嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

kath0823 發表於 19-3-24 16:54
其實揸藥膏只是治標唔治本,想小朋友完全好返主要系增強佢的免疫力. 我之前小朋友都系咁,揸好咗過幾日又 ...

可否pm我醫生資料呀?謝謝你

禁止訪問

複式洋房

回覆 kath0823 的帖子

可否介紹兒科醫生給我?

禁止訪問

大宅

我之前在屈記藥劑師介紹了一隻沒有類固醇和香料的濕疹膏叫Wasser. 效果很不錯!

民房

https://www.facebook.com/627982390600318/videos/614033925673810?metadata=k2jYN9y2dW2zgSq0gZeoh65uS3zNtufktfhlWZPNMxsWjc8JsWgQwgZAXs+h1BINlqpmfWnrcpsekhGRVfh65C1s&sfns=mo劉小慧從中醫學得自制蛋黃油搽濕疹患處

民房

https://www.seedoctor.com.hk/dr_detail-1.asp?dr_doctor=1165李祖棋醫生。

複式洋房

我bb三個月開始兩邊面有濕疹,兒科醫生教用魚油可以消炎,所以每次一發就會比BB食用魚油啫落咀仔比佢食,通常兩日便會退,再搽保濕cream 加medela羊脂,宜家8個月完全斷尾! 冇再返發了,感恩。需要資料可pm我,希望幫到大家!

洋房

回覆 kath0823 的帖子

請問可否PM資料?🙏🏻

禁止訪問

別墅

emmy_chan 發表於 19-5-8 01:00
我bb三個月開始兩邊面有濕疹,兒科醫生教用魚油可以消炎,所以每次一發就會比BB食用魚油啫落咀仔比佢食,通 ...

Please pm

複式洋房

我bb三個月開始兩邊面有濕疹,兒科醫生教用魚油可以消炎,所以每次一發就會比BB食用魚油啫落咀仔比佢食,通 ...

什麼魚油?可以在哪裡買到?

別墅

回覆 HAPPYBOBB 的帖子

[color=rgb(43, 43, 43) !important]濕疹可根治,自己和BB 食得有營養啲,特別係魚油、益生菌和維他命A.

找出濕疹元凶【蘋果日報】香港夏天天氣又濕又熱、秋天溫差及濕度改變大,加上空氣質素不佳,使不少有濕疹問題的人叫苦連天。濕疹引致的痕癢、脫皮、泛紅等,不但影響日常生活,亦令人因外觀變化而大失自信。但最令人困擾的是治療濕疹的過程反覆、易復發,短則數月、長則數年,難以根治。濕疹的成因主要分為環境或食物過敏,就由身為營養師的我和大家探討一下由食物敏感引起的濕疹吧。我們常常聽說「有濕疹就避免進食濕毒的食物,如牛肉、奶類製品、海鮮等。」雖然營養角度並無「濕毒」概念,但食物的確可引致身體的過敏反應,造成濕疹。

【第一步】避開致敏原

可致濕疹或過敏反應的常見食物:小麥、大麥、燕麥等含麩質的穀類;牛奶、芝士等乳製品;蝦、蟹等甲殼類海鮮;花生、杏仁、腰果等堅果;黃豆及其製品;牛肉、蛋及其製品。最直接簡單的預防方法便是避開致敏原,除了避免進食以上食物的原形外,我們亦應留意包裝食物上的陷阱。在包裝上找出有否「此產品含有麩質、蛋、奶製品」的標語,或在材料列表中找出是否使用了致敏食物作為原料。不妨先查看清楚食物的成份標籤,再決定是否購買。

【第二步】增強皮膚免疫力

患者可多進食含有以下營養素的食物,以紓緩濕疹情況。

【維他命A、胡蘿蔔素】

有助皮膚細胞更新及修復,減輕皮膚痕癢、脫皮的情況。

食物來源:深綠/橙色蔬果(如胡蘿蔔、南瓜、番薯、菠菜、柿子)、豬肝、牛奶、雞蛋

【維他命B】

有助皮膚的正常代謝及保濕,維持皮膚黏膜的健康。

食物來源:牛奶、雞蛋、肉類、糙米、燕麥、果仁、大豆

【奧米加三不飽和脂肪酸】

可抑制前列腺素分泌,有助抗發炎作用,減少濕疹引起的紅腫不適。

食物來源:深海魚(三文魚、吞拿魚、沙甸魚等)、亞麻籽油、果仁、魚油

牛奶、蛋、果仁等可能致敏原也是以上營養素的食物來源,如進食這些食物後並無即時或延遲的過敏反應,便不應盲目戒口,保持均衡飲食更有助身體增強免疫力,以對抗濕疹。

撰文:吳耀芬

編輯:施明慧

子爵府

有須要呀,麻煩你share d info 比我,thanks !

洋房

知唔知咩原因令佢濕疹?
我仔2邊面都有, 開始以為人奶我食左花生雞蛋牛奶事, 又以為係床單之類, 之後原來因為天氣太濕.

我都有用類固醇, 因為佢太痕訓得唔好.....之後好返KEEP住要保濕同比緊益生菌佢食, SO FAR而家穩定左.

我之前BOOK左個中環好出名既醫生, 我1月book6月尾先有得睇-.-, 雖然而家好返,但我都會照睇左先.

茶面我都用左不下10隻先試到一隻係work>.<

民房

回覆 AllyChung_FB 的帖子

我也知道一些能夠有效醫治的資料,如果有興趣的話,可以Pm我

別墅

Please pm

複式洋房

kath0823 發表於 19-3-24 16:54
其實揸藥膏只是治標唔治本,想小朋友完全好返主要系增強佢的免疫力. 我之前小朋友都系咁,揸好咗過幾日又 ...

請問是哪位兒科醫生?

複式洋房

cc222 發表於 19-6-14 23:49
請問是哪位兒科醫生?

sorry 之前去咗旅行而家先覆你

複式洋房

fa_chan 發表於 19-6-2 01:14
有須要呀,麻煩你share d info 比我,thanks !

sorry 之前去咗旅行而家先覆你

首頁

尾頁

跳至