3歲或以上

跳至

大宅

我仔被醫生懷疑過度活躍同專注力不足,有無爸媽同我一樣可以傾吓計交流吓,或者有冇whatsapp 群組?

洋房

M.L.YEUNG 發表於 19-3-3 00:15
我仔被醫生懷疑過度活躍同專注力不足,有無爸媽同我一樣可以傾吓計交流吓,或者有冇whatsapp 群組?
...

我女也是,我也想知多些這方面的知識去幫下呀女。有評估升紹?

別墅

cat_cat2017 發表於 19-3-3 15:14

我都想知

珍珠宮

2019新春慶豚圓 BB防敏心得分享勳章

咁醫生有冇建議妳做下評估?

洋房

我要做媽媽 發表於 19-3-3 19:15
咁醫生有冇建議妳做下評估?

現階段是老師覚得她有問題,其實我下一步是應該去看醫生取referral letter ? 是refer 那一科?兒科?

大宅

2019勳章 MommyPanel勳章

cat_cat2017 發表於 19-3-4 10:41
現階段是老師覚得她有問題,其實我下一步是應該去看醫生取referral letter ? 是refer 那一科?兒科?
...

搵家庭醫生寫信去政府cac 排
https://www.dhcas.gov.hk/tc/center_info.html

或者搵協康會之類機構做評估,要錢但快啲。

珍珠宮

2019新春慶豚圓

sinam 發表於 19-3-4 12:33
搵家庭醫生寫信去政府cac 排
https://www.dhcas.gov.hk/tc/center_info.html

係囉,或者嘗試下呢兩個

珍珠宮

2019新春慶豚圓 BB防敏心得分享勳章

...

建議先去做個評估,至於邊度有得做我都唔係好清楚

大宅

2019新春慶豚圓

cat_cat2017 發表於 19-3-3 15:14
做個DNA test其實就一清二楚喇~

大宅

2019勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

如6樓所講,拎住醫生轉介信去CAC 排,排期前要先打去CAC約期交信,去到會俾份FORM家長填,係關於小朋友行為上嘅嘢,仲要交一張小朋友近照,通常都要等大半年以上,等唔切可以去私家做評估,例如協康會個類,之後再睇吓有冇需要做訓練或排兒童精神科。

大宅

...

我嗰個係3歲覆該醫生覺得佢有問題,所以做咗好多轉介,最後再見埋心理學家,心理學家又叫我同兒科講轉介去兒童精神科,但又唔係即刻可以見醫生,又要排年幾先見到姑娘,再評給排隊見醫生

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

...

在教育王國有群組係for呢類型既小朋友,樓主去看看。

大宅

fibe0313 發表於 19-3-5 16:37
在教育王國有群組係for呢類型既小朋友,樓主去看看。

真的嗎?謝謝

別墅

回覆 M.L.YEUNG 的帖子

現有到校服務, 要看小朋友幾多歲, 情況簡單到健康院排期, 起碼要等年半, 情況嚴重真的要自費到協康評估, 因為處理的情況 必須有評估才能開始。 如真的覺得有需要快些去評估吧

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

請問有過度活躍症孩子嘅媽媽 你地有無懷孕時食過葉酸補充品

大宅

...

我都係,好想多d了解哩方面呀。。。

複式洋房

通常都要比比較短嘅指令俾小朋友,如果有需要,可以寫咭仔貼喺某D地方提示小朋友,另外有朋友話應采兒嗰隻兒童魚油精華都可以改善到專注力,樓主都可以參考下

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