在職全職

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

由兼職開始定點? 超過十幾年無返工,最主要想接觸番社會,唔想成日為主屋企人氹氹轉。
請過來人分享下,唔該先!!!

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我無做嘢12年,在朋友公司做part time先,一年後就搵全職。有reference 會好少少,不過人工比起以前差一半,現在全職工作兩年多,剛剛升職加薪,雖然仲未到以前個數,但覺得算幾好。

大家一起加油

伯爵府

Denise_Chan 發表於 19-3-5 22:52
我無做嘢12年,在朋友公司做part time先,一年後就搵全職。有reference 會好少少,不過人工比起以前差一半 ...
睇到你既情況,好鼓勵作用!!!老實講,我都仲係心大心細,覺得咁耐無出去做野,都幾多擔心
如複雜既人事,體能等。
你之前要刻意先進修,然後再去朋友公司幫手嗎?

男爵府

畀面勳章

Whitechocolate 發表於 19-3-6 00:34
睇到你既情況,好鼓勵作用!!!老實講,我都仲係心大心細,覺得咁耐無出去做野,都幾多擔心
如複雜既人事 ...

沒有進修,因為職位比以前低,諗住攪得掂 一開始全職時,放工後真的很累,太耐無咁用神,而且,個excel 改變好大,vlookup, pivot table, sum if functions 都唔識,好在上司肯教 當然,我都好努力,現在輕鬆好多

另一樣唔習慣嘅係,職位低咗,要幫上司影印/scan等,開頭個心唔舒服,但我真係好想個腦袋重新運作,咁多年無做嘢,覺得自己退步咗,雖然唔係脫節,但諗嘢已無以前咁快,所以都頂硬上,希望自己進步返

男爵府

Denise_Chan 發表於 19-3-6 06:57
沒有進修,因為職位比以前低,諗住攪得掂 一開始全職時,放工後真的很累,太耐無咁用神,而且, ...
我都無做野14年, 近呢年幾先做返野 ~有做野係好D既, 覺得個腦開始郁, 無以前咁腦閉塞

不過, 而家我又想轉工, 因為返緊5.5日, 想轉5日工, 唔知出面而家的市道好唔好呢?

禁止訪問

伯爵府

HealUing 發表於 19-5-23 22:38
平日睇多d 暢銷書藉,有助同人溝通,唔洗下下講育兒經

我都睇唔小你所講的。多謝分享

男爵府

回覆樓主:

呢度好有鼓勵 性

我怕體力支持唔到,又老花,想返半日,下午有時間照顧屋企。但暑假又離開香港3個星期,唔知邊個肯請

伯爵府

mom06 發表於 19-5-24 21:29
呢度好有鼓勵 性

我怕體力支持唔到,又老花,想返半日,下午有時間照顧屋企。但暑假又離開香港3 ...

其實體能一大考驗。我已好小連續4個鐘不停做野。就算平時做家務,最多1個半鐘就停。

可能暫搵兼職,放便暑假出外。

男爵府

Whitechocolate 發表於 19-5-24 21:43
其實體能一大考驗。我已好小連續4個鐘不停做野。就算平時做家務,最多1個半鐘就停。

可能暫搵兼職,放便 ...

我試過連續3日返學校圖書館做義工,每日3个鐘左右,簡單功夫但冇停手,跟住就病左 。好驚返幾日工就請要病假

大宅

回覆 Denise_Chan 的帖子

好鼓舞!我都係成7年沒做寫字樓,有幸搵到份屋企附近既半日兼職。但未搵到前, 一直期望自己能勝任 ,因為職位俾以前低,文書處理沒難度。但做了半個月後, 漸漸覺得自己沒有了當年既幹勁及魄力,做得吃力和緊張到胃痛。
現感到有些失落 ……
Lilypie Baby Ticker

男爵府

畀面勳章

欣媽媽 發表於 19-5-27 15:27
回覆 Denise_Chan 的帖子

好鼓舞!我都係成7年沒做寫字樓,有幸搵到份屋企附近既半日兼職。但未搵到前, 一 ...

開始係辛苦的,我開始返嘅頭幾星期,晚晚好早瞓,因為太累,個腦好少用咁長時間
過後會適應的

別墅

Denise_Chan 發表於 19-5-27 16:01
開始係辛苦的,我開始返嘅頭幾星期,晚晚好早瞓,因為太累,個腦好少用咁長時間
過後會適應的 : ...

我宜家都系翻左一個月左右,4年無做野,初頭入職以為自己搞得掂,但做麽錯麽,俾老闆質疑我是否真系做過相關經驗,上個星期又話我泄露公司機密又再次質疑我。連封mail都唔知道麽野可以轉發麽野晤得………我都懷疑緊我是否真系晤適合份工,

別墅

Whitechocolate 發表於 19-3-5 12:18
由兼職開始定點? 超過十幾年無返工,最主要想接觸番社會,唔想成日為主屋企人氹氹轉。
請過來人分享下,唔 ...

我是跟前辈学习如何变美,如何赚钱,然后投资服装搭配

洋房

你好各位,我岩岩先加入呢個group,一直想要小朋友,無奈工作包括開會,整ppt, marketing 要跑數令我好大壓力日日喊,人人叫我唔好認真但gloabl 日日問條數迫到落黎唔想做都要做....所以我自己辭職了,但又好後悔冇左收入咁....

各位媽媽有冇見解幫到我?

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我都系小朋友讀小學開始做半日兼職,跟住再大少少反一星期2,3日全日既文職,依家小朋友升中我至反全職。肯學肯做就實有人請,剛開始轉全職人工實唔會高,拎反d經驗就會慢慢升。

伯爵府

melodylee113 發表於 19-7-25 22:07
我都系小朋友讀小學開始做半日兼職,跟住再大少少反一星期2,3日全日既文職,依家小朋友升中我至反全職。肯 ...

你好叻。適應到轉型

男爵府

回覆 Siufeibei 的帖子

工作壓力大難有小朋友,人工高又如何。不要覺得可惜,再做下去命都冇,找過份能力做到的工作養好身體。我之前份工都是壓力太大,成日看醫生,現在只做兼職,可以輕鬆地陪小朋友

洋房

回覆 Joyce_Choi 的帖子

謝謝你既回覆。我而家down 到係唔想見人,成日係到瞓瞓到咩都唔想諗,好怕搵唔到工又怕壓力影響身體....成件事好矛盾...

男爵府

回覆 Siufeibei 的帖子

之前的事要忘記,休息夠就要慢慢行返出來,加油💪

首頁

尾頁

跳至