自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

zaba 發表於 19-3-4 12:47
樓主,我囡都係呢個歲數
我哋係多語家庭 (父母各自同囡講母語,然後兩公婆講英文溝通),加上我囡比較內斂, ...

我有同佢讀書, 但未讀完第一頁, 佢已翻書到最後—頁, 唔比佢翻書, 佢會喊及發脾氣!
或讀咗幾分鐘,唔理我走開!

侯爵府

我見佢講野唔叻,自己加強佢語文能力,(大量阅讀)暫時中文多數A,英文成绩更是TOP

後天好重要.

男爵府

牛年勳章

chinatea 發表於 19-3-4 13:20
回覆 拉比2018 的帖子

社工話有言語遲緩,唔敢同人溝通就會有埋自閉架,所以要係5歲前就要搵多D相關課程,活 ...

我仔學校没有幫我仔揾社工,系唔系要自己去揾,同埋佢都鍾意同小朋友玩,只系好小溝通,咁嘅事情况使唔使揾社工?

男爵府

牛年勳章

chinatea 發表於 19-3-4 13:53
回覆 bb19770101 的帖子

比錢咪快low,至慘問過好多間,都係要社工推介先有位,好似協康會,好似屯門有間值情 ...

協康洗唔洗錢,一定要社工推介?

珍珠宮

大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

monsterparentss 發表於 19-3-4 11:03
其實考小學果陣,無細諗。不過事實証明,如果interview有一大群小朋友搶答果啲,佢多數考唔到。

經過小學 ...

Thx
呢個正係憂慮.....唔知點揀
國際學校怕唔適應,每日有新事物「挑戰」學生主導學校又唔知適唔適合,傳統學校太多學生,怕埋沒咗個人能力,變咗隱形.....(幼稚園)

男爵府

回覆樓主:

如果佢唔聰明,請問媽媽,你還愛佢嗎?

做人平安健康已經好好,冇人可以保證聰明就一生快樂無憂,係咪?

媽媽,你想太多了!

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我孫就係唔識講,成日想同人玩就會用拍呀,推呀來等同學注意佢,好多時就會推到人,成日比家長投訴,有D家長成日話佢有精神病,叫半班家長迫佢轉校,後來學校解釋比佢地知,佢有言語遲緩,有D家長明白,但有D家長仲係好激,所以校長即刻搵社工幫忙,我朋友個孫女都係類似,但女仔就冇咁大膽,好多時會喊同大叫,佢間校長就要佢孫女轉校,冇後援,都係返健康院求助,話就要等年半,佢都係等左9個月就已經有堂比佢上啦.
<br><br>

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

要轉介low,私人果D,8000.-一個半小時一次呀...
<br><br>

大宅

我大女都speech delay 加牙咬不夠力,只可等佢慢慢。改善,3嵗先講到一句句子,4歳已咀gel gel

不用太担心,小朋友有不同发展速度

男爵府

牛年勳章

chinatea 發表於 19-3-4 15:19

我孫就係唔識講,成日想同人玩就會用拍呀,推呀來等同學注意佢,好多時就會推到人,成日 ...

老師話留意到我仔會同隔離同學仔傾計,不過聽唔到佢講乜

水晶宮

我孫都係坐唔定,周圍同人傾計,但兩個都係講星球話架,老師話放完新年假,佢進步左肯長D時間坐定上堂,同埋佢開始同老師有對答,仲聽到佢講咩,希望佢一路進步啦.
<br><br>

水晶宮

我仔2歲時好笨, 乜鬼都遲過人, 又唔識講野, 返playgroup老師話佢發展遲緩, 叫我帶佢去check下

因講野唔叻, kg考唔到名幼, 小學interview瓜晒, 考paper才比佢叩到門

佢大個咗一切正常, 讀書成績幾好, 依家高中, hea住讀, 傳統名校, 好多科都排級頭20名

用戶要求終止服務

回覆樓主:

兩歲真係太細,日後嘅發展根本估佢唔到.....所以,你根本唔使驚.....

bb19770101 發表於 19-3-4 08:36
謝謝各位回覆!
我安心了些。因我b有上playgroup, 很明顯她的說話能力很弱, 加上n班面試, 全程—個字都唔講 ...

Hello bb19770101,每個小朋友的性格和發展步伐都不一樣,最重要係爸媽及照顧者對小朋友有耐性,提供一個適當鼓勵及學習機會的語言環境,增加佢溝通的意欲。小朋友鍾意模仿爸媽講說話,媽媽可以多D時間同佢相處和互動,用誇張口型示範佢睇點樣發音。多D描述眼前事物及日常活動,將小朋友會講的單字/詞和動作連結,例如當媽媽洗手時講: 「媽媽洗手」,當小朋友玩緊波時講: 「(小朋友名) 玩波波」,平時可以利用不同問句,例如「(小朋友名) 做緊咩」或「(小朋友名) 想要咩」 ,可以提高小朋友的理解與表達能力。媽媽有冇試過?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

首頁

尾頁

跳至