自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

2023年兔年勳章

gion 發表於 19-3-1 09:11
我好out 。。。

以前去過深圳、廣州,印象不佳,地方好似好污糟、扒手周圍係,於是成廿年都冇再去。

我都係,之前係廿幾年無去過,但去左一次發覺唔同曬,我覺得見識下都好。

大宅

2023年兔年勳章

hellomiki 發表於 19-3-1 09:07
即高鐵到左廣州,就可搭地鐵去市中心? 之前聽人講廣州高鐵站比較偏遠,所以一直未試
...

其實出站就轉地鐵,你見張地鐵圖,如果去北京路都唔洗轉車,10個站就到,睇你想玩邊區咋。當然我下次會試下現今的直通車,可能更近,但車程可能又耐返,未試過唔敢講。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Tabby816 發表於 19-3-1 09:18
我都係,之前係廿幾年無去過,但去左一次發覺唔同曬,我覺得見識下都好。
...

好吸引,5月我都會去廣州尋根,但我係路痴,希望到時一切順利。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

大宅

2023年兔年勳章

ktdanielli 發表於 19-3-1 09:06
廣州用廣東話方便嗎?

我遇上的都講廣東話架 ,應該係佢地母語。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

Tabby816 發表於 19-3-1 08:46
傻呀,自己去才可以任食,我18年尾去上課,一星期都係要成班同學一齊行同食,跟人行過上下九和超市咋。
...

要揾日假期上去玩下先得!

我平時上去工幹都係由紅磡去廣州東站再轉的士去公司,每次來回都係咁既車程,仲要食飯叫外賣

伯爵府

HiPP勳章(2)

回覆樓主:

有興趣想去試下
但兩公婆拖三個仔同85歲99 唔敢試

男爵府

請問而家廣州話仲係咪通行? 我嘅普通話爛到一個點。

禁止訪問

Xmas吸收勳章

大宅

好媽媽勳章

Tabby816 發表於 19-3-1 02:09
第二天下半天,去左愛群大廈,一德路果頭睇海味店同古露精怪物品,有全鞋街,全帽的街,然後去獵德行廸卡儂 ...

珠江遊係咪walk in 買就得?thx

子爵府

jonwu 發表於 19-3-1 09:59

本地人係講廣東話嫁,不過大部分餐廳打工都係外省人,所以講普通話多,但我覺得既然佢地係廣州打工,你照用廣東話同佢地講,一般都明

禁止訪問

男爵府

Tabby816 發表於 19-3-1 09:21
其實出站就轉地鐵,你見張地鐵圖,如果去北京路都唔洗轉車,10個站就到,睇你想玩邊區咋。當然我下次會試 ...

正想問,係咪搭直通去廣州東站會近d呢?

大宅

2023年兔年勳章

IloveJJ 發表於 19-3-1 10:25
請問轉地鐵有位坐嗎?因為想帶奶奶媽媽去,佢哋唔企得。

難呀,乜時間都勁多人,我有位的機會只坐過一次咋,長企,但的士唔貴

大宅

2023年兔年勳章

cowboybaby 發表於 19-3-1 10:18
珠江遊係咪walk in 買就得?thx

係呀,花都廣場,和天字碼頭都有船。天字碼頭多班次d

大宅

好媽媽勳章

Tabby816 發表於 19-3-1 10:36
係呀,花都廣場,和天字碼頭都有船。天字碼頭多班次d

大宅

2023年兔年勳章

jonwu 發表於 19-3-1 09:59

多數係,就算非本地人,我講廣東話佢都明的。

禁止訪問

大宅

2023年兔年勳章

stagea 發表於 19-3-1 09:25
要揾日假期上去玩下先得!

如果成日有得去,每次偷雞出一區,好快都熟曬啦

大宅

2023年兔年勳章

IloveJJ 發表於 19-3-1 10:38
唔,咁好似唔啱帶佢哋啦!謝謝你

自己試左路先帶老人家會好d, 明白佢地行多步都辛苦。但我鐘意同老人家去旅行,因為咁樣老公就會程程都坐的士,唔洗三日就行七萬步,佢以為可以行到老婆瘦返d

男爵府

Tabby816 發表於 19-3-1 01:26
第一天到達後買左羊城通,去天河城食野先,去樓下aeon買生果,然後再出發去上下九步街,晚上行埋去永慶坊。 ...

買衣服去火車站U:Us商場更好行,
中山八路荔枝灣更多美食。

首頁
12345...8

尾頁

跳至