婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

早排醫生發現有一個十幾CM大的子宮肌瘤,仲有一堆幾cm的。醫生話我係多發性子宮肌瘤。我睇咗2個婦科,都話我個瘤大叫我開刀。但上網見人話阮醫生十幾cm都做到微創。想問下有無人知多發性子宮肌瘤係咪唔識合做微創架?

我搵的婦科係朋友做過介紹的,叫我預出院埋單6萬左右,但我見佢係做生仔客多,而家都心大心細,係咪要搵返做開肌瘤客多的醫生會好啲。我見好多人都話要over 10萬,自己保險又話呢啲手術摸埋都要10萬。有無醫生介紹?大概預幾錢?

>,< 知道咗後心心慌慌,上網睇好多資料,越睇越亂,忐忑不安。短短幾日睇咗幾個醫生,次次都差不多$1000,又唔知邊個好,又好肉赤。

男爵府

del

水晶宮

我搵過阮醫生微創切肌瘤,不過我個瘤唔大的。佢手勢好好,完全唔痛,10pm 做完返病房 1am 我已經落床,8am 就出院喇。 做完4 日我已經抱個女返學(12kg, 成日扭抱,抱住行10 分鐘都唔痛)不過6 萬一定唔得,我埋單10 萬左右。

複式洋房

回覆 Nbs 的帖子
Nbs 你係咪多發性?其實微創到梗係想微創,但又怕割唔清。

我見好多人讚阮醫生。我有保險但唔夠cover,自己都預咗要貼2~3萬。但養和對我嚟講有啲遠,考慮到家人要日日去醫院,我又想睇下仲有無其他割慣瘤的好醫生。

同埋我係外科醫生發現我有肌瘤,我又再睇多咗2個婦科。3個醫生都話我又多又大,開刀睇得清楚D好D。我阮醫生好似淨係做微創,無人提過搵他刀?我上養和個網,婦科果度都只有微創價錢。我唔知阮醫生係咪唔做開刀。

水晶宮

baby-mm 發表於 19-3-3 13:41
回覆 Nbs 的帖子

我唔係多發性肌瘤,手術亦唔難做。

我自己係醫護人員,阮醫生微創真係最犀利。其實我本身以為唔係肌瘤,係懷疑另一樣野,大部分婦科醫生都唔識做呢樣野,所以我先去搵阮醫生 (好彩最後係簡單易做)。 我諗你可以去睇左佢等佢assess 左你先,佢覺得做到有信心的自然會肯幫你做微創。微創住得嗰兩三日 (我住左一日only), 遠都係嗰日啫。

p.s. 識做微創唔會唔識做開刀架

複式洋房

回覆 Nbs 的帖子

我見除咗阮醫生,都好多人提忻醫生,可以用返出面D醫院,唔知得唔得?
朋友介紹咗個林立X醫生俾我,但排門診都要排3星期先有得睇。

水晶宮

baby-mm 發表於 19-3-4 01:03
回覆 Nbs 的帖子

我見除咗阮醫生,都好多人提忻醫生,可以用返出面D醫院,唔知得唔得?

忻ok 既,另微創的話亦可以考慮陳展x.
林太young 了。

子爵府

baby-mm 發表於 19-3-3 13:41
回覆 Nbs 的帖子

你試下做pre-claim,起碼個數有個心理準備嘛。

複式洋房

回覆 新人物 的帖子

原本約忻醫生星期三,但個AIA保險就話她睇過好差,咩斷錯症開錯刀.....云云。搞到我即時嚇疾咗。而家約咗阮醫生,但就真係好貴,診金$1600~2000,超聲波$870。我唔係好多錢,睇一次門診已成千蚊,都唔想試睇咁多個醫生,條數好和味。

我張AIA單好似孤兒仔咁,好多年前入過一次院,個agent話嚟拎claim form,講咗10日都無出現,最後要我寄去。年年續保,無乜事都唔搵她。現在問她我呢個病claim到幾多,她一嘢就話廿幾萬,我心諗有無咁多。我拎嚟計用埋墊底都係claim10萬左右(自己俾2萬)。而家叫個agent再睇下我張單claim到幾多。一個好agent真係好緊要。

複式洋房

回覆 Nbs 的帖子

請問你知道祈醫生大概幾錢嗎?

