺度開post問人,其實你兩公婆都好廢!

BBJOJO    發表於 19-3-3 00:14

大宅

ling212 發表於 19-3-1 00:35
佢經濟上唔算獨立,都要睇屋企意見,如果堅持私家我諗都唔會一定反對既,但驚我可能之後俾人既感覺會唔多 ...

老公財政唔獨立, 要睇男家頭
又話老公比又話男家埋單
一舊雲

男爵府

ling212 發表於 19-3-1 01:24
多謝你. 其實我都有諗過公立生. 只係驚到時痛好耐無人理 同床位唔夠. 都知早產case私家唔接
...

無事就六萬,如果你身體狀況或阿B身體狀況出問題,二三十萬真係走唔甩,不如考慮返政府啦,個個都咁生,你都一定無問題加油

伯爵府

ling212 發表於 19-3-1 00:24
男家有少少錢,平時成日去旅行都人頭過萬,擺酒又要威要豪華,但其他醫療野又會好慳,例如感覺到好想我係公 ...

公立醫院生並唔單止錢既問題,係有乜事私家都會轉送公院,我係好例子,當年如果私家生,大小一齊拜拜,慶幸執番條命

如果你咁喜歡私家,咪自己俾囉,痛嗰個係你,唔洗理人地!

侯爵府

Abbie_mimi 發表於 19-3-1 01:41
公立醫院生並唔單止錢既問題,係有乜事私家都會轉送公院,我係好例子,當年如果私家生,大小一齊拜拜,慶 ...

我以前有個同事, 生完子宫唔識收縮血崩, 好彩喺政府生有足夠血庫, 輸咗好多好多血. 而家母子平安

男爵府

BREADWING 發表於 19-3-1 01:34
如果老公錫你又負擔得起就當然去私家,但係如果自己負擔唔起就算公立都要生既,又唔可以話公立唔好,其實to ...

我有親戚,生 B 有 COMPLICATION ,有三個醫生幫手。
私隠問題,過程唔講,但親戚之間都話,如果政府生,死咗啦。
不過,就用咗八十萬。
私家點會救唔到。
咁冇錢,可能病人自已返去公院咁解。

男爵府

Duster 發表於 19-3-1 01:35
樓主,如果你呢個唔係膠post,你係認真嘅話,我相信你一定係國內人!

依照你嘅描述,男家根本唔屬於你所 ...
我都係估係真,但不一定係内地人,我公司有幾個90後嫁左都係咁上下思考模式,土生土長。
其實講錢失感情,恆古不變。
樓主都係去返公立生啦,一間到時touch wood有咩事出黎條數大左,廢事俾男家怨啦。
除非你願意自費。

公爵府

公立生,醫生好主動提供打針無痛,加笑氣。

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

私家順產一般十萬有找,唔係太大數目,唔使理人咁多你自己俾咪得囉,仔女係自己嘅,點解覺得自己俾感覺唔好呢?

公爵府

只係有D姑娘惡小小,可能太忙

侯爵府

Cara2006 發表於 19-3-1 01:43
我有親戚,生 B 有 COMPLICATION ,有三個醫生幫手。
私隠問題,過程唔講,但親戚之間都話,如果政府生 ...

咁如果一早預備定成個醫療團隊, 買定啲血, 最好嘅私家醫院, 有錢冇話唔得. 但一般人去睇私家都淨係請一個醫生, 個醫生仲要未必係長時間standby ( 如果順產 等得耐), 要call佢先返嚟. 不是富豪 有咩事都係彈返公立

水晶宮

sako 發表於 19-3-1 01:43
我都係估係真,但不一定係内地人,我公司有幾個90後嫁左都係咁上下思考模式,土生土長。
其實講錢失感情, ...

所以生女要富養都不無道理

起碼眼界好d,唔好覺得萬幾蚊旅遊就叫有d錢

男爵府

ling212 發表於 19-3-1 00:37
大家都叫我順產的. 話對胎兒好d...
自己比都幾甘. 同埋覺得都幾委屈
仔係你生,自己比錢會覺得委屈?什麼道理!

公爵府

幾萬蚊都要咁掙扎,橫掂男家有$人,唔使唸啦,私家生

侯爵府

回覆樓主:

我覺得樓主可以嘗試改變下心態, 男家唔贊成你私家生唔係想刻薄你, 係佢哋覺得公立比較安全. 如果佢哋有心刻薄你, 你擺酒就唔會又威又豪( 擺酒都要幾廿萬㗎). 有時啲嘢不用爭一日之長短, 真心想搞好關係就看長遠些. 同埋如果你有可能早産更加不應該去私家

大宅

熱血勳章

我朋友係6299比係私立開刀99都有比說話聽,但最後都比左錢
睇下你冧唔冧得掂佢地

首頁
45678...32

尾頁

跳至