自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

fukuoka_saga 發表於 19-3-3 02:49
我覺得yes。

點解4歲唔可以獨自睇電視?

一樣,廣告汁都撈埋

伯爵府

Supertalkative 發表於 19-3-3 08:20
一星期一兩次睇30分鐘,平日無開電視!

我覺得不要養成習慣就可以!

呢句真,童年可以睇童年卡通真係好幸福

子爵府

回覆樓主:

屋企冇人睇電視,根本冇追台

伯爵府

Lili1113 發表於 19-3-2 23:07
但有時忙緊,吾想佢煩住,點搞?
睇書,畫畫,玩泥膠

水晶宮

我朋友個仔睇電視。上網學到好多嘢!依家仲喺精英班!有乜問題!你唔俾佢睇!好多嘢佢咩都唔知!人情世故!我地細個咪又係咁學番嚟!老豆老母教得幾多!你學懂你控制上網!己經係人生哲學!

水晶宮

見到D家長咩都唔比咩唔比物!這様的童年,。希望唔好投胎呢D家庭!

wclaw1220    發表於 19-3-3 13:37

侯爵府

幸福花 發表於 19-3-3 10:03
見到D家長咩都唔比咩唔比物!這様的童年,。希望唔好投胎呢D家庭!

×2

好在我爸媽在我小時候乜都俾我玩
睇電視嘅興趣也成了我長大後讀書同做嘢嘅興趣
依家working pa ma咁多
小朋友stimulations本就少, 下下得工人, 無人同佢溝通, 連單向吸收資訊嘅機會都少, 唔知世界發生咩事。小朋友在校會討論卡通, 大啲講劇集, 呢啲係社交能力嘅培養。

小朋友唔係機械人, 唔該唔好將佢地放在實驗室長大

大宅

青青河邊草 發表於 19-3-2 23:23
x2
唔明點解要禁, 電視無錯, 係吸收資訊嘅有效方法之一, 尤其係未識太多字嘅時候。我啲細路乜都睇。
...

其實我都覺得睇電視幾好,而家我d小朋友小學,會一齊睇下劇,最近睇緊good doctor, 一路睇佢地一路勁多問題,我覺得係瞭解世界既一個方法,而家起碼佢地知道醫院係點,做醫生係點

水晶宮

回覆 青青河邊草 的帖子

做惨係慈禧上身嗰D!上次去飲茶!見個婆婆帶住個孫女飲茶!點咗D好健康嘅食物!個女你見到我地食布丁!問可唔可以叫嚟!婆婆話佢媽唔俾佢食D咁嘢!我問係咪敏感,佢話因為個女覺得無益!仲話連電視都唔俾睇!

大宅

litttle_o 發表於 19-3-3 10:11
其實我都覺得睇電視幾好,而家我d小朋友小學,會一齊睇下劇,最近睇緊good doctor, 一路睇佢地一路勁多問 ...

我會俾佢睇下電視,佢鍾意睇學是學非。
但好少俾佢玩電話。我好討厭出街食飯,菜都未黎,就開電視俾個細路。

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

無電視一定得!
Quota 留返出街,親戚聚會睇...

水晶宮

opuyo_kannus 發表於 19-3-3 02:22
我都吾建議小朋友睇電子產品
其實吾睇仲有大把野做大把野玩
互動好過單向

同意
睇電視唔係十惡不赦
但依家嘅質素 太多垃圾節目
嘿嘿哈哈又一個鐘
全部得個接收
單方向

根本要個小朋友自己玩
電子奶嘴外
大把嘢可以做

水晶宮

我記得以前讀歷史上堂聽到我眼瞓!考親都食蛋!發覺而家好多電視中國通史好易明白!

珍珠宮

唔俾小朋友睇電視,不如唔俾大人玩手機

睇電視係小朋友很重要的娛樂

我每天會俾佢睇電視20~30分鐘,不會俾ipad 佢哋

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

個人認為睇電視,可以增加話題,廣闊社交既一種
時吓興咩卡通,咩明星,咩歌曲,咩劇集,綜藝節目,時事新聞
當然凡事要適可而止

子爵府

maikita 發表於 19-3-2 23:13
我仔無興趣睇電視,我有俾佢睇youtube,我無禁ipad,因為我用ipad嚟訓練佢自制能力。本身睇電視ipad唔係壞 ...

我都係,我覺得睇一陣無可厚非,我又安排唔到咁多野比佢玩。但我會限佢睇一小時(假期可能兩小時),然後較鬧鐘,到嚮既時候要自己關電視。

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

幸福花 發表於 19-3-3 10:33
我記得以前讀歷史上堂聽到我眼瞓!考親都食蛋!發覺而家好多電視中國通史好易明白! ...

agree,細個最憎中史,而家睇完啲宮廷劇,會上網搵歷史睇下

男爵府

日日睇,now 10個兒童台都有買。不過都係睇得2-3個鐘,返學7:30am出門,放學5pm先回到家,7:30pm訓

翡翠宮

完全唔會有意思唔比小朋友睇電視

只係會要求佢控制睇既時間,做完咩先有得睇。
做咩要唔比一個人做D咁Common 既野
大人咪引導佢要有節制去做囉,不需要禁止吧

侯爵府

Lili1113 發表於 19-3-2 23:04
我平時冇俾電視,iPad 俾小朋友睇,4歲
但有時要執野,做野都有俾佢睇一陣。
真係好難做到完全吾俾。

我小朋友k2前零電視、iPhone ipad。 我忙時佢睇書、玩砌圖,我偶爾答下佢問題就ok。
現在k3,我忙時佢依然玩解迷game同睇書,但這一年開始我有同佢一齊睇Disney cartoon同peppa pig,等佢同朋友仔有共同話題。

首頁

尾頁

跳至