自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

藍星人民 發表於 19-3-5 10:11
回覆 肥虎虎 的帖子

我3年前箍完隱適美又係唔知點解冇retainer, 我又唔知要帶, 宜家都開始移位.. ...

箍隱適美唔駛戴retainer架咩

大宅

認識瑞士牛牛第二回

siu-mai 發表於 19-3-5 12:56
箍隱適美唔駛戴retainer架咩

要戴嫁

男爵府

畀面勳章

回覆 siu-mai 的帖子

要架, 但個牙醫叫我帶最後個套定位, 唔知係唔包定點, 總之佢無講, 我又無問

大宅

choiyan05 發表於 19-3-5 09:39
retainer應該帶幾多年先收手唔洗再帶?

可以嘅話戴一世

珍珠宮

siu-mai 發表於 19-3-5 20:41
可以嘅話戴一世

戴一世 有d辛苦又麻煩,為左棚牙

點解我見我d大陸親戚佢哋箍完牙後都唔洗戴嘅,都唔見會走位,點解香港箍完要戴一世?

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

硬任務 發表於 19-3-5 07:46
走位是因為夜間你無再用retainer? 就算再箍之後, 亦不排除日後會再走位。

認同
關鍵在於箍完牙的頭一年,除咗食飯,刷牙外,一定要24小時戴住,否則會走位!

大宅

hellomiki 發表於 19-3-5 20:53

點解我見我d大陸親戚佢哋箍完牙後都唔洗戴嘅,都 ...

其實我上顎有mock牙先有移位,下顎無mock牙就無移位問題

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

肥虎虎 發表於 19-3-5 07:48
所以一定要帶retainer

絶對要

大宅

siu-mai 發表於 19-3-5 20:57
其實我上顎有mock牙先有移位,下顎無mock牙就無移位問題

係呀,通常有mock特别易移位!

水晶宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

其實真心唔明,以前個年代又係箍傳統,而家又係箍傳統,以前冇穩定器呢樣嘢嘅噃

伯爵府

肥虎虎 發表於 19-3-5 07:31
會平,因為唔需要再脫牙
我可以做你介紹人
當初我都係揾介紹人平幾千

請問邊區,我case同你一樣,想揾港島區refer

大宅

goldpiglet 發表於 19-3-5 22:10
其實真心唔明,以前個年代又係箍傳統,而家又係箍傳統,以前冇穩定器呢樣嘢嘅噃 ...

以前都有架喎

大宅

goldpiglet 發表於 19-3-5 22:10
其實真心唔明,以前個年代又係箍傳統,而家又係箍傳統,以前冇穩定器呢樣嘢嘅噃 ...

係咩?原來以前無架

不過聽講年紀細箍係唔會點移,成年人因爲牙骨已有記憶,箍牙唔戴retainer就好容易移位

男爵府

肥虎虎 發表於 19-3-5 07:31
會平,因為唔需要再脫牙
我可以做你介紹人
當初我都係揾介紹人平幾千

Can u pls pm 重cool 牙醫資料?thx

男爵府

hellomiki 發表於 19-3-5 20:53

點解我見我d大陸親戚佢哋箍完牙後都唔洗戴嘅,都 ...

認同戴retainer好麻煩,每晚同每朝都要extra 做d野。 Retainer要經常保持清潔, 瞓覺有舊野塞住個嘴又唔舒服, retainer嘅鐵線刮到咀, 又有機會生飛滋.....等等, 好多麻煩嘢

男爵府

siu-mai 發表於 19-3-5 23:05
係咩?原來以前無架

不過聽講年紀細箍係唔會點移,成年人因爲牙骨已有記憶,箍牙唔戴retainer就好容易移 ...

唔係。 我小朋友都係初中,佢先cool下面, 上面要mok牙先。一mok完牙,有空位, 過一排見d牙明顯地移向空位個邊

大宅

janice1226 發表於 19-3-6 00:07
唔係。 我小朋友都係初中,佢先cool下面, 上面要mok牙先。一mok完牙,有空位, 過一排見d牙明顯地移向空 ...

你係講緊cool牙嗰陣啲牙郁?呢個正常呀,cool緊一定會移

我係講緊cool完牙嘅移位情況

大宅

greentea14 發表於 19-3-5 23:51
認同戴retainer好麻煩,每晚同每朝都要extra 做d野。 Retainer要經常保持清潔, 瞓覺有舊野塞住個嘴又唔舒 ...

我個Retainer冇鐵線,係膠牙套
戴固定器係好麻煩,牙同牙套都要keep得好乾淨,唔係滋生細菌蛀牙就慘

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

有小小走位,但咬合舒適,所以唔打算再攪了。

男爵府

siu-mai 發表於 19-3-5 20:41
可以嘅話戴一世

一開始係咪都要帶足全日,後期先淨係訓覺帶?
我就來拆cool 都唔知帶足全日既日子要幾耐好

首頁

尾頁

跳至