自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

我大囡同細囝相差七年,完全無問題,有傾有講,

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

當細B需要去公園,大B已經唔中意玩公園。自己走去打籃球。
好的是可以少理大B, 但少好多機會一齊玩。
大會整古細,細都會蝦下大。
但本質上都是互相喜歡的。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

子爵府

大女2007,細仔2017。剛好10年,家姐好錫細佬,但心態仲好BB,經常同細佬爭玩具玩,但當然會讓細佬多。

珍珠宮

大大妹 發表於 19-3-5 09:06
我3個小朋友,大哥9歲,二哥6歲,妹妹2歲
大個2個感情一般,但佢地同妹妹感情都好好,好照顧妹妹
...

同我情況差不多,大仔同3仔關係好好,但大仔同2仔就

男爵府

我2個囡都系差7年, 佢地有時講點解差咁遠先生妹....家姐衣家都無咩同妹一齊玩/傾計, 因為家姐有自己世界, 有時我會覺得呀妹被冷漠.....可能妹仲系小學階段, 應該仲系要保護.....

大宅

隔得遠媽媽就冇咁辛苦,我仔會幫我抹地執玩具,攞尿片。
岀街幫我揹尿片奶粉。

大宅

我覺得兄弟姊妹相唔相處到係好睇緣份唔係睇年齡,冇緣份嘅相差一兩年都成仇

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

我大細佬好多年,我地感情係超級好!佢細既時候我教佢好多道理,所以佢比同齡既人識諗。佢大個左同我都係好多偈傾,我有野亦會問佢意見。

大宅

回覆樓主:

我2個差12年,開頭都擔心呢樣嗰樣,但大仔做左哥哥明顯成熟左,重點係自己要keep住教佢地,我唔比妹妹蝦哥哥,要尊重,哥哥受尊重就錫妹妹。
最辛苦係照顧方面由頭來過,又要跟出跟入,哥哥讀男校阿妹又冇受惠,不過對我黎講呢啲係其次,佢地兩個相親相愛先係我重點。

寶石宮

回覆樓主:

我覺得係睇兄弟姊妹緣

珍珠宮

朋友對上有5個兄姐,佢係父母意外有左嘅,所以佢最細的阿哥都大佢廿年,佢大姐係佢1歲時結婚,3歲時生仔,全部都相處到

男爵府

我又覺得第一胎係仔 隔得遠少少都無咩問題
始終男仔無女仔咁成熟
加上感情好唔好都係緣份黎
我只希望我同老公百年歸老,兩個有商有量 有個親人陪伴對方

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Moti 發表於 19-3-5 03:21
我屋企有人相差十幾年,細蝦大,經常發脾氣打個大嘅,細嘅而家都十幾歲,咩都靠晒屋企。

不過呢啲,人人唔 ...

我見過差十二年,仲要家姐同細佬, 個細佬就家姐縱壞埋,成30歲仲係港童,結婚都係家姐幫手...

子爵府

南丁媽咪 發表於 19-3-5 03:07
想今年計劃生第二胎,
如果成功就同大仔差七年,
其實幾年前一路想生但同老公未有共識,又覺得一個小朋友都 ...

我對仔囡相差十年,so far暫時沒什麼大問題(可能囡囡還細吧,不到1歲),哥哥非常愛錫妹妹,有幫手照顧及陪妹妹玩。

相處好唔好好睇大嗰個本身的性格,是否喜歡有弟弟妹妹。當時仔仔非常喜歡同細過佢既小小朋友玩,跟我說了很多次非常渴望有弟弟妹妹,所以才敢生第二個。現在有妹妹了,還跟我說想要多個弟弟,不過經濟能力唔許可了。

子爵府

想今年計劃生第二胎,
其實幾年前一路想生但同老公未有共識,又覺得一個小朋友都 ...

我大仔10歳
細女4歲
哥哥好照顧細細妹
無大問題
(反而同二女成日嗌交)

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

其實都要問下大果個想唔想屋企多咗個成員,我仔無問題,亞女就反應大D,唔制

大宅

親子王國15週年勳章

想今年計劃生第二胎,

我大仔同細囡相差九年,哥哥甚麼也不理會,不過看得出好錫妹妹。照顧小孩是一種經歷,不用擔心,add oil!

公爵府

我兩個仔相差7年,由細到宜家大仔24歲都好好感情,大哥會幫手照顧細的,但有個吾好處就是....大仔現在返工不用溫書啦,就成日騷擾細仔,好麻煩

珍珠宮

good_pig 發表於 19-3-5 10:16
我見過差十二年,仲要家姐同細佬, 個細佬就家姐縱壞埋,成30歲仲係港童,結婚都係家姐幫手...
...

我識嘅掉轉,係大佬細妹,個細妹超級野蠻,因為家境算唔錯,父母更加偏幫細嗰個,大嘅好慘,個細嘅成日蝦佢打佢。

男爵府

絕對性格關係,我大髓細個妹13年,不知幾錫佢

首頁

尾頁

跳至