單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

自己工作,平常工作時間姐姐湊,放工回來就自己湊番,有時候真係好驚工人姐姐走咗唔知點算,因為屋企人幫唔到,擔心突然姐姐如果唔做屋工都返唔到,開支咁大都唔知點算,
有冇單親媽咪係同工人姐姐同小朋友住㗎?想搵同路人

複式洋房

imkaylee 發表於 19-3-5 12:45
自己工作,平常工作時間姐姐湊,放工回來就自己湊番,有時候真係好驚工人姐姐走咗唔知點算,因為屋企人幫唔 ...

same case here, 囡十歲
加油!

大宅

me~小朋友6歲,我同阿媽住一齊住,但佢要返工,成日都唔係屋企,而且我工作又忙,所以多數都係工人對住小朋友。

你捱到小學就會好D,因佢返左學,但你都要預左好多功課,一定要搵功課班幫手,冇可能叫工人睇住小朋友自己做功課,除非佢係一個好專心既小朋友。

我又未擔心佢會突然辭工,雖然我對佢確實態度差d (因為我工人成日都唔出聲,做錯野又係咁搵籍口,我又咁忙,冇咁多時間同佢講道理,所以我一黎就發脾氣),但萬一發生,咪唔做野,拎綜媛,唔駛死住,慢慢搵到另一位工人,先再出黎做野。

你離婚既老公完全冇俾謄養費?

男爵府

識多啲就近朋友有工人架囉。有一兩次真係搵唔到人睇,咪人地工人睇埋

利申:支持祖國 反對移民

男爵府

仲有有個計劃叫袋鼠媽媽,D姐姐有愛心架,我工人未攪到証黎前用左兩個星期,要帶B上佢屋企,其實個支出係同請工人差不多,好似只係百零二百蚊日
嗰時諗係plan c, 但咁多年都無用過
利申:支持祖國 反對移民

複式洋房

回覆樓主:

我~亞B由5個半月開始有工人,個衰人老豆冇比過一毫子我,我自由業好D,但同樣好似你一樣擔工人唔做,不過唔驚得咁多,煮到埋嚟先食,仲有我工人唔係真係好好,但無人湊都冇辨法繼續用,現在亞B先得17個月,慢慢長路,宜家全家都我養,好大壓力我仲要租私樓租金好貴,有時諗如果有日搞唔掂就攞綜援算啦加油 同路人

複式洋房

黃小俙 發表於 19-3-6 00:40
我~亞B由5個半月開始有工人,個衰人老豆冇比過一毫子我,我自由業好D,但同樣好似你一樣擔工人唔做,不過 ...

你好叻呀~
一齊努力,加油!

Cindyma520    發表於 19-3-31 21:41

複式洋房

Bbtvsvod 發表於 19-3-5 15:46
me~小朋友6歲,我同阿媽住一齊住,但佢要返工,成日都唔係屋企,而且我工作又忙,所以多數都係工人對住小朋 ...

你有媽咪喺度都好啲,我個仔比較曳,返工已經夠攰放工佢見到我成日都扭計,雖然我知道佢掛住我但係我都辛苦

複式洋房

黃小俙 發表於 19-3-6 00:40
我~亞B由5個半月開始有工人,個衰人老豆冇比過一毫子我,我自由業好D,但同樣好似你一樣擔工人唔做,不過 ...

你都係住私樓,依家啲私樓真係好貴,我負擔好重,你同工人姐姐小朋友三個人住?

複式洋房

Bbtvsvod 發表於 19-3-5 15:46
me~小朋友6歲,我同阿媽住一齊住,但佢要返工,成日都唔係屋企,而且我工作又忙,所以多數都係工人對住小朋 ...

我都知道唔可以擔心咁多

大宅

回覆 imkaylee 的帖子

我小朋友見到我都會扭計架,我阿媽真係同住,佢係唔會幫手湊,係有時佢放假可能會接下佢放學,但平時都係主力靠工人及我奶奶睇,我先可以返到工。

大宅

我有兩個小朋友,工人放假返菲冇返來,攪到 周圍搵人湊 小朋友每一日唔知跟邊個 又唔知邊個接放學 小朋友都好辛苦 後來請咗第二個 嚟咗兩個月未夠又唔做 結果又要等三個月先至有新姐姐到 嗰啲時間簡直痛苦到不得了 好彩依家有第二個新姐姐嚟 我兩個仔都好接受佢 不過如果我呢個姐姐再唔做 我諗我會辭職唔做囉 因為 呢半年實在太辛苦 冇咗個好姐姐仲慘過冇咗個老公😂

複式洋房

imkaylee 發表於 19-3-6 11:25
你都係住私樓,依家啲私樓真係好貴,我負擔好重,你同工人姐姐小朋友三個人住?
...

係呀 三條友

回覆 imkaylee 的帖子

Hello imkaylee, 明白媽媽會擔心,為左支援因工作/其他原因而暫時未能照顧子女既父母, 社會福利署資助非政府機構提供唔同幼兒服務, 包括: 日間幼兒中心、暫託幼兒服務等等, 但收費、名額和年齡各有不同, 可以參考以下網站資料, 搵出最合適自己既方法呀:
https://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_family/sub_listofserv/id_childcares/

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

男爵府

點解唔請保母。一定比工人好

複式洋房

kloveren 發表於 19-3-22 17:58
點解唔請保母。一定比工人好

保母喺邊度請呀

首頁

尾頁

跳至