自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章

樓主,愛因斯坦都係勁遲先識得講野

子爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 熱血勳章 畀面勳章

回覆樓主:

唔需要擔心,好多例子睇到遲講野係無問題的,我媽講我幼稚園時,老師叫我去做評估,話我唔出聲,唔理人,懷疑我自閉添,自出黎做野我都係做HR/Admin, 攪Annual Dinner 呢類工作,日日都要對人做野的,所以放心啦

男爵府

呢個post 好正面!我女又係唔肯講野,好多同月齡嘅小朋友識講好多野,但我女就爸爸媽媽都唔識講,都會擔心。不過佢係識聽指令,希望佢大啲肯開口。

大宅

回覆樓主:

謝謝各位回覆!
我安心了些。因我b有上playgroup, 很明顯她的說話能力很弱, 加上n班面試, 全程—個字都唔講, 出名的n班沒有2nd in, 開始擔心in k1沒學校收!

子爵府

回覆樓主:

記住聰明同讀到書係兩樣嘢,聰明好細個就睇到 ,讀書就要上到三、四年級先知, 本身我都以為聰明就讀到書原來唔係嘅

子爵府

bb19770101 發表於 19-3-4 08:36
謝謝各位回覆!
我安心了些。因我b有上playgroup, 很明顯她的說話能力很弱, 加上n班面試, 全程—個字都唔講 ...

放心啦,我仔之前都言語遲緩差不多兩年 ,嚇到我死 ,而家讀書唔差

子爵府

szeszes 發表於 19-3-3 23:28
我仔2歲大,完全唔多講野,連 爸爸媽媽都少叫。但係就已經識英文大細楷字母,認讀 1-500,可數1-500 既單/ ...

超勁!!

珍珠宮

回覆樓主:

樓主,你係咪自己湊?如果你本身講嘢唔叻 (見你話 oral 成績) 或者少說話, 佢聽得少自然講得少。你試下好似講波咁,見到嘅嘢都要描述一次佢聽,eg “嘩,巴士黎啦!架巴士上面有 ... 喎”。我仔bb 時連同佢換衫我都一路講,佢自細講嘢詞彙,結構,邏輯都好好

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我仔都係speech delay兩歲開file,升上學前例牌做政府iq test,分數係高過正常,未到資優
轉數快,但成績一般,因專注力差

大宅

zitzai 發表於 19-3-4 08:53
樓主,你係咪自己湊?如果你本身講嘢唔叻 (見你話 oral 成績) 或者少說話, 佢聽得少自然講得少。你試下好似 ...

佢菲傭同婆婆湊,菲傭講英文,婆婆講廣東話.

男爵府

即係比喻轉數快,5代表聰明一樣!
只是看性格,小朋友是咩類型是他們擅長。

珍珠宮

環保接龍勳章

bb19770101 發表於 19-3-4 08:56

佢菲傭同婆婆湊,菲傭講英文,婆婆講廣東話.

叫婆婆多D引佢講野, e.g.要飲水, 講左唔該先比, 唔好飯來開張口, 要食水果, 叫佢講食蘋果, 講到先比, 講唔到唔緊要, 起碼試過十次八次唔得先比, 唔好手指指或er er 就即刻比佢。

仲有唔好剪碎食物, 剪得太碎影響口肌發展。 真係太大舊, 一開二就夠。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

公爵府

Charlotte_mom 發表於 19-3-4 08:56
我仔都係speech delay兩歲開file,升上學前例牌做政府iq test,分數係高過正常,未到資優
轉數快,但成績一 ...

正想講,要讀書叻的話,專注重要過聰明好多

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

我小朋友語言遲緩做了言語治療,小一入學前追返同齡進度

我講嘢唔叻組織能力差,C6觀察型唔多開口但組織能力好,說重點一針見血,阿女都似我哋,言語治療師話input少,所以output也是相對少的,方法可以係加強溝通(如平日交談15分鐘,可以加到30分鐘)和說故事卡等等

另外,她理解力邏輯很好,所以除oral外,其他都算中上

數理強,思考型,觀察而後動,我細個時都係咁,但keep到名列前茅成績,希望佢大個放膽D,否則group discussion會輸蝕D。

P.S.我小朋友主力都係菲傭和我放工湊(唔知對言語有冇影響)

象牙宮

monsterparentss 發表於 19-3-3 23:03
我仔細個好遲講嘢,表情好呆,身體唔靈活。

原來佢思考形小朋友,樣樣都諗過先做先講。
男仔好多係咁為,
亞仔二歲幾都係講唔多講野,當時重擔心佢有問題,
點知一開口講就一句過,無咩bb 話,
發現仍係要睇清楚思考過做到先做類型。

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章

我女説話特別遲, in N班時,係大B都只有一閒收。我當時幾乎想去做語言評估。
到k3畢業禮可以上臺致辭,面對幾百觀衆,都no problem. 只要是認知沒有問題,現時不要太擔心。

男爵府

bb19770101 發表於 19-3-3 22:53
兩歲已可知是否聰明?

我B已兩歲,speech delay, 只識講二十個單字, 認知ok, 但唔願開口講.

有D小朋友的確,可以一歲便「上運」,有D男人,九歳十歳先上運。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

健康同開心成長已經夠了... 叻唔叻都唔係好重要... 唔好擔心呢樣野...

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

真人例子,我仔兩歲時講嘢唔合格,健康院要我半年後返去再check,再唔ok要接受治療當時我好唔開心又勁擔心,怕佢有遲緩,本身佢已經早產,一出世追磅數已經令我好大壓力眼見身朋友啲仔女講得好叻,佢仲係講唔到句子,只識八組叠字,發音又好奇怪,我曾經擔心佢弱聽點知兩個月後佢突然進步神速,日日機關槍咁講不停
到上小學去政府機構check IQ,竟然係資優兒,記憶力超強,所以你都唔使氣餒,小朋友有無限發展潛力,係你估唔到㗎

我要記得幸福......

男爵府

laalaap 發表於 19-3-4 02:23
請問思考/觀察型應該點揀學校?thx

其實考小學果陣,無細諗。不過事實証明,如果interview有一大群小朋友搶答果啲,佢多數考唔到。

經過小學生活,覺得傳統學校幾適合我仔仔,佢鐘意坐定定吸收知識,亦唔怕做功課

亦因為身體唔靈活嘅關係,初小都有俾“活潑”嘅小朋友蝦,有老師“保護”下會好啲!

首頁

尾頁

跳至