自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

update番大家先~~

首先好多謝大家的回覆, 特別係Agugi, 我上星期五去左港安醫院做檢查~~

其實我前一個星期突然摸到自己左邊乳房有一硬塊, 個時己經驚驚地...但之後又摸唔到, 所以就懶懶閒, 但上星期四晚上沖涼時又摸到, 於是就立即打電話去港安(原來佢19:00都仲有人聽電話), 佢比我第二日(星期五)做檢查, book期真係好快好方便~~

我第二日就走去檢查....首先做Mammogram, 係要將兩邊乳房放係一個平面上....之後有部機大力壓在上面影相, 期間醫生會幫你將兩邊乳房撥好, 所以預左會有少少唔舒服, 我個人就覺得唔算痛, 可能之前聽得太多人講好痛....所以到真正照個陣反而唔覺強烈~~

照完Mammogram後, 就去照超聲波, 期時Mammogram的X光片都出左, 醫生會先睇下個X光片, 之後再照超聲波, 照完攞埋張光碟, 約埋期睇報告就走得了~~

今天早上我去左覆診睇報告, 因為我今早仍然摸到左邊乳房有粒硬塊, 所以見醫生時都同佢講左, 醫生就幫我用手檢查, 檢查完就再講番份報告~~

總括黎講, 我覺得港安醫院既服務好好, 而且佢星期日都有得book期做檢查, 幾方便, 我上星期四book, 星期五就檢查, 今天已經見醫生攞報告, 真係好快~~~

大宅

回覆 華華子 的帖子

咁你無咩大礙嗎?

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

X'mas2002 發表於 19-3-12 12:53
回覆 華華子 的帖子

咁你無咩大礙嗎?

謝謝你呢...touch wood無事, 我呢排摸到既硬塊, 醫生話係乳房既乳腺組織, 由於我太瘦(乳房無肉), 所以好容易就摸到組織~~

我照mammogram就照到有鈣化, 而超聲波就照到其中一邊乳房有粒好細既良性瘤, 醫生話因為太細了, 暫時不用做手術, 1-2年定期檢查, 到時看看佢有無大到~~

珍珠宮

華華子 發表於 19-3-12 13:29
謝謝你呢...touch wood無事, 我呢排摸到既硬塊, 醫生話係乳房既乳腺組織, 由於我太瘦(乳房無肉), 所以好容 ...

想問問,是否可以直接book 期做?
因為4 或5年前做過超聲波,之後沒有做了,只有隔年醫手用手檢查only

水晶宮

華華子 發表於 19-3-12 13:29
謝謝你呢...touch wood無事, 我呢排摸到既硬塊, 醫生話係乳房既乳腺組織, 由於我太瘦(乳房無肉), 所以好容 ...

謝謝分享

侯爵府

ngokwan 發表於 19-3-12 13:46
想問問,是否可以直接book 期做?
因為4 或5年前做過超聲波,之後沒有做了,只有隔年醫手用手檢查only
...

可以呀, 我都係直接book期做的~~

https://www.twah.org.hk/getfile/index/action/images/name/Breast_Health.pdf

上面有電話可以直接book, 祝你身體健康~~

水晶宮

華華子 發表於 19-3-3 17:13
如果想做檢查(40 years old+), 請問邊個比較適合?定係兩種都要一齊做?

兩種檢查針對什麼問題?(良性/ ...

我舊年兩樣一齊做,包哂兩次診金都係3000。

珍珠宮

華華子 發表於 19-3-12 13:58

謝謝你

水晶宮

回覆 華華子 的帖子

是旦做一樣都得, 因為都大致上睇到問題所在. *當然不是一定100%啦.因為是旦睇完一樣佢地有經驗都會話比你知洗唔洗做埋第二樣安全D

大宅

回覆 華華子 的帖子

咁就好啦! 因為我媽咪之前有過breast cancer, 變左我自己都自發定期去驗. 我又係好似你咁, 偏瘦胸細, 所以做MM更加難夾同痛 每次做完等報告都好驚...

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

華華子 發表於 19-3-12 13:58

請問係男定女醫生?
費用一共多少?

侯爵府

X'mas2002 發表於 19-3-12 14:33
回覆 華華子 的帖子

咁就好啦! 因為我媽咪之前有過breast cancer, 變左我自己都自發定期去驗. 我又係好似 ...

對對對, 因為我乳房無咩肉, 所以做mammogram時好難夾, 兩位醫生都話我好瘦 (佢地唔好意思直接話我無肉)~~

其實我等報告都好驚呀, 尤其是我今朝早仍然摸到有粒野, 真係有點灰灰地, 依家好慶幸只係小問題, 我都會keep住做check up, 都會叫我屋企人做下檢查~~

女性過左40真係要詳細檢查乳房~~

侯爵府

水晶樹媽媽 發表於 19-3-12 14:39
請問係男定女醫生?
費用一共多少?

做mammogram就一定係女醫生....但照超聲波就有機會是男醫生(也有女醫生的, 要看看彩數), 電話預約時護士都會同你講聲, 因為有些女性唔鍾意男醫生的, mammogram和超聲波都無得揀醫生的~~去到邊位醫生就係個位醫生了~~

我好好彩...mammogram + 超聲波都係女醫生幫我做~~

而睇報告(覆診)就可以揀醫生, 不過因為我唔識佢地D醫生, 所以我無所謂, 最快覆診個個就可以了, 好好彩, 個位醫生都係女性~~

mammogram + 超聲波 + 1次覆診 = $1630, 另加$30登記費

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原來港安都唔貴,我岩岩都介紹左呢個俾細妹
https://www.hkah.org.hk/getimage/index/action/images/name/Well_Women.pdf

大宅

回覆 華華子 的帖子

咦..要睇彩數先知係咪女醫生, 咁我又有D CONCERN...因為我一定要搵女醫生, 始終過唔到心理關口... 諗住可以攞你呢個多一度參考下次去做多個選擇. 我剛二月做果時係去婦科做檢查佢再寫紙比我去體檢中心到做完, SEND番報告返去等佢講解. 體檢果度可以指明全部都係女醫生/姑娘幫我做.

翡翠宮

Charlotte_mom 發表於 19-3-3 17:28
我兩樣一齊做
平嘅私家可由家計會轉介。不過約家計會醫生都要成個月。去家計會做完年檢再寫信轉介
$1600做 ...

會有机會男医生嗎?

侯爵府

X'mas2002 發表於 19-3-12 15:32
回覆 華華子 的帖子

咦..要睇彩數先知係咪女醫生, 咁我又有D CONCERN...因為我一定要搵女醫生, 始終過唔到 ...

係呀....港安照超聲波有機會係男醫生做, 不過我個日好好彩遇到女醫生~~

Mammogram就一定係女醫生....覆診都可以揀女醫生~~

請問你做個間體檢中心貴唔貴? 如果可以揀就梗係揀女醫生啦~~

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

agugi 發表於 19-3-3 19:20
上年年尾港安医院做,兩樣都做$1630(见附圖片,上年cap的,今年也有調整)有醫生講解報告,服務環境也很好, ...

我部系,服务OK,环境都OK!

首頁

尾頁

跳至