親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

打算6月份跟團遊西歐三國,德國、瑞士、巴黎,有冇人去過跟邊間旅行社?天氣如何?

侯爵府

夏天玩到顛

mo.mchen201001 發表於 19-3-2 09:15
打算6月份跟團遊西歐三國,德國、瑞士、巴黎,有冇人去過跟邊間旅行社?天氣如何?
...
去過德國及瑞士,但係自駕遊,有無嘢幫到手?

大宅

shirleyng817 發表於 19-3-2 09:24
去過德國及瑞士,但係自駕遊,有無嘢幫到手?

晤知個邊食物消費貴?我見跟團好多午餐唔包,因為我4人去

禁止訪問

侯爵府

夏天玩到顛

瑞士消費係不論衣,食,住,行都係最貴

公爵府

shirleyng817 發表於 19-3-6 08:44
瑞士消費係不論衣,食,住,行都係最貴

係,但覺得佢最值得一去再去。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

mo.mchen201001 發表於 19-3-2 09:29
晤知個邊食物消費貴?我見跟團好多午餐唔包,因為我4人去

瑞士乜都貴. 例如兩年前蘇黎世 "Burger王" 一個手掌咁大既朱古力waffle 要CHF4, 約HKD31. 今日老麥漢堡飽一個約HK$20.

德國老麥漢堡飽一個約HK$9.

響德國, 你想食得平d 既話, 有d 百貨公司 (例如: galeria kaufhof )入面有food court, d 野食平過餐廳少少, 但又唔同麥記.

侯爵府

夏天玩到顛

瑞士真係好想一去再去,其次係奧地利,近瑞士一帶地方環境可比瑞士,消費就平得多

大宅

shirleyng817 發表於 19-3-8 09:06
瑞士真係好想一去再去,其次係奧地利,近瑞士一帶地方環境可比瑞士,消費就平得多 ...

5月同6月係咩天氣?會差好遠?

侯爵府

夏天玩到顛

我係7-8月去,天氣好好,係間中一兩天中午時落雨

侯爵府

回覆 mo.mchen201001 的帖子

我跟翠明去過瑞士同德國, 行程, 食同酒店住宿都好滿意, 你可以去佢網站睇下。

珍珠宮

好媽媽勳章

anma 發表於 19-3-12 09:03
回覆 mo.mchen201001 的帖子

我跟翠明去過瑞士同德國, 行程, 食同酒店住宿都好滿意, 你可以去佢網站睇下。 ...

我睇過翠明同EGL的行程.
講問你係邊個月去?

侯爵府

回覆 YanYan0116 的帖子

我跟翠明10月中去。

別墅

回覆樓主:

德國要睇去邊個城市
我係柏林生活兩年
如果去南德,如慕尼黑之類大城市物價會比較貴,但柏林既洗費相對其他大城市比較低
食方面視乎出餐廳食定會喺airbnb之類自己煮(都睇你玩幾多日,我朋友玩4日會訂airbnb 間唔中出去食間唔中自己煮), 你會發現想食得好隨時比香港自己煮仲平
餐廳食一般10-30歐左右,想平啲可以揀午市,如果再想食平啲就揀döner (kebab) , 大份而且個人覺得好食過麥當勞
如果麥當勞有啲套餐係兩個包然後薯條汽水加大都係7歐幾,雖然比香港貴但如果兩個人食都可以接受,另外kfc 麥當勞長期都會有優惠券下載(詳情可以google 下)

大宅

yeungwgyn 發表於 19-3-22 17:10
德國要睇去邊個城市
我係柏林生活兩年
如果去南德,如慕尼黑之類大城市物價會比較貴,但柏林既洗費相對其他 ...

有咩抵買推介買東西

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

mo.mchen201001 發表於 19-6-9 20:38
有咩抵買推介買東西

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22499308

首頁

尾頁

跳至