烹飪搵食

跳至
[用具] 焗爐

首頁

尾頁

男爵府

請問焗爐大多數用機械式調較時間,並不似微波爐用電子時間,是否因為怕易壞?因為我見美的出了電子較時間及温度,好似幾好,有人用緊嗎?

大宅

回覆樓主:

我個係格兰仕

【格兰仕烤箱家用烘焙多功能全自动小型蛋糕电烤箱32L升大容量智能】https://m.tb.cn/h.3DT7q9P?sm=84b7d8 点击链接,再选择浏览器咑閞;或復·制这段描述¥TJtEbvtNtPD¥后到(emoji)淘♂寳♀(emoji)

電子有道煩係佢咩程式已經有預定度數, 有時我焗其他野想要呢個度數要試幾樣先岩❨可能少用❩, 不過貪平都ok既

男爵府

請問用左幾耐,咁多年來啲焗爐都唔用電子板,可能怕太熱會壞,請問常用嗎?多用高溫如焗包嗎?
噢,無諗過電子不能自己調較温度,等我睇清楚美的是否一樣,謝謝提醒

禁止訪問

男爵府

moumoushau 發表於 19-3-5 08:54
似乎冇乜關係.

你地唔覺得焗爐個摟掣都唔知準唔準?5分鐘定4分鐘?如果電子就最準啦。咁多年啲焗爐都系咁,無理由㗎?

大宅

yoyo123 發表於 19-3-5 00:05
請問用左幾耐,咁多年來啲焗爐都唔用電子板,可能怕太熱會壞,請問常用嗎?多用高溫如焗包嗎?
噢,無諗過 ...

電子板可以自己調教, 問題由佢個度數去教自己想要既, 慢到你會想死甘囉 , 焗爐都預你焗包焗其他高溫野, 無問題。

侯爵府

陪月勳章

電子板易壞雖然有時間制幫你計時﹐
機械扭無咁易壞但要自己計時。

睇你 buy 邊樣。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

是因為成本問題,也因為焗爐不需要很精準的時間,多數用timer輔助,例如焗蛋糕,已經是對時間要求相對高的了,如果用電子溫控自動停,但你當時又未能及時操作處理蛋糕,讓它留在爐內,這樣反而個蛋糕會因為溫度跌而回縮甚至塌

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

有些電子溫控的焗爐,我反而希望timer用返機械式,但溫控的確有必要電子,可以+-5度,機械式的通常是+-15度,即係話超過預設溫度15度停機,低過預設溫度15度開機。
我個焗爐是電子timer的,通常都會將 set多10-15分鐘,有時甚至更多,停機都系靠人手好啲。

男爵府

kenstin 發表於 19-3-7 08:44
有些電子溫控的焗爐,我反而希望timer用返機械式,但溫控的確有必要電子,可以+-5度,機械式的通常是+-15度 ...

多謝你的回覆,好淸楚明白了,請問你用哪一個牌子,原來發覺格蘭仕用光波的,不知道是輔助或是有部份機有,以前用過德國宝光波爐,覺得唔好,你有沒有這方面的心得?

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

我那部是淘寶回來的,不值一提。
焗爐分兩種發熱線,你講的光波應該是石英的,一些小爐或者歐洲機會用到,這類用來整肉類會好啲,但蛋糕和麵包就可能偏乾,我還是建議用一般的鋼發熱線,火力較溫柔,這類發熱線有分一條條,或M型的,最好選擇M型,因為M型的是一條發熱管,一條條的可能分開上下各4條,萬一買到每條火力不均就頭痛了。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

yoyo123 發表於 19-3-5 13:34
你地唔覺得焗爐個摟掣都唔知準唔準?5分鐘定4分鐘?如果電子就最準啦。咁多年啲焗爐都系咁,無理由㗎?
...
一向用長通, 自己Set timer, 半分鐘都得, 人手去熄機啫。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

kenstin 發表於 19-3-7 09:32
我那部是淘寶回來的,不值一提。
焗爐分兩種發熱線,你講的光波應該是石英的,一些小爐或者歐洲機會用到, ...
M型管的多數大部, 廚房放唔到, 因為有時會焗肉, 唔可以放廳
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

男爵府

andyman 發表於 19-3-7 12:01
一向用長通, 自己Set timer, 半分鐘都得, 人手去熄機啫。

Thanks

大宅

回覆 有大食大 的帖子

Great.

首頁

尾頁

跳至