婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我細個就同呀媽相依為命
到我結左婚要搬去同老公住
到依加兩年幾 講真我一個月已經有三分二係娘家到訓
佢初時話吾想翻都要翻去咖 你始終係人地心抱
咁好啦 到呢排佢吾舒服 我已經密密翻去 係我老公屋企兩三日就翻呀媽到個幾星期
我老公已經叫我吾好翻得咁密 因為同奶奶同住 成日走左去吾太好
我前日先翻男家 我媽今日已經問我幾時翻去
我話過多幾日先啦 翻黎幾日右走 費事比人話佢就話咁我病呀嘛 咁由我病死
唉 我都好辛苦 吾知可以點

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

dadamama0615 發表於 19-3-2 22:00
我細個就同呀媽相依為命

……

公爵府

dadamama0615 發表於 19-3-2 22:00
我細個就同呀媽相依為命

你媽媽屋企有無位俾你與老公搬去住? 如果我是你這種情況(一直與媽媽相依為命)我在婚前就與男朋友傾點條件,一定要與媽媽住,否則不出嫁。(你奶奶仲有無其他兒女願意與奶奶同住?)

子爵府

同意上面JM所講,當初傾唔掂數唔嫁
不過依家已太遲,你99都係得一個人?如果係,一係同C6傾一傾,一星期一半時間係99度,一半係自己媽媽度

民房

你媽都要識做
如果唔係 你兩公婆同奶奶關係 只會繼續差落去

大宅

我都覺得 你可以同老公傾傾 搬去外家住

大宅

回覆樓主:

我老公係獨仔 但99仲有62陪

子爵府

嘩你喱個case真係好難搞,獨子配單親娘家。
但嫁左人成日返娘家真係有排俾人講,仲有真係好影響同老公關係,一係你老公搬埋去娘家。

大宅

little06 發表於 19-3-3 13:01
嘩你喱個case真係好難搞,獨子配單親娘家。
但嫁左人成日返娘家真係有排俾人講,仲有真係好影響同老公關係 ...

其實係邊邊住都係煩

子爵府

dadamama0615 發表於 19-3-3 13:02
其實係邊邊住都係煩

你老公搬去娘家,起碼你地日日有得見住,男家就weekend 先一齊返去囉

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

SASA滾 發表於 19-3-3 13:30
樓主你有無返工?
小朋友邊個負責湊,小朋友學校近你99或你媽媽。

我自己湊 冇翻工 佢未開始讀書

大宅

早上加下午返阿媽度,話晒嫁咗,夜晚點都應該返陪下老公

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

id4pat 發表於 19-3-3 15:23

good idea
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

回覆樓主:

係囉~婚前就要傾好啦~
兩邊都係獨生,都無得霸死架啦!
一係一邊住半個月囉~

珍珠宮

id4pat 發表於 19-3-3 15:23

又岩喎~

男爵府

畀面勳章

其實我唔係好明,
點解嫁左返娘家住要驚比人話?
而家咩年代呀? 仲要嫁左就一定要跟男家? 我唔同意囉
大家都有阿媽生, 男女平等嘛~

樓主呢個CASE都唔算難解決, 同老公返娘家住咪OK囉,
一係幫佢搵D節目, 等佢分下心, 有D寄託,
同老公傾下, 你媽媽一個人守大你唔易架,
而家嫁左出去, 你媽媽變左空巢媽媽, 又成日得一個人係屋企,
反而99屋企仲有62陪, 大家商量下囉

禁止訪問

回覆樓主:

侯爵府

回覆樓主:

我反而唔會諗奶奶鐘唔鐘意,關佢鬼事咩。
成日番娘家訓,會影響夫婦關係,有d男人會用呢個做藉口出去攪攪震。
一星期多d番去陪阿娘,到就訓就走咁得唔得?
堅持番去訓,到訓教時間都要訓架啦,講真,阿媽唔係細路,都要堅強面對。老人家病到行都行唔到,自理又有問題,都張請人照顧或去老人院,要面對現實。我婆都病都要人照顧,我媽都係日日過去照顧,到夜晚就走。到照顧唔到就送入老人院,佢都有自己家庭,有自己生活。
我婆都成日話仔女唔成日去陪佢,但都要硬起心腸。

水晶宮

華妹妹 發表於 19-3-5 14:30
我反而唔會諗奶奶鐘唔鐘意,關佢鬼事咩。
成日番娘家訓,會影響夫婦關係,有d男人會用呢個做藉口出去攪攪震 ...

對、其實樓主老公都好體諒了、仔都生埋仲大半時間在娘家、結婚黎做咩?要媽媽接受吖、到第時年紀大要照顧時先返密d啦

首頁

尾頁

跳至