懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

karrywong 發表於 19-3-4 18:06
回覆 肥虎虎 的帖子

我有KEEP住食葉酸丸

你留意返自己食幾多mg葉酸
如果真係有地貧係要再加葉酸
反則鐵質係吸收得唔好
要補幾多你可以問返你個醫生

大宅

我第一胎都試過 要叫埋老公抽血
但老公無野就ok了

大宅

karrywong 發表於 19-3-4 16:55
上星期係威院做左唐氏, 抽左血, 岩岩威院打黎話我紅血球體積容量低.... 有無jm知道係咩.....好擔心 ...

家族無
都可能佢地都係癮性架
唔check唔會知

男爵府

上星期係威院做左唐氏, 抽左血, 岩岩威院打黎話我紅血球體積容量低.... 有無jm知道係咩.....好擔心 ...

紅血球容積低係關地中海貧血事,你自己都唔知的話就最多係隱性,佢會叫你老公驗埋睇吓佢有無事

如果兩個都有,BB就有四分一機會係重型地中海貧血,一半機會有隱性,四分一機會無事

驗咗血再睇吓點先,未必有事嘅

大宅

隱性地貧,是但一個無就得ga

大宅

karrywong 發表於 19-3-4 17:10
回覆 abeshan 的帖子

應該無...兩邊家族又無...

飲食改變一下自己吧,食多滴牛肉 豬肝瘦肉湯

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

希望系虛驚一場,同醫生見面,睇報告。

男爵府

我嗰時同你情況一樣MCV低,但鐵含量正常,廣華急call我老公都要抽血,結果我老公都係MCV低。我又再番抽血,話顯示係隱性地貧,喊到我豬頭咁。要再等check我兩公婆係甲定乙,如果一甲一乙都無問題,兩個同類就4份1有機會係重型地貧。

MCV低係隱性地貧指標,如果鐵含量都低就再睇下係咪一般貧血。

最後返抽血啲數據奇怪顯示我唔似地貧,但醫院都有安排我照多次超聲波睇下bb心仔有無大。因為我老公驗左係甲型隱性地貧,如果兩公婆都係甲型隱性地貧,bb有4份1機會係重型,會心臟發大,同bb唔留得。

好彩最後都無事,我囡兩個多月大喇。
樓主,希望你同我一樣虛驚一場啦。記得爬下文,見醫生時就可以問清楚。

別墅

回覆 阿隨 的帖子

多謝你既分享但你記唔記得你個時係醫院打比你話check到有老公驗左係甲型隱性地貧, 定係番去做檢查先知
因為尋日姑娘比左個期我4月番去睇結果, 然後取消左本身7月個個期, 佢話唔駛我走兩次, 4月做埋本身
7做個d野
但我忘記左問佢如果check到有其中一個有
隱性地貧會唔會打電話通知左我地先....
擔心如果兩個都有
隱性...如果愈遲知風險咪愈大....

男爵府

karrywong 發表於 19-3-6 10:29
回覆 阿隨 的帖子

多謝你既分享但你記唔記得你個時係醫院打比你話check到有老公驗左係甲型隱性地貧, 定係 ...

兩個隱性件事係好急架,我自己第一次抽血有問題已隔幾日call我老公翌日即抽,我自己都要抽多次話再驗咁。然後無記錯如果出事會一星期定兩星期內有通知。無野就按返產檢見,我無收到call就跟產檢,不過個高級醫生穩陣比我照多次。

如果醫院唔急反而大機會平安渡過,因為如果同係隱性就建議要再驗個胎,如果重症,係乙型就要跟法定流產限期前做手術,甲型就不限,所以如果有問題,醫院係勁急架。

你可以打去醫院問清楚,同提早嗰個係咩期,係咪照結構??我嗰時等咁短都好焦慮又喊,自己諗過晒如果係乙型嘅自己要唔要,都有刨地貧資料,真心明白係勁擔心。

大宅

karrywong 發表於 19-3-4 17:12
回覆 肥虎虎 的帖子

咁死了...唔通我自己有都唔知

唔出奇,我朋友自己驗咗冇地貧冇隱性(但佢媽媽有),生咗女女有輕微嘅地貧,問老公話冇,最後老公驗血先發現老公有隱性地貧

別墅

回覆 阿隨 的帖子

咁你地當時係番去產檢睇結果先知道
老公係甲型隱性地貧? 定有電話通知?

提早個個期係普通產檢期黎 佢話順手睇埋結果 結構又係另一個期
其實我都係最擔心 如果兩個都有
隱性地貧 驚bb係重型姐
不過如果係咁醫院應該唔會等四月番去睇結果先通知我地掛....

男爵府

karrywong 發表於 19-3-6 15:14
回覆 阿隨 的帖子

電話通知我老公個結果,要我返去聽姑娘講解再抽血檢驗。由於我產檢期近,佢話無事就跟返個期。

你老公抽咗未丫??

大宅

回覆樓主:

即使2個都係隱性都未必生到重型地貧bb,要睇2夫婦本身有幾多個地貧基因

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

咁有冇話叫你幾時返去檢查?你到時候要問清楚亞

大宅

karrywong 發表於 19-3-4 18:06
回覆 肥虎虎 的帖子

我有KEEP住食葉酸丸

如果本身係血容比正常細,即使冇懷孕都需要補充額外葉酸,即係你而家要比一般孕婦攝取更多葉酸!

別墅

回覆 阿隨 的帖子

唔該晒你既分享, 尋日同老公一齊番威院抽左血了

當時忘記左問姑娘會否電話通知結果

別墅

回覆 asukav6 的帖子

哦, 原來係咁, 本身好擔心我地兩個可能有隱性都唔知 聽到你咁講放心好多

我自己係知道有左之後先補葉酸…可能咁都有影響

別墅

回覆 我要做媽媽 的帖子

尋日同老公去左威院抽左血了 等結果中...

男爵府

karrywong 發表於 19-3-6 15:42
回覆 阿隨 的帖子

唔該晒你既分享, 尋日同老公一齊番威院抽左血了

應該1星期左右有電話就有問題~無收到就無問題

首頁

尾頁

跳至