自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

千千萬萬 發表於 19-3-19 06:14
諗諗下原來我之前係行緊168加低碳低脂,我係2014年三月開始,早上九點零食一個豐富嘅低碳、脂早餐,下午四 ...

JM 如果你係打算行低碳,點都要增加返d脂肪,否則身體唔夠能量呀,心情又會唔好

生酮70%脂

低碳50%脂

男爵府

牛年勳章

ash_yehyeh 發表於 19-3-19 09:01
Day 22 -3.5KG

今日打算斷食24 hrs,尋日lunch食完超肥牛腩後飽到嘔,夜晚臨瞓前有d口痕,忍住無食,今朝 ...

好正!
我都係one meal a day. 斷食我試過72小時,暫時係我極限。年紀大唔想去太盡

水晶宮

我覺得去淘寶望下d model好能夠刺激我小宇宙

個model同我差不多高,但係人地45KG,著起呢d瑜伽/運動褲好好睇,可能人地有P下圖,但係45KG係堅瘦

我依家...

水晶宮

Super-Mimi 發表於 19-3-19 09:11
好正!
我都係one meal a day. 斷食我試過72小時,暫時係我極限。年紀大唔想去太盡
...

72太堅啦

JM我睇過d post話斷48hrs係最effective,下次可以只行48,效果比72好

男爵府

牛年勳章

ash_yehyeh 發表於 19-3-19 09:17
72太堅啦

JM我睇過d post話斷48hrs係最effective,下次可以只行48,效 ...

我係想試下自己個極限去到邊啫
話時話點解啲model個’pat pat‘個形咁靚㗎!我瘦左個’pat pat’扁曬。

水晶宮

Super-Mimi 發表於 19-3-19 09:22
我係想試下自己個極限去到邊啫
話時話點解啲model個’pat pat‘個形咁靚㗎!我瘦左個’pat pat’ ...

一定要做重量訓練

我依家生酮只做有氧

到轉低碳時就會做無氧,要增肌一定要食碳水

有咗肌肉後體重計本不會再返彈

我以前做過2-3個月好intensive嘅運動(一星期4次,每次2hrs左右),之後停運動,無特別節制食嘢,幾年只係重返2-3KG

但我依家脂肪太多,一定要減返脂肪做無氧先有用

男爵府

牛年勳章

ash_yehyeh 發表於 19-3-19 09:27

一定要做重量訓練

我現在主要運動係跑步,目的係想健康啲、皮膚靚啲
我shoulder拉傷,做唔到重訓,我上年跟PT做HIIT,體能狀況好好,跑個幾鐘都ok。依家只可以就住拉筋同跑步

大宅

IloveJJ 發表於 19-3-18 09:59
https://www.gotrip.hk/?p=507723&utm_campaign=Sharing&utm_medium=Whatsapp_Msg&utm_source=Whatsapp
會 ...

伯爵府

ash_yehyeh 發表於 19-3-19 09:15
我覺得去淘寶望下d model好能夠刺激我小宇宙

個model同我差不多高,但係人地45KG,著起呢d瑜伽/運 ...

呢條假褲 冒牌

水晶宮

007~sa 發表於 19-3-19 11:38
呢條假褲 冒牌

淘寶d一定係假冒
我無買呢條褲,只係睇d model著

大宅

回覆樓主:

記錄一下
3 月15日71.9kg
3月19日68.6kg
努力中,其實食肥脂好想嘔,
不過我將佢放在電飯煲, 熟咗再揼啲菜落去 咁多次個 制。 啲菜索緊啲油個感覺冇咁
嘔心。

男爵府

IloveJJ 發表於 19-3-19 07:29
你係係碳低脂?唔算低定高?我哋係低碳高脂喎!

依家試緊,睇下邊D最啱自己。

子爵府

留毛學野

男爵府

回覆 秋天與楓葉 的帖子

多謝提醒!我之前都research過餵人奶可唔可以keto diet, 答案係可以但係唔得太strict, 同埋唔可以太少carbs. 我依家只係注意緊自己食咪嘢。儘量少糖,少carbs. Carbs可以向蔬菜類拾取

男爵府

ash_yehyeh 發表於 19-3-19 09:09
JM 如果你係打算行低碳,點都要增加返d脂肪,否則身體唔夠能量呀,心情又會唔好

生酮70%脂

我依家有D迷,之前係低碳低脂,日日見住瘦,但我見妳地生酮又諗住改變下,所以呢排其實我係比以前加多左脂,例如飲全脂奶,芝士,食多咗肉,咁以前低脂係戒咗牛同豬,但有食魚,特別係三文魚,同埋牛油果,但以前就唔飲奶同埋唔食芝士嘅,呢兩日唔見輕磅,諗住再試。

水晶宮

rkjuti 發表於 19-3-19 11:53
記錄一下
3 月15日71.9kg
3月19日68.6kg

JM油脂唔使太刻意落太多,如果你一日落黎夠飽肚,即係油脂已經足夠,所以你可以慢慢調節用油嘅份量

同埋牛油果係必備

水晶宮

千千萬萬 發表於 19-3-19 12:18
我依家有D迷,之前係低碳低脂,日日見住瘦,但我見妳地生酮又諗住改變下,所以呢排其實我係比以前加多左脂 ...

低碳低脂一定會瘦,因為output大過input

但生酮飽足感比較強,叫做唔使捱餓

JM如果你行生酮要留意,生酮飲食唔可以飲牛奶,cheese都要適量,瘦肉都唔得,因為好容易會蛋白質超標

自己一定要睇真d邊d食物可以食

大宅

ash_yehyeh 發表於 19-3-19 12:30
JM油脂唔使太刻意落太多,如果你一日落黎夠飽肚,即係油脂已經足夠,所以你可以慢慢調節用油嘅份量

同埋 ...

牛……牛油果好難食

水晶宮

rkjuti 發表於 19-3-19 12:43
牛……牛油果好難食

我覺得好好味呀

牛油果可以用黎打smoothie,妳加埋杏仁奶,可可粉,牛油,代糖,夏天直頭當奶昔,超級肥

咁你d正餐可以落少d油

大宅

ash_yehyeh 發表於 19-3-19 13:04
我覺得好好味呀

牛油果可以用黎打smoothie,妳加埋杏仁奶,可可粉,牛油,代糖,夏天直頭當奶昔, ...

我唔要唔要唔要唔要牛油果 呀~

首頁

尾頁

跳至