自由講場

跳至

首頁
45678...15

尾頁

水晶宮

青青河邊草 發表於 19-3-3 01:12
我立場就係,只要係有limitation, 又非frequently, why not?

叫你答yes or no都答唔到,哈

男爵府

其實邊關睇電視=無親子=讀唔到書?
以前我哋電視餵大。我老公6兄弟姐妹,電視基乎16小時開住,咪又係有啲大學畢業,有啲好深近視.....個個唔同。

佢哋6兄弟姐妹感情好好㗎,同奶奶一講以前啲電視劇,講過不停.....

侯爵府

ash_yehyeh 發表於 19-3-3 01:15
你自己做唔到,唔好覺得人地同你一樣

我想講, 好多嘢指引歸指引, 但自己如何執行, 係可以好有彈性。

侯爵府

你好得意, 你始終唔明我講: 睇電視not an issue of all or nothing的意思

侯爵府

又要我俾guideline, 俾完原來又要答yes or no. 同依家果啲無理取鬧大學生一樣

水晶宮

monsterparentss 發表於 19-3-3 01:16
以前我哋電視餵大。我老公6兄弟姐妹,電視基乎16小時開住,咪又係有啲大 ...

你自己都識講6兄弟姊妹感情好好

咁親子呢?

小朋友最好係用父母有親子互動,而唔係比個電視小朋友自己睇

侯爵府

回覆樓主:

香港咁多父母精神衰弱, 實在事出有因。

侯爵府

回覆樓主:

自己在一個極度執念嘅死胡同中打轉, 只怕害埋個小朋友。

水晶宮

青青河邊草 發表於 19-3-3 01:18
又要我俾guideline, 俾完原來又要答yes or no. 同依家果啲無理取鬧大學生一樣
...

你自做多情了吧,從來無人叫你比guideline(你又唔係expert)一直只係叫你答yes or no,但你就唔肯答

係大學生起碼有一紙文憑,做政府工可以同中學生同工不同酬,難道要覺得羞恥?

水晶宮

青青河邊草 發表於 19-3-3 01:19
香港咁多父母精神衰弱, 實在事出有因。

算了吧,無野好講就出口傷人,真係好媽媽典範呀

男爵府

monsterparentss 發表於 19-3-3 01:16
以前我哋電視餵大。我老公6兄弟姐妹,電視基乎16小時開住,咪又係有啲大 ...

而家D人姓賴㗎嘛

wcpcelia    發表於 19-3-3 08:56
monsterparentss    發表於 19-3-3 01:27

水晶宮

青青河邊草 發表於 19-3-3 01:17
你好得意, 你始終唔明我講: 睇電視not an issue of all or nothing的意思

始終都答唔到yes or no 呢d最基本嘅問題

水晶宮

青青河邊草 發表於 19-3-2 23:37
我仔入小學時佢認讀中文字能力比較強. 其中一個原因係佢睇電視係會睇字幕,好多字有畫面有聲音佢就學到文字 ...

其實,龍門任你搬都算

但係你唔老實喎

你回覆樓主講到呀仔中文幾好下,又唔使你去教,係睇電視嘅功勞

點知...

別墅

回覆樓主:

點解唔比睇电视,,,,

珍珠宮

2023年兔年勳章

我前同事真係無比佢小朋友睇電視

侯爵府

ash_yehyeh 發表於 19-3-3 01:30

其實,龍門任你搬都算

難得你引用這個例子, 非常好.

中文好的係我大仔, 佢由阿麻湊大, 真係成日睇電視.
中文唔好係細果個, 佢係姐姐湊大, 好少睇電視, 因為姐姐唔睇.

結果就係咁...多謝晒你提醒我囉.

侯爵府

樓主, 啲太無聊的POST就唔回啦, 有幾點想講:

1. 唔好覺得開左電視俾小朋友睇, 自己去左做其他嘢, 就係solo tv use, 因為, 其實你仲係仲係佢身邊係咪? 我眼中的solo tv user, 係自己望住電視無人理佢果啲, 係佢睇到好得意、好笑、好驚既嘢, 都無人同佢分享果啲. 如果你事前同小朋友講明, 如果你睇到乜嘢得意嘢, 記得話俾媽咪知呀, 咁, 佢自自然然就會記得同你分享.

2. 親子看電視唔一定係要人痴人咁一齊睇, 有時候, 事後分享一樣可以, 就算只係一套卡通片, 你同小朋友講: e, 果個人物好得意喎, 佢係咩人嚟架? 咁過程中, 佢就可以發展到自己複述和表達能力. 有時候, 佢未睇之前, 你先問定佢問題, 例如你已知佢跟住要睇 多啦A夢, 就問定佢, 唔知今次多啦A夢又有乜法寶呢? 你陣間睇完話俾媽咪知啦, 等佢帶住問題去睇, 去discover答案, 這也是一個學習過程. 這同我地以前睇教育電視後討論一樣, 難道我們會怪老師Leave us as solo tv users嗎?

3. 適當時候要俾小朋友自己去探索, 書本係來源, ipad是來源, 電視是來源, 這世界已經早已是多媒體的世界, 怕的只係怕視力問題. 學校學生用ipad學習, 也有指引係二十分鐘停一停, 稍作休息. 你也可以讓小朋友培養這種習慣. 記住, 良好習慣比單純禁止做一樣嘢更重要. 將來就算無電視, 無IPAD, 一樣有其他嘢, 但良好習慣係可以避佢地對任何一樣嘢產生addiction.

4. 唔好再100%相信看電視會引起ADHD, 呢啲研究仲係不斷做緊. 只係唔係跟貼既人, 根本唔知最新發展.

子爵府

回覆樓主:

其實點解要禁,呀女睇半個鐘迪士尼卡通,有時睇下啲旅遊節目,咩都唔比,脫節吧!

侯爵府

回覆樓主:

but anyway, 我根本唔覺得要咁潔癖. 小朋友自己在睇唔同既嘢過程中, 自不然會有唔同的體會和感受, 作為他們成長的養份, 大人無需過份reaction. 乜嘢都一刀切.

水晶宮

回覆樓主:

我嗰隻無睇電視但有睇youtube 學phonic, 而家可以用英文句子同我對答,同查圖案字典

用得其所會係好的功具

首頁
45678...15

尾頁

跳至