子爵府

baby-mm 發表於 19-3-4 10:49
回覆 新人物 的帖子

原本約忻醫生星期三,但個AIA保險就話她睇過好差,咩斷錯症開錯刀.....云云。搞到我即 ...

妳拎埋之前個超聲波報告去,慳得幾多得幾多啦。

水晶宮

baby-mm 發表於 19-3-4 10:53
回覆 Nbs 的帖子

請問你知道祈醫生大概幾錢嗎?

幾錢我真係唔知喇。
你問清楚你個保險先啦 ~

複式洋房

如果有醫院全腹超聲波,仲拎埋其他婦科醫生照的超聲波去睇第個醫生?啲醫生會唔會唔鍾意架?

侯爵府

BK Milk勳章

本身我都有個子宮肌瘤,但越嚟越大,上網搵到忻醫生,睇完佢報價約十萬。我再睇咗朋友介紹,亦睇咗公立醫院。都係搵返忻醫生。

因為我貧血,要早一日入院輸血。我個手術係微創,忻醫生手勢好好,完全唔覺得痛。所有費用十萬有找。

另外,如果要claim 保險,問醫生攪個醫學名稱,直接搵保險公司 claim department 問約幾錢。問得個agent 都蚊瞓。

複式洋房

heiheikwok 發表於 19-3-6 07:54
本身我都有個子宮肌瘤,但越嚟越大,上網搵到忻醫生,睇完佢報價約十萬。我再睇咗朋友介紹,亦睇咗公立醫院 ...

你個瘤幾大呀?

我最大個瘤成12cm,仲有有5cm和其他細的,又大又多唔知微唔微創到,其實我首要目的係割乾淨,又唔一定要微創。 我上網睇咗啲手術短片,見傳統手術係成個子宮扯出肚皮搞,唔知係咪會睇得清楚啲割得乾淨啲呢。

我今日都約咗忻醫生,睇完再上嚟報告下。

侯爵府

BK Milk勳章

baby-mm 發表於 19-3-6 08:21
你個瘤幾大呀?

我最大個瘤成12cm,仲有有5cm和其他細的,又大又多唔知微唔微創到,其實我首要目的係割乾 ...

我最大嗰個約6-7cm。

複式洋房

baby-mm 發表於 19-3-5 23:12
如果有醫院全腹超聲波,仲拎埋其他婦科醫生照的超聲波去睇第個醫生?啲醫生會唔會唔鍾意架? ...

唔會,你約果陣佢都會叫你有咩都帶曬去,不過佢睇完都係會照多次(emoji)

複式洋房

heiheikwok 發表於 19-3-6 07:54
本身我都有個子宮肌瘤,但越嚟越大,上網搵到忻醫生,睇完佢報價約十萬。我再睇咗朋友介紹,亦睇咗公立醫院 ...

昨日睇咗忻醫生,一上到去全場都係普通話人,都有啲忐忑,因為之前唔網上見話趕住睇症。但到入去時又唔係喎。一嚟睇咗我醫院報告,然後去照超聲波,感覺都好仔細,出嚟用個子宮模型講返我情況,不過他都講唔出有幾多粒就是了。忻醫生主動建議我開刀,我問返他微創的可能性,他仲解釋返微創可能無開刀咁妥當,因為開刀可以觸摸到去感覺割清未,咁我首要目的都係割清啫。專長微創的醫生都叫我開刀,咁我無懸念地開刀了。不過兩個醫生都係開刀,6萬/10萬差好....但我都係偏向忻醫生。

諗緊唔再睇養和阮醫生, 睇一睇又二千幾

子爵府

baby-mm 發表於 19-3-7 18:53

昨日睇咗忻醫生,一上到去全場都係普通話人,都有啲忐忑,因 ...

2個夠啦,3個又再多個考慮了⋯

男爵府

回覆 baby-mm 的帖子

我 22cm,舊年底公立搞掂了 &#128580;

首頁

尾頁

跳至