家庭理財

跳至
[積金保險] 宏利mpf

首頁

尾頁

大宅

我新公司的MPF都是宏利.大家知不知道中銀保誠做得好不好?因為都有增長.但如果宏利比中銀保誠做得好些,我便轉去宏利.我宏利都是買中華威力和康健.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

回覆 veronicamum 的帖子

大家可以參考這個網站 et net 三年計落 MPF恒指基金賺最多+56.26% 收費也少1.01%

洋房

回覆 veronicamum 的帖子

宏利我揀咗2隻富達、康健同中華威力,增長都ok嘅。講到尾都係要自己睇緊d。
但係一定唔會再揀保守嗰d囉,表現唔好,大市升佢都升得少過人,跑輸通漲真係唔知揀嚟做咩

別墅

crystal媽咪 發表於 19-3-4 10:39
我冇介紹
不過我識人做保險,佢唔係做永明。但係佢都話如果mpf最好就係永明
...

冇錯永明係最好
另外宏利機回報比其他保險公司都係差
而佢嘅危疾&儲蓄 可以用差嚟形容
始終呢間公司嘅計劃係好保守
所以啲朋友問我宏利好唔好
我都叫佢買第二間 (emoji)
好多鬼細節唔會直接同你講
都係果句 買保障 要買得精明

洋房

Vinvin 發表於 19-3-3 23:53
如想進取d, 除左康健,有冇其他好提議?謝謝

報章報道你睇,mpf半年最好及最差表現前5位。

大宅

@巴斯光年 發表於 19-8-23 22:18
報章報道你睇,mpf半年最好及最差表現前5位。

你只睇美股(emoji)。一個計劃唔可以得兩三只偶爾做得好先得,要平均5年到10年數據,而且要無論高中低風險嘅計劃都平均好。
因為唔同年齡層唔同市況都會轉下基金,咁就唔怕揀錯。

別墅

crystal媽咪 發表於 19-3-4 00:36
我朋友話永明最好,有成team人睇住mpf。不過我冇介紹

我都用緊永明, 唔錯

洋房

Vinvin 發表於 19-3-3 23:53
如想進取d, 除左康健,有冇其他好提議?謝謝

報章報道,今年上半年最好表現mpf, 參考下。

洋房

crystal媽咪 發表於 19-3-15 07:14
做保險嗰個話永明最好,不過唔係sell我。佢講,我又唔熟,我都會信佢。

#agent或各位不用再pm

我堅用過真係麻麻地。。。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

bettyhuisumsum 發表於 19-8-28 11:41
我堅用過真係麻麻地。。。

永明麻麻地??
我用銀聯信託同埋唔知邊間,都ok
不要從別人的嘴裡去認識我

洋房

crystal媽咪 發表於 19-8-28 12:03
永明麻麻地??
我用銀聯信託同埋唔知邊間,都ok
yes 我舊公司用永明

洋房

其實MPF最重要是,唔同時期,要買中個市場!因為間間公司同一市場基金相差唔會太過遠!

首頁

尾頁

跳至