自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

pumpumpurin 發表於 19-3-4 14:44
而家咪全香港都知囉...如果真係有人因為畢業無得影相而唔揀呢間中學....呢個人好極都有限啦。
咁即係話... ...

如果早d比大家早d知道校規就好。入左學才唸轉校,機會太微了,唯有死守,或被報警了。

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

pumpumpurin 發表於 19-3-4 14:44
而家咪全香港都知囉...如果真係有人因為畢業無得影相而唔揀呢間中學....呢個人好極都有限啦。
咁即係話... ...
上面都有講上幾屆係可以影, 係今次唔比佢地影, 所以D 學生先咁爆JE

學校係有好多規條, 但如果係因為唔同既學生有唔同安排, 咁就好難怪D 學生會嘈

公爵府

tester5 發表於 19-3-4 14:48
如果早d比大家早d知道校規就好。入左學才唸轉校,機會太微了,唯有死守,或被報警了。

...

依家呢班同學可能就係死守到 last day ,犯法就話要報警,但係原來呢間學校犯校規都要報警

侯爵府

KK07 發表於 19-3-4 13:12
我信唔係校長下令報警。現任校長從前喺SPCS做過副校,當年佢對d同學好友善。 呢單嘢,我估係d教咗多年嘅老 ...

校長知唔知就真係唔知
但縱容校內有咁的事發生。校長同相關老師難辭其咎。

伯爵府

WChan 發表於 19-3-4 16:08
上面都有講上幾屆係可以影, 係今次唔比佢地影, 所以D 學生先咁爆JE

學校係有好多規條, 但如果係因為唔同既 ...

點解唔改得啫...如果咁就要爆的話,如果咁就要刻意同學校對抗的話,我認為100%學生錯。

水晶宮

pumpumpurin 發表於 19-3-4 16:57
點解唔改得啫...如果咁就要爆的話,如果咁就要刻意同學校對抗的話,我認為100%學生錯。
...

如果只係某d老師因個人喜好而改,正常人都會覺得被針對

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

好有興趣知點樣個個大聲爆粗
攪到個老師咁火
(拿我不嬲話中學生爆粗好平常,係d家長唔信之嘛,band one女校無例外)

大宅

攪到報警未免有d誇張

水晶宮

老師處事不公,學生反應激烈,態度唔好爆埋粗。最多係call家長投訴貴子弟品行,點都唔係報警卦。

到搞大件事,就扮晒嘢話擔心學生,呃邊個呢!

珍珠宮

cathy-tse 發表於 19-3-3 23:53
不知所謂嘅學校

有女都唔好俾佢入嚟呢間學校讀
名話生話語權確係唔同, 上次斬鬼樹個畢業大狀, 返去母校做炸兩, 唔比斬

自問幾十年揾食, 仔都無時間理, 手停口停個班望塵莫及

好多人搶住入"不知所謂"名校架

男爵府

cinda72. 發表於 19-3-4 14:15
保持中立,唔跟車太貼
小學雞乍喎,咁樣叫好態度?
就算唔比影,都未至於爆晒粗

唔係中學畢業咩

男爵府

我唔係話爆粗係啱,爆粗無論咩年紀都唔啱,但為何嗰個爆粗?學校多年的教育去了那裡,不是將責任推卸去學校,但教不嚴師之惰,教育不是一堆教規就能把學生教好,要學生心咁情願跟隨才是辦教育。

學生爆粗是表達不滿情緒,但學校有否教育學生遇上不滿時要如何恰當地表達(用非粗口)?還是從來做學生都不可以表示不滿?這正正香港教育要檢討的問題⋯⋯

伯爵府

WChan 發表於 19-3-4 17:00
如果只係某d老師因個人喜好而改,正常人都會覺得被針對

你都識講如果啦,大家都係估估下...

伯爵府

2018復活節勳章

fatchu@home 發表於 19-3-4 10:46
其實真心唔明點解唔比人影相。。。又唔係幾百人阻晒成條街,講真,佢地對學校同學有感情先會影啫! :igiveu ...

好似話班女生著住校服坐上欄桿

伯爵府

Charlotte_mom 發表於 19-3-4 17:40
好有興趣知點樣個個大聲爆粗
攪到個老師咁火
(拿我不嬲話中學生爆粗好平常,係d家長唔信之嘛,band one女 ...

大聲爆粗同佢地對質....

其實係咪即係向老師爆粗?

水晶宮

pumpumpurin 發表於 19-3-4 19:31
你都識講如果啦,大家都係估估下...

有睇前文就知道唔係"如果",有好多學生已經係不同 forum講左前屆可以影,就係今屆唔比,好明顯係被針對

伯爵府

WChan 發表於 19-3-4 19:38
有睇前文就知道唔係"如果",有好多學生已經係不同 forum講左前屆可以影,就係今屆唔比,好明顯係被針對
...

咁好可能今年班老師心情唔靚,更年期或者腦退化,炒燶股票、輸左馬或者家庭不和,所以要針對班畢業生洩憤。

琥珀宮

回覆樓主:

kai

首頁
34567...8

尾頁

跳至