跳至

首頁

尾頁

複式洋房

計劃帶2歲小朋友回加拿大定居(小朋友已是公民), 請問加拿大是否有健康院可如香港健康院般跟進小朋友成長情況?
如是請問到步後應辦理什麼手續才可享用加拿大健康院服務?
我可從那個網頁了解詳情? THX

複式洋房

monchhi2014 發表於 19-3-4 17:53
計劃帶2歲小朋友回加拿大定居(小朋友已是公民), 請問加拿大是否有健康院可如香港健康院般跟進小朋友成長情 ...

喺Toronto 小朋友可以睇family doctor or paediatrician, 兩歲開始係一年一次 body check,預防針都係喺診所打。

以我所知Vancouver都係類似嘅arrangements... 其他provinces我諗都類似?

男爵府

回覆樓主:

Alberta亞省,到埗後可以拎埋香港針咭去就近 Alberta Health Centre登記見姑娘,睇吓有咩針要補打同埋入番record,有D針會有姑娘去學校幫小朋友補打。

複式洋房

Nuijibee 發表於 19-3-5 01:13
喺Toronto 小朋友可以睇family doctor or paediatrician, 兩歲開始係一年一次 body check,預防針都係喺診 ...

即到步後先找兒科或家庭醫生, 再跟進打其他針?

複式洋房

mrshau 發表於 19-3-5 14:00
Alberta亞省,到埗後可以拎埋香港針咭去就近 Alberta Health Centre登記見姑娘,睇吓有咩針要補打同埋入番r ...

好, 明白, many thanks

複式洋房

monchhi2014 發表於 19-3-5 16:21
即到步後先找兒科或家庭醫生, 再跟進打其他針?

Yes I think so

別墅

我2015年回流溫哥華,呀仔當時一歲,帶哂針紙過嚟去BC Health Service,佢地會幫妳對返針紙(要英文),然後會幫小朋友打需要嘅針

複式洋房

即我帶香港健康院針卡去就可以?

別墅

monchhi2014 發表於 19-3-18 11:14
即我帶香港健康院針卡去就可以?

係,但一定要有英文

首頁

尾頁

跳至