0-6個月

跳至

首頁

尾頁

男爵府

B仔9W,基本上一直母乳(之前照黄住院医院餵奶粉),由出世至今都是两個鐘左右一次埋身約十分鐘。我見好多媽媽的同齡BB都話食120-150,搞到有D擔心我B唔知飽唔飽,加上我媽成日話BB唔够飽,叫我加奶粉....其實點知BB够唔够飽?

水晶宮

我女都係9w, 飲90-120 奶
佢宜家全埋身 , 隔四個中一次
夠飽可以keep四個中一次(出街可以再耐啲)
能夠埋身 唔會補奶粉 佢喊就俾佢食 漸漸就夠食
初初佢都食十分中訓左 我不停叫醒佢
等佢唔好咁快因為累而放棄 同習慣食少少唔餓就算左。咁會好快又餓架麻。

男爵府

shannnb 發表於 19-3-2 00:56
我女都係9w, 飲90-120 奶
佢宜家全埋身 , 隔四個中一次
夠飽可以keep四個中一次(出街可以再耐啲)

你點知BB食90-120架?而家她食一次keep四個鐘,咁每次她大約食幾耐?
謝謝分享

水晶宮

she811 發表於 19-3-2 05:23
你點知BB食90-120架?而家她食一次keep四個鐘,咁每次她大約食幾耐?
謝謝分享
...

泵出黎樽餵,佢滿月後都未加過量。埋身20分中,咁樣就飽啲,佢自己彈開 唔再食/ 訓到叫唔起身。

男爵府

shannnb 發表於 19-3-2 06:23
泵出黎樽餵,佢滿月後都未加過量。埋身20分中,咁樣就飽啲,佢自己彈開 唔再食/ 訓到叫唔起身。
...

食廿分鐘好叻喎,中間有無掃下風?
我B頭两星期都食75,而家有時開奶粉他只食30-50,可能他唔中意隻奶粉。但我見醫院都系比S26(住院時食75),所以買左S26金装,我覺得好腥,可能醫院的系ultima ....好怕他食得唔飽,但又唔想他好似初生咁密密食

水晶宮

she811 發表於 19-3-2 14:20
食廿分鐘好叻喎,中間有無掃下風?
我B頭两星期都食75,而家有時開奶粉他只食30-50,可能他唔中意隻奶粉。 ...

我淨係試左雪印 (醫院係用雪印)少少奶味咁。

初初餵十分中都訓架 ,同埋一餵奶我就玩電話同睇電視。結果佢咪訓!我宜家會專心同佢講野,玩佢手指腳指耳仔,等佢保持清醒。咁可以做到食完奶 佢都清醒,唔會食少少唔餓就算左。(我女連食奶都懶!)

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

首先妳唔需要有壓力,每個bb既情況都唔同架。bb唔夠飽既話肯定會喊架,佢冇喊要扭食既話,應該就係夠量既

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

BB每次飲完奶,會唔會喊,如果喊就可能奶唔夠。

首頁

尾頁

跳至