少年成長

跳至

首頁

尾頁

洋房

大家好,我最近做緊關於性話題既野,想問下爸爸媽媽同仔女講性既尷尬位係邊。
事源係我發張身邊好多人(大學生同中學生)意外懷孕。
部分原因係錯誤使用安全套,容易俾性伴侶游說下不採取安全措施。
根本既原因係香港,大部份家長會將性教育交俾學校去教,但其實學校對教性教育又無一個標準要達到。而且好少講到性別認同, 正確使用安全套,同精前液會導致懷孕既概念。

有時侯,家長又會覺得主動同仔女講性好尷尬。只可以借住電視一瞬即逝男女主角親暱既畫面先講一句 唔好搞搞震!」,「唔好亂泥!」同「小心唔好俾人呃!」。但對於性依個話題都無進入深度既討論。

就係因為忌諱談性,所以仔女都對性有好多疑惑。其實仔女都有好多問題想問父母唔敢問(有人覆之後再討論下)。唔知到爸爸媽媽覺得同仔女討論咩性話題最尷尬?尷尬點係咩?

大宅

安全套我有打開過俾仔女睇過, 留意擠出頂頭空氣都講埋, 唔好似而家 d 所謂大學生識上床但唔識正確用個笠, 自細佢地問性問題都會盡量講唔會避, 比較尷尬 d 就係問各種乜交物交有乜分別, 係點樣, 會有咩感覺 .

洋房

回覆 寶娃婆婆 的帖子

其實家長真係好有必要教性話題!我問左一班中學生最想問爸媽既性問題係咩?其實好多中學生想知爸爸媽媽第一次係咪俾對方?支唔支持自己有性行為等等.......

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

依家好多小朋友嘅性知識都係响網上吸收, 但好多時係一知半解,所以家長角色好重要,我同個女會討論性, 佢有時在網上睇到嘅佢都會問我, 我答得到嘅都會答, 見到報紙, 網上報導又會叫佢睇,要佢小心俾人呃,

大宅

memo001 發表於 19-3-1 21:40
回覆 寶娃婆婆 的帖子

其實家長真係好有必要教性話題!我問左一班中學生最想問爸媽既性問題係咩?其實好多 ...

請問你係乜野角色 ? 做仔女定已經係人父母呢 ?

洋房

我係女仔,仲讀緊書,未結婚。我只係好可惜,因為我身邊有朋友意外懷孕,就放棄左自己追求理想,結婚產子。然後係討論之間發現唔係condom質量問題,係步驟錯左。加上自己幫小朋友補習,就發現小朋友除左身體結構,同紙上談兵避孕方法外,就咩都無。其實性話題好廣,性別認同又係成日俾人忽略。我有男學生話自己鐘意粉紅色唔敢同人講。同其實顏色無分男用定女用,係人強加依種概念俾其他人話男用藍色,女用粉紅色。

Cindyma520    發表於 19-3-31 21:50

洋房

回覆 adaho123456 的帖子

我想知你囡囡問過咩問題?單純想知小朋友會接觸到咩性話題,係學校最多只係教身體結構。因為我發現家長都好兩極,一堆好願意講,一堆就講得好含糊(特別係對住囡囡,俾人呃左隻豬!)。
我想鼓勵下其他家長同仔囡講下,或者係一啲家長係講性既時侯有咩困難?我見到討論區有單親媽媽唔識得處理發現仔仔睇AV,好想可以一齊 come up 一啲情景對話幫佢同仔仔講自慰係好正常,最緊要清潔同係私人空間下進行。

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

memo001 發表於 19-3-6 14:05

我想知你囡囡問過咩問題?單純想知小朋友會接觸到咩性話題,係學校最多只係教身 ...

呀女9歲時我買咗本講女仔成長生理嘅書俾佢,佢自己睇唔明就會問我 ,我咪答佢囉,我唔記得佢問乜野啦,佢問我就答佢,其實好多都係佢响網路上睇到嘅嘢。

洋房

我個學生都係話我聽佢生日既時侯,行過書局媽咪買左本小女生的秘密,所以了解到月經同青春期。之後就係常識科,我同佢温人體結構先知。但世界上唔係有禁多家長禁有心。我心裏就會諗到底安全性行為又會幾時教呢?

我真係想其他家長都主動同子女談性,唔好再怕尷尬,所以我想開個 ig 入面有插圖同教既內容,如果有啲家長怕尷尬可以 forward 個 ig post 俾仔仔女女睇。其實我有問過社工意見,其實將性話題日常化,就可以令子女好奇感減低,又會令佢地明白性行為有咩後果/結果。

而且有啲升到上中學, 其實有更多性話題想問又唔敢。其中一個係,媽咪,如果我年滿18歲,又有男朋友可唔可以有性行為?」你會點答?

其實教,就無分對錯,所以我想整個平台等父母同子女自由分享下。

大宅

「如果年滿16歲,又有男朋友/女朋友會唔會發生性行為?」呢個問題我晌佢地 15 歲已經問過.

禁止訪問

禁止訪問

洋房

太細係解釋都未必理解, 但到中二,三左右開始好奇其實就要教, 唔知點解個個都好避忌講呢樣野,但其實呢樣野係應該有需要去知道, 我父母當初都係好避忌講, 莫講話教。最後咪又係自己成長過程既經歷中學習同認識, 好在無發生過咩意外~~

洋房

回覆 寶娃婆婆 的帖子

唔知你點樣答?

洋房

回覆 yip_c 的帖子

依家啲學生好早熟!!加上網上可以睇到一堆資訊,真係唔知佢地睇過啲咩。我識一個女仔14歲搞大左個肚,原因係男朋友唔鐘意用condom。之後生左小朋友出泥,又有左第二個男朋友既骨肉。由此可見,個少女其實係知道基本性知識,但係最後因為一又一段親密關係發展,就做左個唔用condom既決定,最終就意外懷孕。其實性教育除左係一些基本的性生理教育,還有性別平等,人際關係,親密關係的教育。為人父母都係想子女係成長既過程作出一啲自主,健康,責任既決定。第二個bb, 個少女最後都係墮肚。其實旁人睇到又好心痛,以上種種都係因為性教育不足導致。如果個少女知道懷孕/感染性病係後果,係咪會堅持性伴用condom呢?

當然我有見過18歲意外懷孕走到婚姻美滿既夫婦!更用自身做例子教導子女!

大宅

memo001 發表於 19-3-13 12:47
回覆 寶娃婆婆 的帖子

唔知你點樣答?

請睇真啲, 係我問佢哋.

洋房

回覆 寶娃婆婆 的帖子

sorry, 眼花花睇錯!唔知道你地既對話係點?

首頁

尾頁

跳至