嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Xmas吸收勳章

主要係塊臉,已睇過西醫揸過類固醇,揸完好返,一停用過幾日又番發(emoji)唔想成日依靠類固醇,長遠用始終有副作用。請問有冇jm嘅小朋友用過邊隻濕疹膏/cream 有效?謝謝(emoji)(emoji)

大宅

我試過好多款cream勤揸都只可以保濕,減慢惡化,暫時得physiogel, DML 最有效止痕

伯爵府

Xmas吸收勳章

Ember 發表於 19-3-4 12:13
我試過好多款cream勤揸都只可以保濕,減慢惡化,暫時得physiogel, DML 最有效止痕
...

我依家都係買唔同嘅cream 俾佢試,真係好煩惱呀(emoji)
回覆 HAPPYBOBB 的帖子

Hello HAPPYBOBB, 一般搽類固醇藥膏2-3日濕疹情況會有所改善, 但敏感細胞有機會仍然活躍, 可能要搽夠7日/按醫生指示用藥。濕疹bb皮膚會較乾燥, 沖完涼後可以幫bb厚厚甘搽成份天然, 無色無味既保濕膏按摩吸收, 為皮膚保濕, 最有效減低濕疹復發就係搵出致敏源而避開, 常見致敏源有牛奶蛋白、化學物、花草、塵蟎等, 醫生有冇講有d咩致敏源要注意呢?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

伯爵府

Xmas吸收勳章

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-3-4 15:59
回覆 HAPPYBOBB 的帖子

Hello HAPPYBOBB, 一般搽類固醇藥膏2-3日濕疹情況會有所改善, 但敏感細胞有機會仍 ...

我揸咗3-4日佢好返就停,原來要揸成7日架
HAPPYBOBB 發表於 19-3-4 16:36
我揸咗3-4日佢好返就停,原來要揸成7日架

醫生會按BB情況處方適當劑量嘅類固醇藥物,通常揸夠7/跟醫生指示,有助減少敏感細胞活躍機會,只需係患處搽上薄薄一層,搽嘅範圍比患處略大少少,藥膏呈透明狀就可以喇。 加強保濕黎(天然椰子油/橄欖油/凡士林)保護佢幼嫩皮膚,形成屏障作用,部份BB大左免疫系統叻D會少左敏感反應。加油!

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

伯爵府

Xmas吸收勳章

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-3-5 15:05
醫生會按BB情況處方適當劑量嘅類固醇藥物,通常揸夠7日/跟醫生指示,有助減少敏感細胞活躍機會,只需係患處 ...
多謝鼓勵, 其實我真心希望唔用類固醇, 但如果唔用濕疹範圍又會越嚟越大, 真係好焦奈....
HAPPYBOBB 發表於 19-3-5 15:38
多謝鼓勵, 其實我真心希望唔用類固醇, 但如果唔用濕疹範圍又會越嚟越大, 真係好焦奈....
...

唔好客氣 依照醫生指示下使用就唔駛太擔心,只有不當/長期使用類固醇藥膏,才可能有明顯副作用(例如皮膚變薄、毛髮增加),保持家居環境清潔,衫仔、床單多曬太陽。治本方法係增強佢免疫力,搵出致敏源並且避開,醫生有冇懷疑小朋友係什麼原因呀?

大宅

HAPPYBOBB 發表於 19-3-5 15:38
...

我兩個小朋友都係,時好時壞,以為好返,又突然再返發,沒完沒了,筋疲力盡

伯爵府

Xmas吸收勳章

iAntonia 發表於 19-3-18 17:03
我兩個小朋友都係,時好時壞,以為好返,又突然再返發,沒完沒了,筋疲力盡
...

的確係。。。不停買d 膏/cream 俾佢試,佢每次喊完個情況又差d,真係好煩!幾時先好返

別墅

我講我個情況大家可以考慮試下,我個女而家兩個半月,一個月大時眉頭有黃色既異位皮膚炎,到兩個月大時兩邊面濕疹,兩樣我都係用馬油(白罐黃招紙,廿幾蚊一大罐)幫佢搽一次,之後幾日用Bioxxne藍色裝既BB保濕霜,兩樣都係三四日左右就清晒,暫時唔覺有翻發,不過個個BB皮膚唔同,試唔試jm自己考慮清楚。
但我建議馬油最多一星期只可以一次,因為始終唔係BB專用,入面有好多成份未必好,而且無論用邊隻都好,每日我都只會幫BB搽一次潤膚既野,一但好左冇紅同冇鞋手就唔會再搽,BB皮膚有修復能力,唔想用咁多外來野改變佢,有d產品話日日搽,但我就覺得有時BB皮膚未必需要咁多,雖然未必有傷害,但感覺同母乳一樣,多左佢就會覺得自己唔駛造咁多,會惡性循環 (諗下自己以前邊有咁多野,細個皮膚咪一樣咁滑溜,最緊要都係出完外面番屋企要幫BB做好清潔,食水抹手抹面再印乾要做好)

大宅

HAPPYBOBB 發表於 19-3-18 21:46
的確係。。。不停買d 膏/cream 俾佢試,佢每次喊完個情況又差d,真係好煩!幾時先好返
...

大人有濕疹都煩 何況係自己小朋友
加油 睇咗醫生先 唔好擔心太多

伯爵府

Xmas吸收勳章

hyson 發表於 19-3-19 02:43
我講我個情況大家可以考慮試下,我個女而家兩個半月,一個月大時眉頭有黃色既異位皮膚炎,到兩個月大時兩邊 ...

我女bb時眉頭同塊面都同你個女一樣,嗰陣我睇完醫生俾類固醇我,我都冇揸,淨係揸cream 一個月左右就好返。但依家3歲,同bb時嘅濕疹唔同,難搞(emoji)‍♀️

伯爵府

Xmas吸收勳章

EDGO_PO 發表於 19-3-21 00:20
大人有濕疹都煩 何況係自己小朋友
加油 睇咗醫生先 唔好擔心太多

係呀,帶咗佢去睇中醫,唔睇西醫了,睇親都俾類固醇,揸完好返又出過無限loop...

大宅

HAPPYBOBB 發表於 19-3-21 13:46
係呀,帶咗佢去睇中醫,唔睇西醫了,睇親都俾類固醇,揸完好返又出過無限loop...
...

Agree

禁止訪問

禁止訪問

大宅

kath0823 發表於 19-3-24 16:54
其實揸藥膏只是治標唔治本,想小朋友完全好返主要系增強佢的免疫力. 我之前小朋友都系咁,揸好咗過幾日又 ...

甚麼營養素?

禁止訪問

大宅

kath0823 發表於 19-3-24 20:31
要看你小朋友的嚴重程度,醫生會建議你食什麼營養素同份量

請問是哪位兒科醫生?

首頁

尾頁

跳至