懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

24w 比懷孕前重左6-7kg 算唔算好多?
但我個人無乜肥到 照結構同產檢佢地都無講啲咩
bb size同週數都吻合 但見其他媽媽好似都無重得咁快

別墅

我依家31weeks,重左10kg

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

好似多左DD,但都算正常

大宅

Dabyc 發表於 19-3-1 13:19
bb size同週數都吻合 ...

24w我已经增加20斤了。跟着来紧一个月,控制饮食,瘦返到65公斤,即系一月同二月份体重一样!

別墅

我26週,重左5.5kg,也差不多吧,我控制每個月唔重超過2kg,暫時控制到

男爵府

回覆樓主:

我20週但無重過, 頭4個月胃口都差, 但我本身係有肉哋, 產檢又話bb正常
我都想問吓各位5個月嗰陣重得多唔多?

別墅

nenebb12 發表於 19-3-3 00:45
我26週,重左5.5kg,也差不多吧,我控制每個月唔重超過2kg,暫時控制到

點控制 其實我都唔係食得特別多....

複式洋房

回覆樓主:

我由week8嘔到week18, 因為嘔太勁,比孕前仲輕咗5kg, 好在BB嘅重量係正常水平 (可能係因為我孕前算係過重)
而家week 21, 已經重返3kg了(而家61kg),公立醫院嘅助產士話孕中期平均每星期重0.5kg就夠,唔使太多,多咗只會去咗媽媽度,孕後期啲重量先會去阿B度

珍珠宮

我就同你差唔多,都係咁上下

子爵府

我覺得唔算多丫

洋房

我29wk重左10kg

複式洋房

我24週6kg 同你差唔多呀~

複式洋房

Normal, the most important is that baby is healthy

別墅

artsz 發表於 19-3-1 14:21
我依家31weeks,重左10kg

我28週,重了24磅,仲有排重

複式洋房

我當初21w照已經起碼重左7-8kg
所以覺得你重得唔多了
而家31w 加埋重左12-13kg
不過我一路無孕吐食得訓得
可能咁又好胃口由初期食到而家

別墅

santse8584 發表於 19-3-3 12:48
我由week8嘔到week18, 因為嘔太勁,比孕前仲輕咗5kg, 好在BB嘅重量係正常水平 (可能係因為我孕前算係過重 ...

我19w個陣磅好似係43kg
即係一個月左右後就增到47kg了
孕前係41左右 都算瘦底

別墅

Hiuyungchui 發表於 19-3-4 03:25
我當初21w照已經起碼重左7-8kg
所以覺得你重得唔多了
而家31w 加埋重左12-13kg

醫生有無叫你要控制體重~

複式洋房

我全個孕期重左8 磅only

別墅

我24 week 果時己經重左8kg,自己無特別食多左野,醫生都話重得快同多,但阿B 同我都正正常常。結論係肥哂係我度
跟住再問醫生佢話綜合維他命果d 其實唔一定要食,加上我都好營養豐富下(基本每日一蛋一奶一水果一蔬菜)所以我都停左materna ,淨係食鈣片同DHA。跟住體重就兩個禮拜都無上升,阿B 都健康。
有疑問記得問醫生啊~個個體質唔同唔洗比較

別墅

mapamia 發表於 19-3-4 10:22
我24 week 果時己經重左8kg,自己無特別食多左野,醫生都話重得快同多,但阿B 同我都正正常常。結論係肥哂係 ...

我照結構同產檢個陣佢地都無講乜野啊~
可能我本身過輕掛 而加都係47kg 個人唔肥
下次產檢問下姑娘先

首頁

尾頁

跳至